Καταιγιστικές οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε μία άνευ προηγουμένου κρίση και μάλιστα διαρκείας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την πολιτική βιωσιμότητα της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μετά το μέτωπο που άνοιξε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος θεωρήθηκε επίφοβος για πρόκληση κυβερνητικής κρίσης, ήρθε σήμερα η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, που είναι συνεργαζόμενος στον κυβερνητικό συνασπισμό, ως επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ.
Το «συντροφικό» σφυροκόπημα που δέχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων – για τα περί εναλλακτικού σχεδίου στο ονοματολογικό – είχε τελικά παράπλευρη απώλεια τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος “έχασε” τη μάχη με τον υπουργό Άμυνας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στον Πάνο Κάμμενο.
To παρασκήνιο
Έντονο είναι το παρασκήνιο της παραίτησς του Νίκου Κοτζιά και την νίκη στη “μονομαχία” από τον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα όπως λέγεται ο υπουργός Άμυνας ήταν έντονα ενοχλημένος το τελευταίο ιάστημα με την επιμονή του πρώην ΥΠΕΞ για την ψήφιση νόμου με τον οποίο η Βουλή θα αναλάμβανε την αρμοδιότητα να ελέγχει τα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων, και αυτού του υπουργείου Άμυνας.
Αυτό, σύμφωνα με όσα μεταδίδει και ο Σκάι, δεν άρεσε στον Πάνο Καμμένο. Από τη μια ήταν η επίσκεψή του Καμμένου στις ΗΠΑ, και η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ερήμην της κυβέρνησης και του κ. Κοτζιά και από την άλλη το κλίμα έγινε ακόμα πιο βαρύ, μετά την πρωτοβουλία του παραιτηθέντος υπουργού για τα μυστικά κονδύλια.
Η κίνησή του αυτή ήρθε μετά το θόρυβο που προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων στη Μόρια, που αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ. To δημοσίευμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πάνου Καμμένου.
«Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα “απόρρητα κονδύλια” μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017» ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς είχε ζητήσει επανειλημμένα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ισχύσει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια».
Σημειωτέον ότι ένα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Άμυνας του Πάνου Καμμένου.
Ο Νίκος Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρεται εκτενώς στον Τύπο, την επίθεση και τις ύβρεις του κ. Καμμένου στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά. O υπουργός Άμυνας άφησε στο υπουργικό υπαινιγμούς για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΥΠΕΞ στο προσφυγικό, λέγοντας ότι λειτουργεί «σαν το Σόρος», αναφορά που εξόργισε τον κ. Κοτζιά.
Ξεχείλισε το ποτήρι
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου περί «τρένου από το οποίο μπορεί να κατέβει όποιος είναι δυσαρεστημένος» φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι για τον Νίκο Κοτζιά.
Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς φέρεται ειπών στους συνεργάτες του ότι «ο Τσίπρας επέλεξε τον υβριστή, και όχι εμένα». Ο πρωθυπουργός επέλεξε το “στρατόπεδο” του Πάνου Καμμένου και η συνέχεια έφερε τον εκνευρισμό του Νίκου Κοτζιά και την υποβολή παραίτησή του σήμερα το μεσημέρι στις δύο, λίγα λεπτά πριν μεταβεί στο αεροδρόμιο με προορισμό της Βρυξέλλες.
Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανέμενε την παραίτηση, τουλάχιστον πριν επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ από χθες το βράδυ υπήρξε κινητικότητα στην Ηρώδου Αττικού. Πέρα από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά το πέρας του υπουργικού, ο Νίκος Κοτζιάς μετέβη εκτάκτως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με θέμα τη συμφωνία, γεγονός που προκάλεσε υποψίες για τεταμένο κλίμα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Με ένα στίχο του Διονύση Σαββόπουλου σχολίασε ο Νίκος Κοτζιάς την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις» όπως μετέφερε ο Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του στο τουίτερ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αντέδρασε στην παραίτηση Κοτζιά, τονίζοντας μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση στήριζε τη συμφωνία των Πρεσπών.
Πριν λίγες ημέρες από το ΥΠΕΞ είχα εξάρει τη σπουδαία συμβολή του Ν. Κοτζια στην επίλυση του «Μακεδονικού». Ο Ν. Κοτζιάς είχε την απόλυτη στήριξη μας για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) 17 Οκτωβρίου 2018