-->
23.01.2021

Το δημόσιο πληρώνει 410.000 ευρώ για τον 25χρονο που σκοτώθηκε από αδέσποτες στο μακελειό του Βύρωνα

Αποζημίωση ύψους 410.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στους συγγενείς του 25χρόνου υδραυλικού Νίκολα Τόντι, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν τυχαία βρέθηκε εν μέσω ανταλλαγής πυρών μεταξύ Αλβανού δραπέτη  των φυλακών Λάρισας και συνεργού του από την μία πλευρά και ομάδας 22  αστυνομικών από την άλλη.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 όταν η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εντόπισε στην περιοχή του Βύρωνα τον Αλβανό καταζητούμενο ο οποίος  εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης και μαζί με συνεργούς του διέπραττε ένοπλες ληστείες χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό.

Εκείνη την ημέρα ο Νίκολα Τόντι ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο που στάθμευσε έξω από αποθήκη υδραυλικών για να φορτώσει υλικά. Την ώρα που τακτοποιούσε  τα εργαλεία στην καρότσα του φορτηγού σταμάτησε το αυτοκίνητο του δραπέτη ο οποίος ήταν μαζί με τον συνεργό του, καθώς ομάδα 22 αστυνομικών κινούμενη με συμβατικά αυτοκίνητα και μηχανές μεγάλου κυβισμού τους είχαν εγκλωβίσει στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

Ο καταζητούμενος και ο συνεργός του  βγήκαν από το αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή σε διαφορετικές κατευθύνσεις ο καθένας, πυροβολώντας, ρίχνοντας μάλιστα και 3 χειροβομβίδες κατά των αστυνομικών οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Ο Νίκολα Τόντι που είχε κρυφτεί πίσω από το φορτηγό,  προσπάθησε τότε να μπει στην απέναντι πυλωτή. Δέχθηκε όμως 9 σφαίρες εκ των οποίων, όπως αποδείχθηκε, οι 4 ήταν από όπλα των αστυνομικών και έτσι βρήκε το θάνατο.

Καταδίκη των αστυνομικών

Από την Ποινική Δικαιοσύνη δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία  από αμέλεια καθώς προχώρησαν σε επιχείρηση σύλληψης, χωρίς να ελέγξουν εάν υπήρχε κάποιος πολίτης. Έτσι δεν αντιλήφθησαν τον 25χρόνο ενώ ένας εκ των αστυνομικών πυροβολούσε αδιακρίτως προς τον  δραπέτη.

Η άνεργη σύζυγος του Νίκολα Τόντι και  το ανήλικο, δυο ετών τότε, παιδί του, ζήτησαν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω στέρησης της μελλοντικής τους διατροφής, για διάστημα 50 ετών η σύζυγος και 19 ο ανήλικος. Το ποσό που ζήτησε η σύζυγος ήταν 258.000 ευρώ και  το παιδί 82.080 ευρώ. Παράλληλα, ζήτησαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης η σύζυγος 500.000 ευρώ,   το ανήλικο 400.000 ευρώ, ο  κάθε ένας από του δύο γονείς 400.000 ευρώ και από 100.000 ευρώ ο πεθερός και η πεθερά, οι οποίοι διαμένουν στην Ιταλία.

Η αποζημίωση

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε, εντόκως προς 6%, από την επίδοση ης αγωγής, το ποσό των 100.000 ευρώ στο ανήλικο τέκνο, των 80.000 ευρώ στη σύζυγο, στον πατέρα  και τη μητέρα του το ποσό των 80.000 ευρώ στον καθένα, στην αδελφή του το ποσό των 50.000 ευρώ και στον πεθερό  και  πεθερά του από   10.000 ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο  άσκησε  έφεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας,  δεν αντέχει την επιδίκαση τέτοιων ποσών ως αποζημιώσεις και ότι υπάρχει   συνυπαιτιότητα  κατά   95% του  Νίκολα Τόντι.

Το Δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του και επικύρωσε την πρωτόδική απόφαση.

Όπως δηλώνουν οι συνήγοροι της οικογένειας του 25χρόνου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και  Κυριακή  Μακρή,:

«Μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκε η οικογένεια του θύματος στα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια. Κάνουμε  δημόσια έκκληση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στον αρμόδιο υπουργό να μην δώσει εντολή για κατάθεση αναίρεσης, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να καθυστερήσει η δικαστική αποζημίωση στην τραγική οικογένεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Πολιτεία έδειξε ευαισθησία σε ανάλογες δραματικές υποθέσεις».


Διαβάστε επίσης