-->
20.04.2024

Το πρώτο debate για την κεντροαριστερά: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες

Στο στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Γιάννης Ραγκούσης

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του νέου φορέα της κεντροαριστεράς απαντούν στα ερωτήματα του Γιώργου Κουβαρά, του Γιάννη Πολίτη και της Αγγελικής Σπανού.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τοποθετήσεις ενός λεπτού:

Σταύρος Θεοδωράκης: Είμαι υπερήφανος γιατί ενώνουμε την προοδευτική παράταξη και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν για τον αρχηγό ενός εντελώς νέου κόμματος, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος.

Νίκος Ανδρουλάκης: Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και της συντήρησης. Η δημοκρατική παράταξη πρέπει να ενισχυθεί και να μεγαλώσει.

Γιώργος Καμίνης: Η κρίση ανέτρεψε τα σχέδια ζωής, ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τις ελπίδες και η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τις ανισότητες. Η χώρα χρειάζεται νέες προτάσεις.

Γιάννης Μανιάτης: Το ΠΑΣΟΚ κράτησε όρθια την κοινωνία, ως υπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασα έργο για την κοινωνία και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Γιάννης Ραγκούσης: Οι νέοι πρέπει να κάνουν ότι αυτό που κάνουμε το κάνουμε για αυτούς και όχι για εμάς, για να γίνουμε υπουργοί. Δε θα δώσουμε ψήφο σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρώτος γύρος ήταν για τα εσωκομματικά:

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα του Γιώργου Κουβαρά ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέφερε το θέμα της ψήφου εξ αποστάσεως λέγοντας ότι η κυρία Γεννηματά δεν ήθελε να ψηφίσουν οι νέοι του εξωτερικού. Γύρισε, όμως, σελίδα καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές για να αναδείξουν μία νέα ηγεσία. Ο πρόεδρος του Ποταμιού προέβλεψε σκληρή αντιπαράθεση αλλά τόνισε ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι, ο καθένας βέβαια με τις δικές του αξίες.

Η επόμενη μέρα θα είναι χάος, ρώτησε ο Γιάννης Πολίτηςτον Νίκο Ανδρουλάκη. Έμεινα στην παράταξη τα δύσκολα χρόνια και το ίδιο θα πράξω και τα επόμενα χρόνια, ξεκαθάρισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τα γεγονότα δικαιώνουν τη σύγκρουση με τη Φώφη Γεννηματά στην κεντρική επιτροπή του περασμένου Απριλίου, προσέθεσε. Η παράταξη δε μπορεί να είναι αρχηγικό κόμμα, αν κερδίσω το 2018 θα πάμε σε συνέδριο, δε θα είμαστε βαβέλ όπως είδαμε προχθές στη Βουλή, διεμήνυσε.

Πολυκομματικός ή πολυτασικός ο νέος φορέας, ρώτησε η Αγγελική Σπανού τον Γιώργο Καμίνη. Πρέπει να πάμε σε ενιαίο κόμμα με τάσεις, απάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων. Σεβόμενοι και την ιστορία και τη συμβολή του καθενός, επισήμανε. Τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα, αλλά θα πρέπει να πηγαίνουμε πάντα με μία φωνή, προσέθεσε και μίλησε για μία κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη μέρα.

Για τη στρατηγική του δεύτερου γύρου ήταν η επόμενη ερώτηση στον Γιάννη Μανιάτη. Πιστεύω ότι θα είμαι στον δεύτερο γύρο, απάντησε ο βουλευτής Αργολίδας και άσκησε κριτική για το ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του για πολλά ντιμπέιτ. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε και αυτός υπέρ ενός νέου και ενιαίου φορέα.

Για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου και τις ψήφους του ΚΙΔΗΣΟ ρωτήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. Όπως αντιμετωπίζω κάθε ψήφο, απάντησε ο πρώην υπουργός. Δεν εχω καμία διαφορετική μεταχείριση για κανέναν, ξεκαθάρισε.

Ο δεύτερος γύρος ήταν για την επόμενη μέρα των εκλογών και τις σχέσεις με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτήθηκε για το αν ψήφισε την αλλαγή φύλου για να μην λένε το Ποτάμι δεκανίκι του Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του Ποταμιού κράτησε ανοιχτό το μέτωπο με τη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι η ηγεσία της ΔΗΣΥ κρύφτηκε στη συζήτηση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση είναι επιζήμια, κάθε μέρα λέγονται τερατώδη ψέματα, απάντησε σε ερώτηση για τις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με αυτό το σκεπτικό τάχθηκε υπέρ των εκλογών και επιτέθηκε σε όσους βάζουν θεμα συνεργασιών πριν ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Συναίνεση δε σημαίναι συγκυβέρνηση, κατέληξε.

Ο Γιώργος Καμίνης εστίασε στην απαρέδεκτη, όπως σημείωσε, συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και χαρακτήρισε σπασμωδικά τα ανοίγματα του κυβερνώντος κόμματος στην κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε τους πολίτες, υπάρχει θέμα αξιοπιστίας πια, ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο δήμαρχος της Αθήνας.

Θα γινόσασταν υπουργός του Μητσοτάκη, ρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης. Είμαι απέναντι και στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα, τόνισε ο βουλευτής Αργολίδας και διευκρίνησε ότι δεν ήταν υπουργός του Σαμαρά, αλλά της κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Με βάση αυτή τη θεση έδωσε έμφαση στην πατριωτική, όπως είπε, δουλειά του στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Το ερώτημα δεν είναι το εύκολο όχι στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα χάσει τις εκλογές, αλλά το αν θα δώσουμε ψήφο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, επέμεινε ο Γιάννης Ραγκούσης. Αν δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί γιατί θα είναι μια μεγάλη του αποτυχία, υποστήριξε.

Ο τρίτος γύρος ήταν για τα προβλήματα των πολιτών:

Ποιες κρατικές δαπάνες θα μειώσετε, ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Θα καταργούσα το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που μας κοστίζει τρεις παιδικούς σταθμούς, ξεκίνησε την απάντησή του πρόεδρος του Ποταμιού. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διευρύνει το κράτος δημιουργώντας συνεχώς νέες γραμματείες. Στοιχίζει πάρα πολύ η κορυφή του πολιτικού συστήματος, πρέπει να πρέπει να περιορίσουμε το κομματικό κράτος και να πάμε σε αυστηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα περιλαμβάνει και απομακρύνσεις, τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε για τον εκλογικό νόμο. Τάχθηκε υπέρ της διαίρεσης της Β’ Αθηνών και μίλησε για αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Η επόμενη ερώτηση προς τον Γιώργο Καμίνη ήταν για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δύο χρόνια που θεωρητικά θα γίνουν οι εκλογές πολλά θα έχουν αλλάξει, το ζητούμενο είναι η διακομματική συνεργασία σε θέματα όπως το φορολογικό και το εκλογικό σύστημα. Δε θα γίνουμε συμπλήρωμα των άλλων, κατέληξε.

Για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης. Το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε σε άλλη εποχή και ήταν λάθος, σημείωσε και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα λειτουργεί με το 5% των εξόδων με τα οποία λειτουργούσε πριν την κρίση. Οι πολίτες δε θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ, δεσμεύτηκε.

Ο Γιώργος Κουβαράς ρώτησε τον Γιάννη Ραγκούση για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας. Δεν είμαι υπάλληλος της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, σημείωσε και προσέθεσε ότι δεν προκάλεσε τη σύγκρουση που ήταν επιλογή. Δε θα στηρίξω τον ακροδεξιό σκοταδισμό που πολλές φορές εκπέμπεται από τη διοοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα, σηκώνοντας τους τόνους.

 Διαβάστε επίσης