Η άγνωστη σύσκεψη
Πριν περίπου δέκα ημέρες, σε μια από τις πολλές, άγνωστες στο ευρύ κοινό και στους δημοσιογράφους, συσκέψεις του άτυπου πολιτικού κέντρου της κυβέρνησης, πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έγινε εκτενής συζήτηση για τις αντιδράσεις και τον αντίκτυπο που έχει στην κυβέρνηση η σύγκρουση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με την ηγεσία της Εκκλησίας. Εκεί λέγεται, παρουσία και του Ν. Φίλη, όλοι ακόμα και ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο συμφώνησε με την αλλαγή της διδασκαλίας των Θρησκευτικών αλλά ζήτησε από όλους να στηρίξουν τον υπουργό Παιδείας. Στο πλευρό του Ν. Φίλη τάχθηκαν ο Νίκος Παππάς και οι συνοδοιπόροι του, πολιτικά τέκνα του Γιάννη Μπανιά, οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης.
Ο Πρωθυπουργός λέγεται ότι αιφνιδιάστηκε με την εξέλιξη της κόντρας με την Εκκλησία, καθώς τα όσα έγιναν και γίνονται χάλασαν το καλό κλίμα μεταξύ του ιδίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, διότι θέλησε να κερδίσει χρόνο και να ικανοποιήσει το κόμμα λίγο πριν από το δεύτερο συνέδριό του που είναι στα μέσα του μήνα.
Η εμπλοκή Πατριαρχείου
Τι συμβαίνει πραγματικά όμως στη σύγκρουση Φίλη-Εκκλησίας; Οι μυημένοι λένε ότι ο υπουργός Παιδείας δεν έχει τα θρησκευτικά ως βασικό λόγο για αντίδραση στην Εκκλησία, αλλά τονίζουν πως υπάρχει στενή σχέση του ιδίου και του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστα Γαβρόγλου με το Φανάρι. Πως εμπλέκεται το Φανάρι; Φίλης και Γαβρόγλου, λένε οι πιο μυημένοι στα εκκλησιαστικά θέματα, συμφωνούν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για μια σειρά θεμάτων και ως εκ τούτου έρχονται σε κόντρα με την Εκκλησία της Ελλάδος που διαφωνεί κατά καιρούς με το Φανάρι.
Ευελιξία στη δεύτερη αξιολόγηση για να κλείσει ομαλά, μαθαίνει η στήλη, ότι προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που πιστεύει ότι με αυτή τη στάση η Ελλάδα θα λάβει απτές μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις για το χρέος. Ο ίδιος εκτιμά, σύμφωνα με όσα λέει στους συνομιλητές του, ότι είναι εύκολο να διασφαλιστεί ένας οδικός χάρτης και πέραν του 2018, ώστε αφενός η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και αφετέρου να είναι σε θέση να εκδώσει δεκαετή ομόλογα, επιστρέφοντας σταδιακά στις αγορές.
Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι έχουν σε αυτή τους την προσπάθεια (συμφωνία για ετήσια δαπάνη για τόκους και χρεολύσια που δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ, αλλά και ότι το επιτόκιο δανεισμού από τον ESM θα κλειδώσει στο 1,5 ή έστω στο 1,8%) δυο συμμάχους: τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί που μιλάει για συμφωνία στην υπόθεση του χρέους ακόμη και εντός του 2016 και το ΔΝΤ που θα επαναβεβαιώσει ότι το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και θα αφήνει ανοικτή τη συνέχιση της παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Έντονο παρασκήνιο υπήρξε για τον κεντρικό ομιλητή στο Διεθνές Συνέδριο της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, με τίτλο «Greece’s Turn : Litmus Test for Europe», που διεξάγεται στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Αρχικά το συνέδριο ήταν να γίνει το 2015 με ομιλητή τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά η προκήρυξη των εκλογών άλλαξε τα πλάνα.
Στη συνέχεια το ίδιο το Πανεπιστήμιο προέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά μεσω του «Ιδρύματος Κων. Καραμανλής», που διατηρεί από το 2001 την ομώνυμη έδρα στη Σχολή Fletcher, υπήρξε βέτο.
Για να μην υπάρξουν νέα σενάρια και φημολογία για δήθεν σχέσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους καραμανλικούς, η οικογένεια Καραμανλή…πάτησε πόδι και τελικά κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να γίνει αυτό ενήργησε με μεθοδικότητα ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής που είναι μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Καραμανλή» και του εποπτικού συμβουλίου της Σχολής Fletcher. Έτσι οι καραμανλικοί γλιτώσανε τα νέα σχόλια.
Γκρίνια πολιτευτών και στελεχών
Αρχίσαν οι γκρίνιες για το περίφημο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα αποτελέσει ουσιαστικά μια δεξαμενή στελεχών που είτε θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια είτε θα τοποθετηθούν σε καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ότι έτσι θα γλιτώσει από την πίεση που υφίσταται πάντα ένας αρχηγός κόμματος από τους διάφορους καρεκλοκένταυρους κομματικούς παράγοντες που επιζητούν θέση στο κράτος. Πολλοί όμως γκρινιάζουν διότι έτσι χάνουν και τις θέσεις που θεωρούσαν ότι έχουν καπαρώσει στα ψηφοδέλτια.
Η κρισάρα της Γιαννάκου
Από την κρίση της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου αναμένεται να περάσουν τα πρόσωπα που θα στείλουν βιογραφικά και θα δηλωθούν στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών. Η ανανέωση θα περάσει μέσα από την κρίση της, ενώ είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια και πιθανότατα στο Επικρατείας.