-->
26.11.2022

Τσακαλώτος εναντίον Καμμένου: Συμφωνώ με τους θεσμούς για τον ΦΠΑ στα νησιά – Ναι, τα μέτρα που πήραμε είναι υφεσιακά

Σύμφωνος με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που ψηφίστηκε με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου συμφωνεί με τους θεσμούς.

«Ο τρόπος να βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στα νησιά δεν είναι μέσω του ΦΠΑ», αλλά μέσω ανάπτυξης, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι το σωστό είναι να υπάρχουν ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές στην επικράτεια.

Η θέση του υπουργού Οικονομικών έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχουν δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά ως μέτρο αντισυνταγματικό ή στα όρια της συνταγματικότητας.

«Δεν θα χρυσώσω το χάπι», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ANT1, και διευκρίνισε ότι υπάρχουν συνταγματολόγοι που υποστηρίζουν τόσο την πλευρά της συνταγματικότητας του μέτρου όσο και την πλευρά της αντισυνταγματικότητας.

Πιθανή η επιστροφή του ΕΚΑΣ, αλλά με αποζημιώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφεί αναδρομικά το ΕΚΑΣ από χιλιάδες συνταξιούχους που το χάνουν άμεσα, διευκρινίζοντας όμως ότι σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν με «ισοδύναμα». Δεν εξήγησε ποια θα μπορούσαν να είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Έχουν «υφεσιακή ροπή» τα μέτρα που πήραμε

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ακόμα ότι τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση θα έχουν υφεσιακές συνέπειες για την κοινωνία.

«Προφανώς και τα μέτρα έχουν υφεσιακή ροπή και θα δυσκολέψουν τον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας μάλιστα πως οι θετικές συνέπειες της συμφωνίας για το χρέος δεν θα βοηθήσουν το μέσο νοικοκυριό στην καθημερινότητά του.

Επισήμανε πάντως ότι η συμφωνία του Eurogroup για το χρέος δίνει ένα «αφήγημα» στον ελληνικό λαό που θα του επιτρέψει να βγει σταδιακά από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΠΟΙΚ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε κάτι ουσιαστικό όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας πως με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup υπάρχει πλέον «συγκεκριμένη δέσμευση» από την πλευρά των εταίρων που θα διασφαλίζει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης