-->
16.10.2021

Φθινοπωρινή… καταιγίδα ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες υψηλής παραβατικότητας

Ελέγχους «υψηλής τεχνογνωσίας» ανά επαγγελματική κατηγορία, με βάση το γαλλικό και το βρετανικό μοντέλο, δρομολογεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου της για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των δημοσίων εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού από το φθινόπωρο και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που διενεργούνται τη θερινή περίοδο στις νησιωτικές και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου η παραβατικότητα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Το νέο σχέδιο των ελεγκτικών υπηρεσιών αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος επεσήμανε ότι επέλεξε τον σχεδιασμό των φορολογικών ελέγχων σε στάδια, υπογραμμίζοντας: «Το καλοκαίρι εστιάζουμε τους ελέγχους κυρίως στον τουρισμό, δηλαδή τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και άλλα παρόμοια επαγγέλματα. Μετά, το φθινόπωρο, θα επικεντρωθούμε στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου υπάρχει παραδοσιακά πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή».

Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι: τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη, οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα, τα δάνεια που τυχόν έχει λάβει κάθε επαγγελματίας καθώς τα περιουσιακά στοιχεία του. Παράλληλα θα διεξάγονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Στο στόχαστρο έχουν τεθεί γιατροί, μηχανικοί, υδραυλικοί, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι κ.ά
Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης