Search
Close this search box.
Search

Το δόγμα Τσίπρα, ο ανασχηματισμός, οι μυστικές επαφές και το τραπέζι του Προκόπη

Πριν 8 έτη

pavlopoulos

To τραπέζι του Προκόπη…

Μια ενδιαφέρουσα σύναξη έγινε προ ημερών σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι στην Καισαριανή, όπου οικοδεσπότης ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας επέλεξε να κάνει το τραπέζι σε ορισμένους εκλεκτούς κατά τον ίδιο και φίλους του, δημοσιογράφους, και να συζητήσουν χαλαρά τα μελλούμενα…

Μεταξύ των συνδαιτυμόνων ήταν ο διευθυντής του ΑΠΕ, Μιχάλης Ψύλλος και ο προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ του ομίλου Real, o Βασίλης Σκουρής που γράφει σχεδόν κάθε Κυριακή και ρεπορτάζ για το τι λένε οι συνεργάτες του Πρ. Παυλόπουλου, δηλ. για όσους δεν καταλαβαίνετε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

To δόγμα Τσίπρα

«Με τη διαχείριση της φτώχειας, δεν υπάρχει ούτε προκοπή ούτε προοπτική. Η χώρα χρειάζεται νέα κεφάλαια, επενδύσεις σε μαζική κλίμακα και αυτές θα αναζητήσουμε από εδώ και πέρα, κυρίως στο εξωτερικό, όπου υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον, όπως και διαθέσιμοι επενδυτικοί πόροι, ικανοί να αλλάξουν το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα στην ελληνική οικονομία». Ετσι περιγράφουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη το «νέο δόγμα» Τσίπρα, το νέο «πολιτικό – οικονομικό σχέδιο», το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά το προγραμματισμένο για τα τέλη Σεπτεμβρίου συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.  Ουσιαστικά το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου προαναγγέλλει «γενναία στροφή», η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της πλήρους συνειδητοποίησης των διεθνών συσχετισμών και των εσωτερικών συνθηκών.

tsipras
Η γραμμή Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός, μετά και τις πρόσφατες επαφές που είχε με ξένους ηγέτες, φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι χωρίς ένα μεγάλο άλμα προόδου και ανάπτυξης η χώρα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει και αργά ή γρήγορα θα βυθιστεί ξανά σε φαύλο κύκλο ύφεσης, υποανάπτυξης και γενικευμένης αστάθειας.
 Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν της διαμόρφωσης συνθηκών οικονομικής σταθερότητας και περιβάλλοντος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.  Γνωρίζει βεβαίως ο Πρωθυπουργός ότι το ζητούμενο «άλμα προόδου» δεν μπορεί να έλθει όσο η κυβέρνησή του δεν συντονίζεται με τον συγκεκριμένο στόχο και οι περισσότεροι υπουργοί του αντί να ευνοούν τις επενδύσεις ορθώνουν συνεχώς εμπόδια.

ypourgiko1Στο δρόμο για ανασχηματισμό

Στο ερώτημα πώς θα υπερνικηθούν τα εμπόδια της προπαρασκευαζόμενης στροφής, συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξηγούν ότι το θέμα θα τεθεί στο συνέδριο του κόμματος και θα ακολουθήσει αναδόμηση της κυβέρνησης, με σημαντικές αλλαγές προσώπων, ρόλων και αρμοδιοτήτων, ώστε να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι νέες πολιτικές στοχεύσεις.
«Τα πράγματα θα βελτιωθούν, αυτή είναι η πεποίθησή μας» δηλώνουν υπογραμμίζοντας ότι«δεν θα πρόκειται για έναν απλό ανασχηματισμό, αλλά για πλήρη ανασύνθεση της κυβέρνησης», ικανή να στηρίξει τον στόχο της προσέλκυσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων.

erotimatiko-prosopo_1-600x330Οι μυστικές επαφές Τσίπρα

Προς επίρρωση των παραπάνω, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας συναντάται και συνομιλεί τελευταίως με διακεκριμένα πρόσωπα της οικονομίας και της πολιτικής, που δεν έχουν οργανική ή άλλη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το Μαξίμου πάντως δεν διαχέονται πληροφορίες σχετικά με τους υπουργούς που θα αντικατασταθούν. Ο Πρωθυπουργός κρατά τα χαρτιά του κλειστά, αποφεύγοντας συγκεκριμένες αναφορές σε πρόσωπα. Ούτε οι στενότεροι των συνεργατών του γνωρίζουν ποιους θα διώξει, ποιους θα μετακινήσει και σε ποιους θα αφαιρέσει ή θα προσθέσει αρμοδιότητες.

Ωστόσο εικάζεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε παραγωγικά υπουργεία, ιδιαίτερα σε εκείνα που συνδέονται με τις επενδύσεις, την ενέργεια, το περιβάλλον και τις υποδομές, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, όπου συγκεντρώνονται αρμοδιότητες σχετικές με τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.