Search
Close this search box.
Search

Έντονη είναι η δυσοσμία στα νότια προάστια – Μαύρισαν οι παραλίες από το μαζούτ

Πριν 7 έτη

Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου αναμένεται να καταθέσουν δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα και ιδιώτες που έχουν εγχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού.

Έντονη είναι η δυσοσμία στα νότια προάστια ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να κλείσουν κυρίως λόγω της δυσοσμίας.

Σε 20 ημέρες με ένα μήνα θα καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, δήλωσε εχθές στον ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός. Είπε επίσης ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία η στεγανοποίηση του δεξαμενόπλοιου έχει σχεδόν επιτευχθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πετρελαιοειδή ταξιδεύουν με τους ανέμους και δεν πρόκειται για νέα μόλυνση σε Ελληνικό και Γλυφάδα.

Σε απόγνωση οι ψαράδες

Τη δική τους αγωνία για το παρόν και το μέλλον του Σαρωνικού μετέφεραν στο protothema.gr ερασιτέχνες αλιείς από τον Πειραιά που βλέπουν το μαζούτ και την πίσσα να έχει μαυρίσει τη θάλασσα. «Αυτό που έγινε είναι ολική καταστροφή» λένε χαρακτηριστικά και περιγράφουν ότι όσοι ψάρευαν ερασιτεχνικά «δεν θα έχουν εισόδημα να φάνε, να ταΐσουν τα παιδιά τους».
«Η καταστροφή είναι μεγάλη, δεν υπάρχει τίποτα» συμπληρώνουν απογοητευμένοι.

Πυρά Βασίλη Κικίλια στην κυβέρνηση. Πρόκειται για ψευτοοικολόγους, μιλούν για δάσος στο ελληνικό, δήθεν καταστροφή στη Χαλκιδική και στην πραγματική οικολογική καταστροφή αποδεικνύονται ανίκανοι, είπε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Χαρακτήρισε τα κυβερνητικά στελέχη ντεμέκ οικολόγους, λέγοντας ότι αρχικά εγκλιμάτισαν στις λαϊκές συνοικίες της Σαλαμίνας και του Περάματος και στη συνέχεια σε όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τόνισε μάλιστα, πως η ΝΔ ζήτησε άμεσα να συγκληθεί η επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και την προγραμμάτισαν για τις 20 του μηνός.

Πρώην πρύτανης ΕΜΠ για την καταστροφή στον Σαρωνικό: Το υπουργείο Ναυτιλίας ολιγώρησε

Την ολιγωρία του υπουργείου Ναυτιλίας που άργησε να αντιδράσει στην βύθιση του δεξαμενόπλοιου, δείχνει ως υπεύθυνη για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όταν το πετρέλαιο πηγαίνει σε αμμώδεις παραλίες, οι διαδικασίες απορρύπανσης παίρνουν πάρα πολύ καιρό γιατί το μαζούτ παραμένει στο πορώδες της άμμου και αυτού του είδους η ρύπανση δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, εξήγησε ο κύριος Μουτζούρης, μιλώντας στον Σκάι.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ατύχημα αυτό καθεαυτό, επισημαίνοντας πως «είχαμε ένα ατύχημα, υπό ιδεατές συνθήκες». Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό, είπε πως το δεξαμενόπλοιο ήταν «στα 500 μέτρα από την Ψυττάλεια, όπου υπάρχουν δύο σταθμοί κατάλληλα εξοπλισμένοι, οι ποσότητες πετρελαίου που βγήκαν δεν ήταν τεράστιες, ο καιρός ήταν καλός».

«Από το 2002 υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, υπήρξε όμως ολιγωρία και τίποτα δεν λειτούργησε», είπε ξεκάθαρα.

Η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας δεν ήταν εδώ και προσπαθούσε εκ του μακρόθεν να ενημερωθεί. Ολιγώρησε, δεν αντέδρασε και ήταν το αρμόδιο υπουργείο, τόνισε ο πρώην πρύτανης.

«Πρέπει να καθαριστούν οι ακτές και αυτό θα πάρει χρόνο, μην καλλιεργούμε προσδοκίες. Οι χειμερινοί κολυμβητές θα έχουν πρόβλημα, για τους θερινούς θα δούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.