-->
21.03.2023

Τρέχουν για τη συμφωνία – Σε ποια σημεία διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

Κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης-δανειστών.Για αυτό μάλιστα και το κουαρτέτο θα καθυστερήσει μια ακόμη μέρα την αναχώρησή του από την Αθήνα και αντί για σήμερα το απόγευμα, θα αποχωρήσουν αύριο.

Από το ΥΠΟΙΚ, εκτιμούν ότι βρίσκονται κοντά στην τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ. Ανέφεραν, μάλιστα, μετά το τέλος της συνάντησης οτι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, παραμένει πιστό στον αρχικό σχεδιασμό του για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου. «Βούλησή μας είναι όλα να κλείσουν άμεσα. Σε πολλά ήδη προχωράμε καλά»,αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας ότι το πιθανότερο είναι να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στις 15 Δεκεμβρίου. Την Τρίτη λοιπόν πρέπει να έχει ψηφιστεί η συμφωνία καθώς η έγκριση για την εκταμίευση για την υποδόση του 1 δις ευρώ θέλει δύο ημέρες.

Που συμφωνούμε με τους δανειστές και που όχι:
Τα πιο σημαντικά θέματα, πάντως, βρίσκονται ακόμα στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης. Βασικότερο όλων, είναι η διευθέτηση των ‘κόκκινων’ δανείων, καθώς οι δυο πλευρές διαγκωνίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείρισή τους από ξένες εταιρίες. 

Επιπλέον, μαίνεται η «μάχη» στο μέτωπο του ασφαλιστικού, που δεν θα έρθει, όμως, προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2015. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, ενώ η συζήτηση φαίνεται να ολοκληρώνεται προς τα μέσα Ιανουαρίου.

Σε συμφωνία αντιθέτως, κατέληξαν στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ. Η λύση προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία μέσω του Χρηματιστηρίου. Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες. Το Δημόσιο, δηλαδή, θα έχει την πλειοψηφία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, στη συνάντηση των δύο πλευρών συμφωνήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας αυτού. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών





Διαβάστε επίσης