Search
Close this search box.
Search

Το δίλημμα του Τσίπρα, ο φίλος από τα παλιά και ο νέος επικεφαλής του ΤΧΣ

Πριν 8 έτη

tsiprasΤο δίλημμα του Τσίπρα

Μπορεί η θερινή ραστώνη σιγά-σιγά να επηρεάζει όλο και περισσότερους, αλλά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως μαθαίνουν τα Politikleaks, τον απασχολεί ένα καθοριστικό σημείο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020. Το Μεσοπρόθεσμο είναι να κατατεθεί εντός της εβδομάδας και ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να δώσει την έγκρισή του, εάν θα δεχθεί ότι μετά το 2018 -και για πολλά χρόνια- το πλεόνασμα θα πρέπει να ανέρχεται στο 3,5%, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές, ή εάν θα υπάρξει πρόβλεψη για μικρότερα ποσοστά μετά το 2018. Το δεύτερο σενάριο δύναται, όπως του έχουν πει στενοί του συνεργάτες, να προκαλέσει προβλήματα, πιθανόν και –ελεγχόμενη- κρίση με τους θεσμούς, λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Alexis Tsipras, Euclid TsakalotosΗ ώρα της απόφασης

Εάν ισχύσει το δεύτερο σενάριο, ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να πει _και να το επικοινωνήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο_ ότι πάλεψε για πλεόνασμα 2% για το 2019 και 1,5% για το 2020, όπως προ ημερών είχε αφήσει να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και του οικονομικού επιτελείου, αφού το θέμα συζητηθεί και στο μίνι-υπουργικό. Προηγουμένως όμως ο Αλ. Τσίπρας θα έχει σαφή εικόνα από τον Ευκλ. Τσακαλώτο που διαπραγματεύεται το θέμα παρασκηνιακά με τους δανειστές. Η απόφαση είναι κρίσιμη, καθώς από το ύψος του πλεονάσματος αναμένεται να εξαρτηθούν εν μέρει και τυχόν πολιτικές εξελίξεις.

eurogroupΤο άγχος της 2ης αξιολόγησης

Το καλοκαίρι όμως δεν είναι ανέφελο για την κυβέρνηση και ειδικά για τον υπουργό Οικονομικών, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση απαιτεί … 41 δράσεις από την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών, το νέο καθεστώς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι αλλαγές στις διαδικασίες ομαδικών απολύσεων και οι τροποποιήσεις στον συνδικαλιστικό νόμο. Η κυβερνητική πρόταση θα είναι έτοιμη έως τα τέλη Ιουλίου, δηλ. σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο θα μπαίνει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Θα έχει προηγηθεί όμως το νέο μεσοπρόθεσμο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το καθεστώς εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα κόκκινα δάνεια, οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και αρκετά άλλα.

asmousenΟ φίλος Άσμουσεν

Ένας φίλος ήλθε απόψε από τα παλιά λέει ένα παλαιό άσμα, περασμένων δεκαετιών και αφορά τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας και μέλος της ΕΚΤ, Γκερκ Άσμουσεν, που αναλαμβάνει επικεφαλής της Lazard στη Γερμανία. Ο κορυφαίος τραπεζίτης και σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανακοινώθηκε στο Παρίσι και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού ως κεντρικός τραπεζίτης συμπαραστάθηκε Ελλάδα, και ήταν από τα πρώτα στελέχη των θεσμών που είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. Έχει παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ενώ μην ξεχνάμε ότι η Lazard, υπό τους John Kynigopoulos και Matthieu Pigasse διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, είτε με την παροχή υπηρεσιών στην κυβέρνηση, είτε με την στήριξη ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Marek Belka

Σε πολωνικά χέρια

Τα Politikleaks σας είχαν ενημερώσει έγκαιρα ότι το ΤΧΣ πηγαίνει σε ξένα χέρια και τελικά μετά από σκληρή μάχη στο παρασκήνιο, αντί για Έλληνα στο τιμόνι _σενάριο που ήταν επικρατέστερο έως πριν λίγα εικοσιτετράωρα, αλλά με πλειοψηφία στο Δ.Σ. των πιστωτών_ θα έχει Πολωνό. Πρόκειται για Πολωνό τραπεζίτη, τον Μάρεκ Μπέλκα, που διετέλεσε και ισχυρός παράγοντας του ΔΝΤ, την ηγεσία του οποίου είχε χάσει το 2009 από τον Ντομινίκ Στρος Καν. Το ενδιαφέρον είναι ότι Μάρεκ Μπέλκα είχε ταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της δραχμής ή αλλιώς υπέρ μιας ελεγχόμενης εξόδου από την ΟΝΕ, δηλ. κινήθηκε στη γραμμή Σόιμπλε.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.