Search
Close this search box.
Search

Το “οβάλ” γραφείο του Τσίπρα και ο μυστικός σύμβουλος του Μητσοτάκη

Πριν 8 έτη

Το λίφτινγκ στο Μαξίμου 

Το σχέδιο για το λίφτινγκ του πρωθυπουργικού γραφείου είναι φιλόδοξο, αφού σχηματίστηκαν δομές που θα σχεδιάζουν πολιτική, υποστηρικτικές στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και κανόνες συμπεριφοράς προς τους υπουργούς, εκτός από τους βουλευτές. Το γραφείο του Πρωθυπουργού άλλαξε εκ βάθρων. Δεν θα είναι επικεντρωμένο μόνο στην εξυπηρέτηση του προσώπου που ενσαρκώνει τον θεσμό, αλλά θα ασκεί καθοριστικό ρόλο στη χάραξη στρατηγικής της κυβέρνησης.


Πυξίδα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά το διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία, φαίνεται ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπουργοί χρειάζονται «πυξίδα» προκειμένου να κινούνται όλοι προς μια κατεύθυνση και να μην ακολουθεί ο καθένας τη δική του ρότα. Τέτοιου είδους σχέδια πάντως αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους περισσότερους υπουργούς, οι οποίοι διαβλέπουν (δικαίως ή αδίκως) διάθεση «καπελώματός» τους από τον «κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου».
maximoumacq_3-864x400_c

Ομάδα κρούσης 

Η σκέψη πάντως ήταν εξ αρχής να δομηθεί γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου ένα σύνθετο σχήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες ομάδες, όπως πολιτικού σχεδιασμού, διαβούλευσης, διαχείρισης κρίσεων, κ.ά. Ο ρόλος των υπουργών δεν υποβιβάζεται αλλά εντάσσεται σε νέο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης. Και επειδή καμιά φορά η θεωρία χωλαίνει όταν γίνεται πράξη, όλες οι προτάσεις για τις αλλαγές θα τεθούν υπ΄ όψιν των υπουργών αλλά και της κοινής γνώμης.

tsipras_grafeio

Το συριζαίικο “Οβάλ” γραφείο 

Το σενάριο μετατροπής του Μαξίμου σε «οβάλ γραφείο» ήταν πολύ ελκυστικό για τον Τύπο αλλά όχι για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν ψάχνουν να «φυτέψουν» ολόκληρο σύστημα από το εξωτερικό στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. Η ιδέα είναι να διαμορφωθεί ένα νέο σχήμα με ελληνικά χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας όμως τη διεθνή εμπειρία. Η επιτροπή που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί αυτές τις ριζικές αλλαγές διαθέτει μινιμαλιστικά χαρακτηριστικά και γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν θα λαμβάνει αποφάσεις. Η επιτροπή του Μεγάρου Μαξίμου θα συνθέτει κείμενα, αξιοποιώντας τις συζητήσεις με τους ξένους αλλά και τους Έλληνες συνομιλητές της και θα τα υποβάλλει στον Πρωθυπουργό. Ποιες από τις προτάσεις θα αποκτούν νομικό περίβλημα θα αποτελεί αντικείμενο ευρύτερης διαδικασίας διαλόγου.

Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΓΕΕ

Νέα πρόσωπα και νευρικότητα
Προς την ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η στελέχωση του γραφείου του Πρωθυπουργού με νέα πρόσωπα, κίνηση που προκάλεσε νευρικότητα στους υπουργούς. Σε αυτή την ομάδα ή επιτροπή συμμετέχουν ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Θόδωρος Μιχόπουλος, ο Άγγελος Τσέκερης. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πάντως ότι ο ρόλος τους δεν θα έχει σχέση με την καθημερινότητα των υπουργείων.

tsipras-kammen

Κυβερνητικοί τριγμοί  

Με το «καλημέρα» του νέου κυβερνητικού σχήματος βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα αγκάθια που άφησαν πίσω τους οι καραμπόλες του ανασχηματισμού το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, της… εκκλησίας και των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Το μείγμα για τον κ. Τσίπρα παραμένει εκρηκτικό την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέχρι τέλους του έτους μια σειρά από αντιδημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Επί της ουσίας οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων ανέδειξαν την οργή Φίλη για το πρωθυπουργικό «άδειασμα» στην «κόντρα» του με τον Αρχιεπίσκοπο, την επιμονή του Π. Σκουρλέτη στην ακύρωση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ και την αντίδραση των «53+».

Στο εκρηκτικό για τον πρωθυπουργό μείγμα θα πρέπει να προστεθεί η οργή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των ΑΝΕΛ (από 5 σε 7 υπουργεία), οργή η οποία πολλαπλασιάζεται και από το βέτο Καμμένου για την απομάκρυνση Φίλη από την κυβέρνηση. Το μείγμα είναι έτσι κι αλλιώς εκρηκτικό την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέχρι τέλους του έτους μια σειρά από αντιδημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

filis-skourletis

Το μήνυμα των «53+»

Το πιο ενδεικτικό για το τι θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας είναι η δημοσίευση στην commonality.gr, την ιστοσελίδα των «53+», του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Εποχή». Στο εν λόγω άρθρο γνώμης σημειώνεται ότι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης «προδίδει μια προσεκτική προσπάθεια να λειανθούν ριζοσπαστικά στοιχεία, που σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι κρίθηκε πως αποτελούν βάρος για την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να το σηκώσει. Έτσι, όμως, εκπέμπεται αρνητικό   σήμα ακριβώς προς τα κοινωνικά στρώματα εκείνα που η επανασύνδεση μαζί τους θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης». Και συνεχίζει με νόημα: «Από την άλλη, ο αντίκτυπος αυτών των κυβερνητικών αλλαγών δεν αποκλείεται να ανιχνευθεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμβαίνει υπουργοί που δέχθηκαν σφοδρές επιθέσεις (όπως για παράδειγμα ο Π. Σκουρλέτης και ο Ν. Φίλης) και τώρα αντικαθίστανται, να έχουν επιβραβευτεί από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος με την εκλογή τους στην κεντρική επιτροπή στις πρώτες θέσεις. Γεγονός που αντικειμενικά συνδέεται και με τη στάση τους κατά την άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων».

 

nikos_georgiadisΟ ρόλος του… Νίκου 

Και επειδή αναφερθήκαμε στο ρόλο των διαφόρων προσώπων γύρω από τον Αλ. Τσίπρα και σε άλλο σημείο θα διαβάσετε και την αλλαγή που ετοιμάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη θέση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ με τον Βασίλη Κικίλια αντί του Γιώργου Κουμουτσάκου, θα σας αποκαλύψω και κάτι που έχει σημασία. Βασικός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. παραμένει ο Νίκος Γεωργιάδης, βουλευτής Κέρκυρας με τη ΝΔ την περίοδο 2004-2007. Το συγκεκριμένο στέλεχος λέγεται ότι έχει μεγάλη επιρροή στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στην Πειραιώς, αν και δεν συμμετέχει σε αυτές και έχει ως έδρα του ένα γραφείο σε άλλο χώρο εκτός των κεντρικών γραφείων του κόμματος.

mitsotakis

Οι στόχοι Μητσοτάκη 

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσβλέπει σε δυο «δεξαμενές», αυτή του φιλοευρωπαϊκού μετώπου που ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα και σε αυτή που βρίσκονται πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που επί πολλά χρόνια συντάχθηκαν με τη ΝΔ και τα τελευταία επτά έτη την εγκατέλειψαν σταδιακά και είτε αναζήτησαν άλλη πολιτική στέγη, είτε απείχαν από τις εκλογές. Στις συζητήσεις που κάνει με κεντρικά στελέχη της ΝΔ, εκτιμά ότι σύμμαχός του στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει είναι η δυναμική που αναπτύσσεται στη ΝΔ, καθώς θα προχωρήσει και η ανασυγκρότηση του κόμματος στα πλαίσια της συστράτευσης.

tsipras-mitsotakis

Η αποδόμηση Τσίπρα

Στα πλαίσια της συσπείρωσης της ΝΔ, θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση η επιχείρηση αποδόμησης του Πρωθυπουργού και όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη, το πρωθυπουργικό ιμπέριουμ του Αλέξη Τσίπρα έχει εξαληφθεί πλήρως.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.