Search
Close this search box.
Search

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά – Δεν κλείνει κανένα κανάλι! – Φέρνει άμεσα νέο νόμο για τα κανάλια η κυβέρνηση

Πριν 8 έτη

Με ψήφους 14 – 11 κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες κατά την πέμπτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Με την απόφαση του ΣτΕ ο νόμος Παππά ουσιαστικά αποσύρεται εξ ολοκλήρου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο, μετά από συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ουσιαστικά ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ, δεν κλείενει κανένα κανάλι και τα χρήματα που κατέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές θα τους επιστραφούν. Εξερχόμενος από τη διάσκεψη, ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν έκανε κάποια δήλωση.marinakis

savvidis

Μετά και αυτήν την εξέλιξη βρίσκονται στον «αέρα» οι δύο νέοι σταθμοί που είχαν λάβει άδεια στον άκυρο πλέον διαγωνισμό, συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη. Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνει πλέον εκ του μηδενός από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να λάβει σχετικές αποφάσεις. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.tsipras pappas

Στην αντεπίθεση το Μαξίμου – Φέρνει άμεσα νέο νόμο για τα κανάλια

Βεβαίωση προσωρινής άδειας θα πρέπει να πάρουν τα κανάλια, προκειμένου να συνεχίσουν να εκπέμπουν. Αυτή είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, μετά από την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά.

Στη δήλωσή της, η Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα φέρει σχέδιο νόμου, για την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, μέχρι να χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες, με βάση τον νόμο 4339/2015.

«Μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας», διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές.

«Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση υποδομές και πρόγραμμα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

theodorakis-potami44432

Παραίτηση Ν. Παππά ζητεί το Ποτάμι

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ζητεί το Ποτάμι, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Τελικά ήταν αυτό που νομίζαμε», σχολιάζει το Ποτάμι, σημειώνονοτας ότι «είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο τέσσερα κανάλια».

Η Σεβαστουπόλεως κατηγορεί τον κ. Παππά ότι «με την άδεια του κ.Τσίπρα, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και “λαγούς” που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν “SIRIZA TV”».

«Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν», συνεχίζει το Ποτάμι, καλώντας τον κ. Παππά να παραιτηθεί και τον κ. Τσίπρα να απολογηθεί, καθώς «τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών».

«Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε “Το Ποτάμι” στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα», καταλήγει η Σεβαστουπόλεως.

H διάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ.  Για πάνω από 5 ώρες οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά τη σημερινή, πέμπτη κατά σειρά, αντάλλασσαν νομικά επιχειρήματα στη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών για να αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Τι είχε αναφέρει νωρίτερα ο Χρήστος Μαντάς του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να μην σεβαστούμε την όποια απόφαση του ΣτΕ» για τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Ο κ. Μαντάς υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε ψύχραιμα την απόφαση του ΣτΕ και να γίνουν οι ανάλογες κινήσεις, κάτι που αποτελεί δηλωμένη θέληση και άλλων πολιτικών δυνάμεων πλέον, ώστε να καταλήξουμε στις νόμιμες άδειες και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

«Επί 27 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να βάλουν τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, ενώ από κυβερνητικής πλευράς και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θέληση για ρύθμισή του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός είπε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει τις κινήσεις που θα γίνουν, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να ξέρει εάν θα υπάρξει συνολική απόφαση ή για επί μέρους ζητήματα. «Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε και θα ρυθμίσουμε ανάλογα», ανέφερε.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.