-->
26.04.2024

Έγγραφο – ντοκουμέντο: Από τις 19:08 το Λιμενικό έστειλε σήμα για ανεύρεση νεκρών – Γνώριζαν για τους νεκρούς 4,5 ώρες πριν από το σόου στο Συντονιστικό

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για το πότε είχαν εικόνα οι αρμόδιες αρχές για νεκρούς από τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με έγγραφο, που δημοσιοποιεί σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, από τις 19:08 της περασμένης Δευτέρας ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε «ασφαλή πληροφορία» για την ανάσυρση σορών θυμάτων από τα πληρώματα 11 σκαφών από το  Λιμενικό Σώμα που είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της Ραφήνας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας το ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος αναφέρει ότι τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από το ίδιο «ημερολόγιο» αποκαλύπτεται ότι στις 22:30 είχαμε «προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ΥΝΑΝΠ (κ.κ. υφυπουργού, κ.κ. ΓΓΛΛΠ, κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κ.κ. Β’ Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)».

Σημειώνεται ότι ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ στο Μάτι στις 21:44. Εως τις 23:40, ο αριθμός των θυμάτων που είχαν εντοπιστεί είχε φθάσει τους 4. Τη συγκεκριμένη ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων μαζί με συναρμόδιους υπουργούς, με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Καταρρίπτεται το κυβερνητικό αφήγημα – Όλοι γνώριζαν για τους νεκρούς 

Χθες, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Σωκράτης Φάμελλος προσπάθησαν να βρουν νέο αφήγημα για τα περισσότερα από 11,5 λεπτά ενημέρωσης παρωδίας. εκεί δηλαδή που ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έλεγε ότι ««το ενεργό μέτωπο είναι υπό ύφεση αλλά η φωτιά όπως πέρασε κάηκαν κάποια σπίτια γιατί έχει δοθεί προτεραιότητα να σώσουμε τον κόσμο να πάει σε ασφαλές σημείο»(!), όταν ήδη τα 2 Super Puma είχαν στείλει εικόνες της τραγωδίας, με τη φωτιά να φτάνει μέχρι και τις ακτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη: «ο πρωθυπουργός όταν προσγειώθηκε δεν ήταν ενημερωμένος. Μετά παρακολουθήσατε την ενημέρωση στο σκέλος που ήταν ζωντανή η μετάδοση, όταν έφυγαν οι κάμερες, υπήρξε η πρώτη ενημέρωση του πρωθυπουργού για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε συγκεκριμένος αριθμός, υπήρχαν μαρτυρίες όσων επιχειρούσαν ότι ενδεχομένως υπάρχουν», δήλωσε χθες.

Μόνο που οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες καταρρίπτονται από τα στελέχη τα οποία ανέφεραν:

  • «Γύρω στις 23:30 ξέραμε ότι υπάρχουν κάποια θύματα αλλά δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό», ανέφερε η Πηνελόπη Μηνιάτη, υποστράτηγος, διοικήτρια Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
  • «Η πρώτη κλήση για νεκρό από την Πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ έγινε στις 20:40 και αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε περιστατικά περίπου στις 21:50 – 21:55», είπε ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος
  • «Φτάσαμε στο σημείο και ήταν ακόμα μέρα το απόγευμα, όπου και αντίκρισαν εγκλωβισμένους μέσα στη θάλασσα και σύντομα εντοπίστηκαν τα πρώτα θύματα», ανέφερε ο διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαλτάκος
  • «Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας», είπε ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος. «Πώς μπορεί να κρύψει κανείς τους νεκρούς; Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο, απλό και δεοντολογικό αυτό που έγινε.

Η διαχείριση της ανακοίνωσης των νεκρών, πριν αυτοί βεβαιωθούν, θα ήταν ανευθυνότητα και προφανώς οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, εφόσον δεν είχαν διασταυρωμένες πληροφορίες και δεν είχαν παραληφθεί σοροί ή δεν είχε πάει το ΕΚΑΒ να παραλάβει, δεν μπορούσαν να αναφερθούν στον πρωθυπουργό ή στις κάμερες σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», είπε με τη σειρά του και ο κ. Φάμελλος.

Και ο κ. Σπίρτζης δεν άφησε χαμένη την ευκαιρία για επίθεση: «Υπήρχε μία πληροφόρηση εξ όσων γνωρίζω, μετά την ενημέρωση που έγινε, όταν έφυγαν οι κάμερες για την πιθανότητα δύο, αν θυμάμαι καλά, ή ενός συμπολιτών, που ήταν ανεπιβεβαίωτες. Ηταν ανεπιβεβαίωτη. Οταν είχαμε πληροφόρηση, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μία ώρα μετά και μίλησε για πάνω από 20 νεκρούς», ανέφερε.



Διαβάστε επίσης