Search
Close this search box.
Search

Φτάσαμε πάλι στο… 2014…

Πριν 9 έτη

Σήμερα θα “φανεί” η πραγματική ανταπόκριση της αγοράς στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου σε δύο μέτωπα, το επιτόκιο της έκδοσης και τις προσφορές για αγορές με νέο χρήμα πέραν εκείνων που θα γίνουν με ανταλλαγές της σειράς του 2014.

Τρεις ελληνικές τράπεζες η Εθνική, η Alpha και η Eurobank θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή των παλιών ομολόγων ύψους συνολικά ενός δισ. ευρώ καλύπτοντας το 50% του στόχου της ανταλλαγής.

Οι εκτιμήσεις μέχρι αργά χθες βράδυ έκαναν λόγο για δυνατότητα να κλείσει η απόδοση του ομολόγου κοντά στο 4,5% – 4,6%, χωρίς να αποκλείουν και ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό δημόσιο δεν “επιθυμεί” μία ευρείας έκτασης συρρίκνωση της απόδοσης και στοχεύει σε μία περισσότερο ομαλή και σταδιακή αποκλιμάκωση η οποία θα ισχυροποιείται βήμα το βήμα με επόμενες εκδόσεις.

Και έτσι, αισίως φτάσαμε πάλι στο… 2014! Και είναι εκπληκτικά όλα αυτά που έχουμε ζήσει τα 2,5 χρόνια της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κι όμως, σήμερα η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει την έξοδο στις αγορές – και πράγματι είναι καλό – για να επιστρέψει έστω και λίγο η “κανονικότητα” στην ελληνική οικονομία, αν και πολλοί είναι αυτοί που το αμφιβάλλουν.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε που θα βρισκόταν σήμερα η Ελλάδα και η οικονομία της και από ανάπτυξη και από αξιοπιστία, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιαζόταν τόσο πολύ να έλθει στην εξουσία.

Και τούτο διότι ολοένα και περισσότερο σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση αυτή και οι άνθρωποι της δεν ήταν ούτε κατάλληλα προετοιμασμένοι και έκαναν πάμπολλες λανθασμένες επιλογές, που δυστυχώς στοιχίζουν πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό, ο οποίος θυμωμένος το 2015 έδωσε την εξουσία δύο φορές στον Α. Τσίπρα…

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.