-->
08.12.2023

Χρήστος Κέλλας: Όχι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα, που αφανίζει την Τεχνολογική Εκπαίδευση

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που αφορά τις απορροφήσεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στη συζήτηση του οποίου είναι εισηγητής της Ν.Δ., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το μόνο που θα καταφέρει η Κυβέρνηση με τις απορροφήσεις των ΤΕΙ είναι να δημιουργήσει Τμήματα θνησιγενή, με χαμηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, που θα παράγουν άνεργους πτυχιούχους».
Πλήρης Δήλωση

«Η συνειδητή επιδίωξη αφανισμού της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης συνεχίζεται με το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα που έφερε προς ψήφιση η Κυβέρνηση, το οποίο δρομολογεί την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και το συνολικό εγχείρημα της αναδιάταξης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν  βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, ούτε βέβαια σε αξιολόγηση και μελέτη βιωσιμότητας, όπως έχει επισημάνει και η ΑΔΙΠ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην προσπάθειά τους να ελέγξουν και την ΑΔΙΠ, όπως ανερυθρίαστα παραδέχτηκε ο κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τοποθετούν τον σύμβουλό του και εμπνευστή του εγχειρήματος των απορροφήσεων στην προεδρία της.

Ο Υπουργός Παιδείας επιβάλλει τις απορροφήσεις μονομερώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Επιπλέον, παρόλο που ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από τον κ. Γαβρόγλου να μας κάνει γνωστό το πόρισμα της Επιτροπής που συνέστησε ο ίδιος για τις αξιολογήσεις των ΤΕΙ και τις απορροφήσεις από τα Πανεπιστήμια, εδώ και 10 μέρες τηρεί σιγή ιχθύος.

Το μόνο που θα καταφέρει, τελικά, η Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει Τμήματα θνησιγενή, με χαμηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, που θα παράγουν άνεργους πτυχιούχους. Όχι μόνο δεν την ενδιαφέρει η αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά το εγχείρημά της έχει ως μόνο στόχο την εξυπηρέτηση συντεχνιακών και τοπικών συμφερόντων.

Η ΝΔ λέει ΌΧΙ στο κλείσιμο των ΤΕΙ και τον αφανισμό της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η δική μας δέσμευση είναι ο ταχύς εναρμονισμός της χώρας με το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και η αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια».Διαβάστε επίσης