-->
08.05.2021

Τσίπρας: Eκλογές στο τέλος της τετραετίας – Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των επιλογών της κυβέρνησής του, ειδικά σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι η οικονομία κινείται πλέον σε θετικούς ρυθμούς, ενώ χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων από το ΔΝΤ. Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας ισχυρίσθηκε ότι «δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς ωστόσο να απαντήσει πως θα διασφαλισθεί αυτό με δεδομένο ότι η μείωση έχει συμφωνηθεί να τεθεί σε ισχύ από το 2020. Ο πρωθυπουργός, πάντως, άδειασε εν μέρει την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσή της που χαρακτήριζε «Μονμάρτη» τα Εξάρχεια: «Δεν άκουσα καλά τη δήλωση. Μάλλον θα εννοούσε ότι θα έπρεπε να είναι Μονμάρτη».

Ο χρόνος των εκλογών

Δεν φοβάστε μήπως η διαφορά αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, μεγαλώσει;, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε: «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις, και να κερδίζω στην κάλπη. Είναι στρατηγική επιλογή η εξάντληση της τετραετίας. Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για εκλογές, πολλοί θεωρούν ότι είναι καιρός να θρέψει τους καρπούς της καλής πορείας η κυβέρνηση. Είναι κρίσιμες κάλπες αυτές που θα στηθούν. Είναι 4 κάλπες ούτως ή άλλως στις 26 Μαϊου», είπε. Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι «θα μας κάνουν πολλά δώρα η αντιπολίτευση», είπε. «Δεν σκέστηκα το πολιτικό κόστος στις μεγάλες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω στη διάρκεια της τετραετίας, Δεν δίστασα όταν έχανα τη μισή μου κοινοβουλευτική ομάδα και έκανα τον δύσκολο συμβιβασμό, ούτε τώρα που υπήρχε η δυνατότητα για τη Συμφωνία που λύθηκε μια διαφορά 30 ετών προς όφελος της χώρας.

– Η αντιπολίτευση λέει ότι η Συμφωνία δεν συμβαδίζει με τα ελληνικά συμφέροντα. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα.

-Σήμερα, αν πληκτρολογήσετε Μacedonia δεν βγαίνουν τα Σκόπια. Οχι απλά άλλαξαν το όνομά τους, αλλά και το Σύνταγμά τους, βγάζοντας όλες τις αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν όλες τις ταμπέλες στους δρόμους, στα αυτοκίνητά τους – δεν είχαμε πολεμική αναμέτρηση που επιβάλαμε τους όρους μας, είχαμε μια Συμφωνία, καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε μια συμφωνία.  μεγάλο μέρος του λαού, ζούσε μέσα σε μια συλλογική ψευδαίσθηση. κανείς δεν ομιλούσε περί FYROM. Πήραμε από αυτή την υπόθεση, δεν δώσαμε.

Λένε οι της αντιπολίτευσης, ότι θα έπρεπε να υπάρχει εθνική συναίνεση για την εύρεση κοινού τόπου.

Φώναξα δύο φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κράτησε μια στάση που ήταν ακραία αντιπολιτευτική.Τοι χειρότερο ήταν η στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ότι το θέμα των Σκοπίων σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει. Εγώ σας λέω ότι θα το θυμόμαστε για τα όσα κερδίσαμε. Το πρόβλημά μας με τους γείτονες ήταν ο εθνικιστής πρόεδρος που γέμισε τη χώρα με μεγαλέξανδρους και φίλιππους. Οι άνθρωποι τώρα αναγνωρίζουν το μεγάλο δώρο για τη χώρα. Δεν μπορούσα να το απορρίψω . Η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα στα Βαλκάνια.

Για τα σκάνδαλα, τη σκανδαλολογία και τον Πετσίτη

– Υπάρχουν σκάνδαλα και υπάρχει και σκανδαλολογία. Υπάρχει κι ένας Πετσίτης για πάσαν νόσον και πάσαν αστοχία. Οταν προέκυψε η δικογραφία στη Βουλή για το rebate που δεν πήραν απόφαση οι υπουργοί της ΝΔ μας είπαν Πετσίτης. Μετά τα θαλασσοδάνεια μας είπαν Πετσίτης, όταν προέκυψε καταδίκη συμβούλου, μας είπαν Πετσίτης. Για κάθε νόσο, Πετσίτης. Είμαστε ανοιχτοί να δούν τους λογαριασμούς μας, να δουν πώς ζούμε. Οταν έγινε συζήτηση για τις offshore σήκωσε ομίχλη η αντιπολίτευση και τρέχανε να κρυφτούν. Είπα να ανοίξουν οι λογαριασμοί. Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, να το αποδείξουν. Δεν μιλάμε για σκάνδαλο, αλλά για σκανδαλολογία.

Στη Novartis ήδη οι 4 από τους 10, πήγαν στο αρχείο οι υποθέσεις. Και λέει η αντιπολίτευση να πουν έστω μια συγγνώμη στον Πικραμμένο, για παράδειγμα. Ο Λοβέρδος ήταν το σκάνδαλο Novartis ή ο γεωργιάδης, όπως έγραφε η Αυγή;

Το σκάνδαλο των φαρμάκων είναι υπαρκτό ή δεν είναι; Αυτό που μας αφορά, η Ελλάδα έδωσε περίπου πάνω από 30 εκατ. ευρώ δημόσιο χρήμα από αυτό που έδιναν οι άλλες χώρες αναλογικά. Π.Χ. η Πορτογαλία είχε 4 δισ. Εχουμε ένα διαχρονικό σκάνδαλο που ορθώς αντιμετωπίσθηκε μέσα από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι σκευωρία ότι αυτή τη δαπάνη την επιτύγχαναν ο κ.Φρουζής με τις σχέσεις του με κυβερνητικά στελέχη; Είναι σκευωρία τα έγγραφα του FBI; Από μόνο του το στοιχείο ότι μπήκε στο αρχείο η υπόθεση για 4 πρόσωπα, σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Συγγνώμη στον κ.Πικραμμένο οφείλει ο κ.Βενιζέλος που έχει φτιάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Δεν ελέγχθηκε η περίοδος Κουρουμπλή ή η περίοδος Ξανθού και Πολάκη;

Χειριστήκαμε την υπόθεση όσο πιο θεσμικά γινόταν. Ή έχουμε ή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια, στείλαμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ. Σημαίνει και πολιτική απεμπλοκή του Ταμείου ή παραμένει στη ζωή μας;

Είναι η δεύτερη σημαντικότερη αλλαγή μετά τη λήξη των προγραμμάτων πέρσι. Γνωρίζουμε ότι η αυστηρότητα των δημοσιονομικής προσαρμογής και οι λάθος επιλογές, ερχόταν από εκεί.

Μιλάτε για λάθος επιλογές, αλλά έχετε υπουργούς του Γιώργου Παπανδρέου στην κυβέρνησή σας.

Οσοι άνθρωποι και πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα, κάνουν και αυτοκριτική, δηλώνουν τη διαθεσιμότητά τους για να πάει μπροστά η χώρα.

Το Ταμείο είναι τεχνικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης. θα το έχουμε στα πόδια μας.

Η χώρα πρέπει να έχει μια διαρκή προοδευτική πορεία, είναι ιστορική απόφαση να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Η ελληνική οικονομία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από πολλές χώρες της ευρωζώνης. Αυτά είναι κατορθώματα του ελληνικού λαού, όχι του Τσίπρα. κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας. καλό να ευημερούν οι αριθμοί, πρέπει και οι πολίτες να αρχίσουν να ευημερούν.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πολύ μεγάλη δυσκολία για τα νοικοκυριά

Η ΕΛΣΤΑΤ μας λέει ότι από το 15 και μετά αυξάνεται το εισόδημα της μεσαίας τάξης. Λίγο, αλλά αυξάνεται και η ανεργία μειώνεται. Μπαίνουμε σε νέα πίστα μετά την έξοδο από το ΔΝΤ. Διαμορφώνονται οι όροι για μια εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε στη ΔΕΘ. Για τα υποθετικά ερωτήματα για το αφορολόγητο και τι θα γίνει…

Αν εμφανισθεί πλεόνασμα θα το διανείμετε προεκλογικά; Θα υπάρξουν παροχές για να καλυφθεί η διαφορά αν ηττηθείτε στις ευρωεκλογές;

Οι επιλογές έως σήμερα ήταν επιλογές με σχέδιο, όχι στον αέρα, βλέποντας και κάνοντας. Είχαμε ελλειμματικό σύστημα ασφάλισης που μας έβαζε μέσα κάθε χρόνο και έχουμε τον ΕΦΚΑ που μας δίνει 900 εκατ. πλεόνασμα τον χρόνο. Θα κάνουμε κινήσεις ουσιαστικού σχεδιασμού, όχι εντυπωσιασμού. Λαμβάνουμε υπόψη τις εκλογές, όπως όλοι οι πολιτικοί. Θα πάω στην Κίνα στο παγκόσμιο φόρουμ της κινεζικής κυβέρνησης, μετά με το οικονομικό επιτελείο θα τα βάλουμε κάτω και θα δούμε τί μπορούμε να δώσουμε όχι ως προεκλογικό αντίδωρο, αλλά ως μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Η οικονομία πηγαίνει καλά, πρέπει να το δουν και οι πολίτες. Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο είμαστε κυβέρνηση. Οπως σας είχα πει και για τις συντάξεις που δεν μειώθηκαν, δεν θα προχωρήσουμε σε πολιτικές. δεν θα υπάρξει μείωση αφορολόγητου, θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης. Μπαίνουμε σε λογικέςε ελάφρυνσης των βαρών από εδώ και πέρα, θα σχεδιασθούν με το οικονομικό επιτελείο και θα αφορούν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα των εκλογών που θα γινουν τον Οκτώβρη είναι αν ο τόπος θα γυρίσει πίσω. Βλέπω ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει ένα πρόγραμμα που δεν το φανερώνει. Στο ΚΕΦΙΜ ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι συμφωνεί με τις φιλελεύθερες απόψεις τους. Ο κ.Μητσοτάκης λέει χαμηλότερα πλεονάσματα έναντι μεταρρυθμίσεων. Από το πλεόνασμα πρέπει να οφειλούνται αυτοί που έχουν βάλει πλάτη. Τρία δισ. ευρώ έχουμε δώσει για κοινωνική πολιτική.

Σας κατηγορούν ότι τον τελευταίο καιρό, διαλύετε κόμματα. Οταν αφήσατε χωρίς φωνή τον Καμμένο, το Ποτάμι και τώρα βάλατε στο μάτι το Κίνημα Αλλαγής. Θα επιδιώξετε κι άλλες μετεγγραφές;

Εκτός βουλής αφήνει κόμματα ο ελληνικός λαός, όχι εγώ.  Και στη ΝΔ έχουν μετεγγραφεί στελέχη. Οι Πρέσπες ήταν καταλύτης, Είπατε ότι κινδυνεύω να χάσω τις εκλογές για τις Πρέσπες. Χάρη στις Πρέσπες δημιουργείται μια μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Μήπως φτιάχνετε ένα νέο κόμμα; Το νέο ΠΑΣΟΚ;

Αυτό που κάνουμε είναι να ενδυναμώνουμε τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Φτιάχνουμε μέτωπο, κοινό έδαφος αγώνα και διεκδίκησης.

Είτε παλαιός στην πολιτική. Αν στις επόμενες εθνικές εκλογές  χάσετε, θα επιδιώξετε να παραμείνετε στην ηγεσία του κόμματός σας;

Ολα τα σημαντικά αξιώματα που έχω κατακτήσει δεν θα διεκίκησα. Ηρθαν γιατί τα έφερε η ζωή. Δεν είναι οικογενειακή παράδοση να πάω στα χνάρια του πατέρα μου. Αλλοι έχουν αγωνία, εγώ δεν έχω.

Για την ψήφο των αποδήμων;

Υπήρξε επιτροπή από έγκριτους καθηγητές, κατέληξε σε πόρισμα που προβλέπει τη δυνατότητα παροχής ψήφου στη διασπορά μέσα από ένα σύστημα, που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται από εκείνους που ζούμε εδώ.

Για τις επενδύσεις: Λιμνάζουν επενδύσεις και στη Δικαιοσύνη…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομικό πλαίσιο στη χώρα είναι περίπλοκο που πολλές φορές δημιουργεί εμπόδια. Πρέπει να προχωρήσουμε με σχέδιο και υπευθυνότητα για να προχωρήσουμε τις επενδύσεις. Μια σειρά από επενδύσεις έχουν προχωρήσει στη χώρα.  Μη ρίχνουμε σε μας τις ευθύνες.

Είναι Μονμάρτρη τα Εξάρχεια;

Να μην αδικούμε την κυρία Παπακώστα, δεν άκουσα ακριβώς τι είπε, θα είπε ότι θα έπρεπε να είναι Μονμάρτρη. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει παρεμβάσεις, όχι σκούπες, εξάρθρωσε συμμορία με 93 συλλήψεις. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται προσπάθεια όχι στην πλευρά της καταστολής, αλλά σχέδιο ριζικής αναμόρφωσης σε συνεργασία με τον δήμο, τους κατοίκους, το Πολυτεχνείο.

Πόσο ανήσυχος είστε για τη διατάραξη των σχέσεων ΗΠΑ- Αγκυρας;

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεν μας κάνει χαρούμενους το γεγονός ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική, δεν θέλουμε ένα αποσταθεροποιημένο γείτονα και θέλουμε ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει στήσει τριμερείς  στρατηγικής σημασίας.Διαβάστε επίσης