-->
01.08.2021

Όσοι υπάλληλοι έχουν καλές σχέσεις με τα αφεντικά τους ψεύδονται συχνότερα

Γενικά σε κάθε επαγγελματικό χώρο, είναι θεμιτό να αναπτύσσετε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Άλλωστε αυτό το επιδιώκουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις βάσει πολιτικής τους. Ωστόσο, πάντα υπάρχει μία παγίδα σε κάτι που φαινομενικά δείχνει ιδανικό.

Οι καλές σχέσεις στην εργασία μπορούν εξίσου να οδηγήσουν σε ανήθικη συμπεριφορά, σύμφωνα με μία μελέτη της διαδικτυακής πλατφόρμας «frontiersin.org».

Διαπίστωσε ότι εκείνοι που ανέφεραν ότι είχαν καλύτερες σχέσεις με τα αφεντικά τους, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κακή συμπεριφορά. Αυτή περιλαμβάνει πράγματα όπως η ψευδή παρουσίαση της αλήθειας ή η απόκρυψη αρνητικών πληροφοριών, για να δείχνουν καλοί στα μάτια του διευθυντή τους, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν έχουν κανένα προφανές ή έμμεσο όφελος.

Πραγματοποίησε δύο μελέτες. Η μία ήταν ένα πείραμα με περισσότερους από 150 εργαζόμενους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η άλλη μια έρευνα για περισσότερους από 200 Ευρωπαίους υπαλλήλους. Και στις δύο μελέτες, διαπιστώθηκε ότι όταν οι υπάλληλοι πίστευαν ότι η συμπεριφορά τους βοηθούσε ηθικά τον ηγέτη τους, ήταν πιο πιθανό να πουν ψέματα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι για το βλέπουν σαν έναν τρόπο να «ανταποδώσουν» στο αφεντικό τους την αφοσίωση που τους δείχνει.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι εάν οι άνθρωποι δεν έχουν καλή σχέση με το αφεντικό τους, θα κάνουν το αντίθετο. Είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε μία ανήθικη συμπεριφορά εις βάρος του αφεντικού τους.

Προηγούμενη έρευνα λέει ότι αυτό το είδος συμπεριφοράς δεν περιορίζεται στη σχέση των ανθρώπων με το άμεσο αφεντικό τους, αλλά επεκτείνεται και στον οργανισμό στο σύνολό του.

Άλλοι  ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που ταυτίζονταν έντονα με τη δουλειά τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εσφαλμένα την αλήθεια, να αποκρύψουν αρνητικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν, ακόμα κι αν σήμαινε ότι ενεργούσαν ενάντια στα συμφέροντα ενός πελάτη. Και πάλι, όλα αυτά είναι από την αίσθηση ότι είναι αποδεκτός από την εταιρεία.

Photo by fauxels from Pexels

Οφέλη

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν τεράστια οφέλη τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα άτομα όταν οι εργαζόμενοι έχουν καλές σχέσεις με τους διευθυντές τους, συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη σωματική και ψυχική τους ευημερία . Τα άτομα που έχουν αναπτύξει δυνατές σχέσεις με τα αφεντικά τους, τείνουν επίσης να αποδίδουν καλύτερα στη δουλειά, να δίνουν το παράδειγμα για καλή θέληση στους υπόλοιπους συναδέλφους και να τους υποστηρίζουν περισσότερο.

Έτσι, τα αφεντικά θα χρειαστεί να εφαρμόσουν μέτρα εάν επιθυμούν να καλλιεργήσουν δεσμούς με τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτούς και να διασφαλίσουν ότι ενεργούν ηθικά και διατηρούν ισχυρές εταιρικές αξίες. Πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι το ψέμα, η εξαπάτηση ή οτιδήποτε άλλο δεν επιτρέπεται ούτε εκτιμάται.

Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους καλό θα ήταν επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αναπόφευκτο ότι κάποτε θα τύχει να κάνουν κάποιο λάθος.

Οι δυνατές σχέσεις στο χώρο εργασίας, είναι πάντα επωφελείς, ιδιαίτερα στο τωρινό κλίμα άγχους που επικρατεί εξαιτίας του κορονοϊού. Όμως, παρόλα αυτά, αυτού του είδους οι σχέσεις, οφείλουν να αποτελούν τη βάση μιας πιο ηθικής και όχι ανήθικης συμπεριφοράς.Διαβάστε επίσης