Search
Close this search box.
Search

Έξαρση της νόσου τις επόμενες 30 ημέρες περιμένουν οι επιστήμονες – Γιατί έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια – Ακυρώνονται οι παρελάσεις λόγω κορωνοϊού

Πριν 5 έτη

Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο.

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».

Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε χθες και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας;

Τα παιδιά «κρατούν» πολύ μεγάλο ιικό φορτίο

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αναφέρουν ότι τα παιδιά που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, αν και εμφανίζουν ήπια έως καθόλου συμπτωματολογία, «κρατούν» πολύ μεγάλο ιικό φορτίο και λόγω αυτού συμμετέχουν ενεργά στη μετάδοση της νόσου, ήταν αυτά που φαίνεται ότι έγειραν την «πλάστιγγα» υπέρ του κλεισίματος των σχολείων της χώρας για δύο εβδομάδες.  Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα.

Κεραμέως: Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Mάλιστα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ανέφερε στον Σκάι, πριν από λίγο, ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και θα εκτιμηθούν όλα τα επιστημονικά δεδομένα το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε, εξετάζονται όλα τα σενάρια για μαθήματα κάποιες ημέρες στις διακοπές του Πάσχα, ή παράταση της χρονιάς το καλοκαίρι, αλλά όπως τόνισε δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί η σχολική ή ακαδημαϊκή χρονιά.

Όσον αφορά τις παρελάσεις η υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι πολύ πιθανόν να ακυρωθούν, ενώ τόνισε την ευθύνη των γονιών να καταφέρουν να αποτρέψουν τα παιδιά τους από τις συναθροίσεις, όπως σε καφετέριες ή αλλού που υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού.

Τέλος η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι στη διάθεση της υπηρεσίας τους και θα αμείβονται κανονικά.

Προς το παρόν, για τη χώρα μας δεν υπάρχουν ενδείξεις μεγάλης επέκτασης στην κοινότητα της νόσου, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συμπεριφέρεται με πολύ περίεργο τρόπο: Mπορεί να μεταδοθεί από άτομα με ήπια συμπτώματα, «χτυπάει» ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά 5-6 ημέρες ήπιας νόσησης.

Χθες, ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των περιστατικών που έχουν καταγραφεί σε 89.

Από τα πέντε νέα περιστατικά, τα τέσσερα αφορούν σε στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το ένα αφορά σε άτομο που επέστρεψε πρόσφατα από το Λονδίνο. Έως και χθες η πλειονότητα των ασθενών είχε ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας 66χρονου που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, είχε επιβαρυνθεί σημαντικά και χαρακτηριζόταν από τους θεράποντες ιατρούς κρίσιμη.

Κρίσιμες οι επόμενες 3 με 4 εβδομάδες

Με βάση τα δεδομένα της Κίνας και τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τη χώρα μας, αναμένεται στην Ελλάδα έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «είναι πιθανόν σε κάποια φάση να κολλήσουμε όλοι. Το θέμα είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί». Συνήθως οι ιοί υποχωρούν όταν συναντούν τείχος ανοσίας από το 60% του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κορωνοϊός «πεθαίνει» σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, αναμένεται υποχώρηση της νόσου τον Μάιο, με πιθανή επανεμφάνιση ενός 2ου επιδημικού κατά τον Οκτώβριο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι έως τότε είτε θα υπάρχει εμβόλιο, είτε θα έχει βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική «απάντηση» έναντι του ιού.

Στο μεσοδιάστημα έως την έξαρση της νόσου, το υγειονομικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Υγείας οριστικοποιήθηκε το πλάνο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που προβλέπει, τον ορισμό και χρήση ολόκληρων μονάδων νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνο για περιστατικά COVID-19, καθώς και την αξιοποίηση των κλινών εντατικής του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών άσχετων με τον κορωνοϊό, που θα μεταφερθούν από τα δημόσια νοσοκομεία. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στην έξαρση του κορωνοϊού το «φορτίο» για τις ΜΕΘ θα είναι ανάλογο με αυτό της γρίπης. Σημειώνεται ότι στην έξαρση της γρίπης το ένα πέμπτο των κλινών ΜΕΘ καλύπτεται από ασθενείς με επιπλοκές της νόσου.

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για τη δημόσια υγεία, το υπ. Υγείας ορίζει τις διαδικασίες για προμήθειες, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού για ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ επιλύει ζητήματα αποζημίωσης υπερωριών στο προσωπικό του ΕΟΔΥ για την περίοδο της κρίσης με τον κορωνοϊό.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.