Η συνεδρίαση του Εurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες ούτως ή άλλως ήταν χαμηλών προσδοκιών. Το καλύτερο δυνατό σενάριο δεν είναι μία πολιτική συμφωνία αλλά ένα “προσύμφωνο” αμοιβαίων δεσμεύσεων για μέτρα και για ανταλλάγματα, το οποίο θα μπορεί να ξεκλειδώσει την άφιξη των δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, πιθανότατα μετά την Καθαρή Δευτέρα και αφού προηγηθεί ένα ακόμα κρίσιμο πολιτικό ραντεβού, μεθαύριο Τετάρτη, αφού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το πολιτικό αυτό “προσύμφωνο” για να τελεσφορήσει, απαιτεί πολλά βήματα. Οι εντατικές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα, αυξάνουν τις πιθανότητες για συμφωνία, ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ κανένας δεν ήταν σε θέση στις Βρυξέλλες να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όπως ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup Τόμας Βίζερ, λένε τις τελευταίες μέρες το αυτονόητο για τους δανειστές, ότι δηλαδή για να «ξεκλειδώσει» η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί στην υιοθέτηση από τώρα προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση άλλωστε εστάλη από τον επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG). Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Βίζερ σημείωσε πως η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018. Δηλώνει μάλιστα ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.
Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να μετριάσει τις μεγάλες υποχωρήσεις σε σχέση με τα σκληρά μέτρα που ζητούνται, αλλά να εξασφαλίσει και ανταλλάγματα. Κι αυτό ώστε να εμφανίσει στους βουλευτές της ένα ωραιοποιημένο συνολικό «πακέτο», το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση στις συζητήσεις που έγιναν μέχρι τώρα έχει αποδεχθεί ως αρχή τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων. Αυτό που συζητάει με τους εταίρους είναι το ύψος και η διάρκεια.
Σχετικά με το ύψος, πηγή της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ανέφερε την Παρασκευή ότι το συνολικό ποσό θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ και πως το ΔΝΤ που ζητούσε κάτι τέτοιο θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε αναθεώρηση της στάσης του. Επιπλέον, στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η πρόταση των θεσμών τα μέτρα να νομοθετηθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη τώρα και η δεύτερη το 2019, εάν κριθεί αναγκαίο, ωστόσο και της δεύτερης δόσης τα μέτρα θα πρέπει να μπουν από τώρα σε έναν ενισχυμένο, σε σχέση με τον σημερινό, δημοσιονομικό κόφτη.
Αναφορικά με τη διάρκεια που η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, το Βερολίνο ζητάει 10 χρόνια, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ προτείνει 5 και η κυβέρνηση ζητάει να γίνουν 3 χρόνια.
Σε σχέση με τα ανταλλάγματα, είναι προφανές ότι οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί, λόγω των εκλογών στις χώρες τους, δεν θέλουν από τώρα λεπτομερή εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που ζητάει το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και φυσικά η κυβέρνηση. Το περισσότερο που θα μπορούσαν να δεχθούν τώρα, στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας, είναι να δώσουν μια ισχυρή πολιτική διαβεβαίωση πως τα μέτρα θα ληφθούν το 2018 στη βάση των αποφάσεων του Εurogroup του Μαΐου και του Δεκεμβρίου 2016.