-->
28.11.2022

Τσίπρας: Να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες υποδοχής προσφύγων

Την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες υποδοχής προσφύγων πρόταξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, η Σύνοδος της Πέμπτης ήταν «μια σημαντική Σύνοδος για ένα θέμα εξαιρετικά κρίσιμο το οποίο ξεπερνά τους συνήθεις ρυθμούς χελώνας με τους οποίους κινείται η Ευρώπη».
Η δυνατότητα συμφωνίας με την Τουρκία είναι κρίσιμο θέμα, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει πως οι αποφάσεις της Συνόδου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Απαιτείται ειλικρινής συμφωνία με την Τουρκία, επανέλαβε, για να εκφράσει, στη συνέχεια, την ανάγκη μετατόπισης της μάχης αναχαίτισης των προσφύγων μακριά από τα ελληνικά νησιά.
Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει αρχές, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι ενέκριναν ένα κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων από το τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πρόκειται για μια κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ειδικότερα, η Τουρκία δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να παραμείνουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες ή οι μετανάστες που βρίσκονται στη γειτονική χώρα.

Η Άγκυρα αναμένεται να λάβει ως αντάλλαγμα την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων (βίζα) για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.. Ωστόσο, η απόφαση θα ληφθεί την Άνοιξη του 2016 και υπό την αίρεση ότι η Τουρκία θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις της σχετικά με τη συγκράτηση των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τους κανόνες που προβλέπονται για την κατάργηση της βίζας με βάση την κοινοτική νομοθεσία.

Η Τουρκία πήρε επίσης υπόσχεση για μια επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μπορεί να ανοίξουν κάποια κεφάλαια αλλά και στο θέμα αυτό υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.

Τέλος, η Τουρκία θα πάρει ένα σημαντικό ποσό από την Ε.Ε. το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ.

Περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα από την Τουρκία στη λογική «σας βοηθάμε και θα μας βοηθήσετε», ανέφερε ο κ. Τουσκ δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος για το προσφυγικό μετά τη σημερινή απόφαση.

Πρόσθεσε επίσης ότι στην συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση της FRONTEX, που μέσα στους επόμενους μήνες θα αποκτήσει επιχειρησιακό χαρακτήρα αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την επιστροφή μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγγραφα στις χώρες τους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε στην ανάγκη τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν για καταβολή 2,3 δισ. ευρώ ως πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Διαβάστε επίσης