21.10.2020    15:58

Τσίπρας: Αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά το κλείσιμο των συνόρων – Αυστρία: Η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της

Το κλείσιμο των συνόρων, και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, κατέκρινε σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του, χθες, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες στάσεις «είναι καθ’ όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.»

«Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δηλαδή τον πλήρη σεβασμό τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα, ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και το ίδιο περιμένει από τους εταίρους στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει, με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ελαφρύνει τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών, με δεδομένο ότι το 54%, των αγροτών δηλώνουν μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ.

Με νέες απειλές κατά της Ελλάδας για Grexit από τη Σένγκεν επανήλθε πάντως και χθες από τις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η Αυστριακή υπουργός του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος υποστήριξε δε, ότι ο Γιάννης Μουζάλας της είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.