Search
Close this search box.
Search

Αδειασε η Πάρος μετά τα δεκάδες κρούσματα και τα αυστηρά μέτρα – Αντιδράσεις από τους Δημάρχους

Πριν 4 έτη

Αδειασε η Πάρος μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που αφορούν το δημοφιλές νησί των Κυκλάδων.

Με τα νέα αυτά μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν αντίθετοι κυρίως οι επιχειρηματίες και οι αντιδράσεις ήταν έντονες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega η εικόνα στο νησί έχει αλλάξει άρδην. Τουρίστες μετά την ισχύ των μέτρων άρχισαν να φεύγουν. Μάλιστα όπως ειπώθηκε υπήρξαν και περιπτώσεις επισκεπτών που άλλαξαν ακόμη και τα εισιτήριά τους. Η ατμόσφαιρα στο κυκλαδίτικο νησί δεν μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες ημέρες, μιας και τα σοκάκια πλέον είναι άδεια ή έχουν ελάχιστο κόσμο. Και δεν είναι μόνο οι ξένοι τουρίστες που έφυγαν. Μόλις ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα στην Πάρο έχουν φθάσει στο κόκκινο, οι Ελληνες τουρίστες το εγκατέλειψαν μαζικά.

Για μια τέτοια εικόνα προειδοποιούσαν και οι επιχειρηματίες της περιοχής που μιλούσαν για οικονομικές συνέπειες στις δραστηριότητες τους μιλώντας για καταστροφικές επιπτώσεις.

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τις τελυταίες ημέρες στο νησί, ο Δήμαρχος, κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ώστε, αφενός να ξεκαθαριστεί η κατάσταση- ποιος είναι δηλαδή ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων στο νησί- και αφετέρου να παρέμβει για εξορθολογισμό των υγειονομικών μέτρων, τα οποία η τοπική κοινωνία αξιολογεί ως άδικα και καταστροφικά.

Να σημειωθεί πως το πακέτο μέτρων που εφαρμόζεται στην Πάρο και την Αντίπαρο περιλαμβάνει υποχρεωτικές μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπάρχει απαγόρευση και στις κατ’ οίκον συναθροίσεις.

Τα μέτρα που ισχύουν για δέκα μέρες

Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για 10 ημέρες στην πάρο και την Αντίπαρο αφορούν την απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ., απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Αντιδράσεις από τους Δημάρχους

Χωρίς ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων σε Πάρο και Αντίπαρο δηλώνουν οι δήμαρχοι των νησιών, οι οποίοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, κατά πόσο ήταν αναγκαίο να εφαρμοστούν από το περασμένο Σάββατο αυστηρότερα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Μέτρα, τα οποία όπως λένε, είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, από τη στιγμή που στην Αντίπαρο, υπάρχουν μόλις δύο αστυνομικοί για να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Αμφισβητεί την ιχνηλάτηση ο δήμαρχος Πάρου

Επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έστειλε νωρίτερα ο δήμαρχος της Πάρου, ζητώντας να του δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα στο νησί και ανάκληση των μέτρων. Ο ίδιος τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση του νησιού δεν αποτυπώνεται σωστά.

Ο δήμαρχος της Πάρου σημειώνει ακόμη ότι δεν είχε ενημέρωση από το κέντρο υγείας ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα.

Επιστολή αγωνίας μετά τα περιοριστικά μέτρα

Αναλυτικότερα ο δήμαρχος κάνει έκκληση στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να αποσαφηνίσει άμεσα την κατάσταση που επικρατεί. Ο Μάρκος Ι. Κωβαίος στην επιστολή του, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, καθώς, όπως αναφέρει, οι τουρίστες φεύγουν ενώ οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση.

Ο κ. Κωβαίος κάνει λόγο για άδικα και καταστροφικά μέτρα που ελήφθησαν, καθώς δεν είναι σαφές εάν όλοι όσοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, είναι σαφές ότι προσβλήθηκαν στην Πάρο. “Η αβεβαιότητα και ο φόβος έχουν κυριαρχήσει και στους επισκέπτες και στους μόνιμους κάτοικους” υπογραμμίζει ο δήμαρχος, σημειώνοντας μάλιστα ότι “απειλούνται η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, η αξιοπιστία των τοπικών κλιμακίων υγείας καθώς και η εγκυρότητα των θεσμών”.

Ο δήμαρχος της Πάρου υπογραμμίζει ακόμη ότι το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας “λειτούργησε καταστροφολογικά για το νησί, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αδειάσει από επισκέπτες, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία”. Ο κ. Κωβαίος, ακόμη, ζητεί την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Δήμαρχος Αντιπάρου: Δεν υπάρχουν αστυνομικοί να επιβλέπουν για τα μέτρα

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Αντιπάρου που λέει ξεκάθαρα ότι δεν γνωρίζει από τις αρχές πόσα είναι τα κρούσματα στο νησί του ενώ και οι δυο δήμαρχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί για να εποπτεύσουν την εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η ζημιά ήδη φαίνεται αφού η κίνηση μειώθηκε αισθητά ενώ οι ξενοδόχοι δέχονται την μια ακύρωση, πίσω απ’ την άλλη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.