Οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν μπει στον πάγο τα τελευταία 24ωρα, ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία. Η Ρωσία εχθές ανακοίνωσε την άρση εργασιών για τον Turkish Stream, την ώρα που στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, παρατάσσονται πύραυλοι S-400από τους Ρώσους και τάνκς από τους Τούρκους, με το κλίμα να “μυρίζει” μπαρούτι.
Τα τελευταία 24ωρα, και οι δυο πλευρές έχουν ξεκινήσει τις διπλωματικές ζυμώσεις ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις τους. Και όλα αυτά την ώρα που το καθεστώς Άσαντ μπαίνει στο κάδρο των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών.
Η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το αίτημα της Τουρκίας για συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 30 Νοεμβρίου, στη σύνοδο του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
«Μία πρόταση από την τουρκική πλευρά για μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν προσπάθησε οκτώ ώρες μετά το συμβάν της κατάρριψης στου βομβαρδιστικού προσπάθησε να καλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τηλέφωνο χωρίς επιτυχία.
Προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης έδειξε και το άρθρο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ανέφερε πως κυβέρνηση της χώρας του θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους της για να πέσει η ένταση μεταξύ.
Ο Νταβούτογου είπε επίσης πως διεξάγονται συνομιλίες μετά το συμβάν, το οποίο έχει φέρει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα στο χειρότερο επίπεδο των πρόσφατων χρόνων. «Οι αναγκαίες συνομιλίες διεξάγονται τώρα», έγραψε στην εφημερίδα. «Ενώ τα μέτρα άμυνας του εδάφους μας παραμένουν, η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους μας για να μειωθούν οι εντάσεις», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τα σχόλια του σε υψηλούς τόνους και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην νοτιοανατολική Τουρκία προειδοποίησε τη Ρωσία να μην «παίζει με τη φωτιά».
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν όμως, έδωσε αρνητική απάντηση στο αίτημα Ερτογάν, επιμένοντας στη σκληρή στάση που κρατά το Κρεμλίνο.
Στενός συνεργάτης του Πούτιν, ο Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση εάν δεν ζητήσει η Άγκυρα συγγνώμη για το περιστατικό της Τρίτης. «Βλέπουμε την απροθυμία της Τουρκίας να απολογηθεί για το περιστατικό με το αεροσκάφος», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ουσάκοφ σε ερώτηση για το γιατί ο κ. Πούτιν αρνείται να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι έχει υπάρξει τουρκικό αίτημα για συνάντηση των δύο προέδρων, αλλά τονίζει πως δε διατίθεται να συναντηθεί με κανέναν αν πρώτα δεν παραδεχθεί την υπαιτιότητα της η Άγκυρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Τουρκία ότι «ξεπέρασε τα όρια» με αυτό το συμβάν.
«Πιστεύουμε πως οι τουρκικές αρχές ξεπέρασαν τα όρια αυτού που είναι αποδεκτό και κινδυνεύουν να φέρουν την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση από την άποψη των εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα», είπε και συνέχισε: Η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στη Συρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ακόμα πως από 1/1/2016 αναστέλλεται η ελεύθερη διακίνηση πολιτών στις δύο χώρες. Βάσει της συμφωνίας που αναστέλλεται, οι Ρώσοι πολίτες επιτρεπόταν να μένουν στην Τουρκία χωρίς βίζα για 30 ημέρες και το αντίστροφο.
Στο κλίμα έντασης που συντηρεί η Μόσχα, έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του προέδρου της ρωσικής Δούμας, ο οποίος επεσήμανε πως η Ρωσία, πέραν της προσφυγής στο διεθνές δίκαιο, έχει δικαίωμα να απαντήσει και στρατιωτικά στην κατάρριψη. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι ήδη η χώρα του έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια των ρωσικών μαχητικών.