Οι καταγγελίες για ενδεχόμενη εμπλοκή του αντιπροέδρου της Jumbo κ. Παπαευαγγέλου, ο οποίος κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με Κινέζους επενδυτές που ενδιαφέρονταν να εξασφαλίσουν Golden Visa για την Ελλάδα, παραβίασαν τα Capital Controls της Κίνας και ενδέχεται να εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος, οδήγησαν τον επικεφαλής της εταιρείας Βακάκη, να ζητήσει την παραίτηση του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
Ο αντιπρόεδρος της Jumbo φέρεται να έχει συστήσει εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων, με την προσάρτηση κατοικιών και διαμερισμάτων τα οποία μεταπωλούσε σε Κινέζους ενδιαφερόμενους απόκτησης τόσο των ακινήτων όσο και της «χρυσής βίζας».
Τον πήρε χαμπάρι άλλη τράπεζα και διέκοψε
Ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε απευθυνθεί αρχικά σε άλλη συστημική Τράπεζα, η οποία όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις του, διέκοψε τη συνεργασία. Το σύνολο των κινήσεων μέσω POS πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Η όλη διαδικασία έγινε αντιληπτή από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες ερεύνησαν το κύκλωμα αφενός λόγω παράβασης των κινεζικών capital controls, όσο και υπονοιών για παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης ότι εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, έρευνες πραγματοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σήμερα η αποπομπή του από τη Jumbo
Σήμερα αναμένεται να παιχτεί η κύρια πράξη του “δράματος” που σχετίζεται με το ζήτημα που φέρεται να έχει δημιουργηθεί με τον αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει, έως σήμερα γνωστά, φέρεται να πωλούσε σε εύπορους Κινέζους σπίτια, μέσω του προγράμματος χορήγησης άδειας διαμονής για επενδύσεις στο ελληνικό real estate αξίας κατ’ ελάχιστον 250.000 ευρώ. Λόγω του τρόπου “άσκησης” της δραστηριότητας αυτής σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας λιανικής αναμένεται να αποφασίσει την αποπομπή του κ. Παπαευαγγέλου, που είναι ένα από τα πέντε εκτελεστικά μέλη του δ.σ.
Μέσω των λογαριασμών της εταιρείας Jumbo;
Όπως αναφέρει το Capital.gr, η αποπομπή Παπαευαγγέλου σχετίζεται με το νομότυπο χαρακτήρα των συναλλαγών που πραγματοποιούσε ο ίδιος με επενδυτές από τη χώρα του Δράκου. Εάν αληθεύουν όσα αναφέρουν, υπό τον όρο της ανωνυμίας ενημερωμένες πηγές, η μεσιτική αμοιβή προς συνεργαζόμενους Κινέζους μεσίτες, ιδίως την πρώτη περίοδο των ελληνικών capital controls γινόταν μέσω των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας. Η αποστολή δηλαδή, εμβασμάτων σε μεσίτες στην Κίνα φέρεται -μένει να διασαφηνιστεί- ότι πραγματοποιούνταν μέσω των λογαριασμών της Jumbo.
Σημειώνεται ότι χθες πηγές από την Jumbo ανέφεραν στον Δ. Δεβελέγκο, δημοαιογράφο του Capital, πως η διοίκηση της εταιρείας δεν είχε καμία γνώση του θέματος και ότι η Jumbo δεν συνδέεται επ’ ουδενί με το όλο θέμα και για αυτό το λόγο είναι πυρ και μανία ο Βακάκης με τον αντιπρόεδρό του. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως δεν εμπλέκεται άλλο στέλεχος της εταιρείας στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, ούτε διακινήθηκαν χρήματα μέσω της εταιρείας
POS από ελληνική τράπεζα
Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, σε δεύτερη φάση, αγοραστές Κινέζοι πλήρωναν μέρος του τιμήματος μέσω ασύρματου Pos που χορήγησε ελληνική τράπεζα στον φερόμενο ως πωλητή -νομικό πρόσωπο των σπιτιών. Ωστόσο, ανεξαρτήτως της υπόθεσης Παπαευαγγέλου, αυτού τους είδους οι συναλλαγές είναι παράτυπες, όπως αναφέρουν ειδικοί. Κι αυτό επειδή:
– η Κεντρική Τράπεζα Κίνας έχει απαγορεύσει την εξαγωγή συναλλάγματος με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (και άλλα assets) εκτός Κίνας. Ωστόσο, πληρωμές μόνον προς επαγγελματίες μεσίτες- εκτός Κίνας- είναι δεκτές.
-οι συναλλαγές για την απόκτηση άδειας διαμονής μέσω επένδυσης τουλάχιστον 250 χιλ. ευρώ σε ελληνικά ακίνητα είναι έγκυρες, υπό τον όρο ότι θα γίνουν είτε μέσω δίγραμμης επιταγής είτε μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Ο αποκλεισμός της χρήσης Pos είναι μία, ως ένα βαθμό, αναχρονιστική πρόβλεψη του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Σε κάθε όμως, περίπτωση για να είναι έγκυρη μία συναλλαγή, μέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας, το τίμημα θα πρέπει να καταβληθεί είτε με δίγραμμη επιταγή είτε με τραπεζικό έμβασμα.
Με άλλα λόγια, συναλλαγές όπου η κατάθεση του τιμήματος έγινε μέσω Pos είναι παράτυπες, με τον αγοραστή να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει άδεια παραμονής.
Τα παραπάνω ερωτήματα, εάν δηλαδή, πράγματι, χρησιμοποιήθηκαν τα συστήματα πληρωμών της Jumbo για την πληρωμή των προμηθειών Κινέζων μεσιτών, όπως κι αν χρησιμοποιήθηκε ασύρματο Pos εγχώριας τράπεζας προσπάθησε το Capital.gr να θέσει στον κ. Παπαευαγγέλου. Ωστόσο, η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή.
Ποιος είναι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου
Όπως και η οικογένεια Βακάκη έτσι ο Παπαευαγγέλου ξεκίνησε από την παραγωγή παιχνιδιού. Από τον θείο του Χρήστο κληρονόμησε στην δεκεατία του ’70 της παιχνιδοβιομηχανία FINO. To εργοστάσιο της Fino βρισκόνταν στην Καλιθέα, στην οδό Κύπρου εκεί που στεγάζεται σήμερα κατάστημα της Jumbo.
Οι δρόμοι του με τον Απόστολο Βακάκη (σ.σ. η οικογένεια του οποίου είχε την El Greco) ενώθηκαν το 1990 όταν το εργοστάσιο της Fino πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Jumbo.
H εταιρία Fino αντέγραφε με μικρές παραλλαγές εισαγόμενα παιχνίδια και την περίοδο 1960 – 1962 έβγαλαν το πολύ δημοφιλές λούτρινο κουρδιστό κουνελάκι και το «Τρένο το 8» που «έσπασε τα ταμεία».
«Αγοράζω παιχνίδια Φίνο, χαλάλι τα λεπτά που δίνω» ήταν το σλόγκαν της Φίνο, που κατασκεύαζε σιδερένια αλλά και λούτρινα κουρδιστά παιχνίδια. (Προσέξτε τη λέξη λεπτά και όχι λεφτά. Γιατί εκείνη την εποχή μετρούσαν ακόμα και τα λεπτά της δραχμής!!!). Πολλά παιχνίδια της εταιρίας έγιναν διάσημα εκείνη την εποχή.
Επίσης ήταν πολύ γνωστό το «Ζάππειο» με τη χαρακτηριστική εικόνα της Αίγλης του Ζαππείου, τους φαντάρους που κάνουν τον κυριακάτικο περίπατο, τα παιδάκια που παίζουν και τη μαμά, βέβαια, που κάνει βόλτα το μωράκι της με το καρότσι. Ήταν αντίγραφο από γερμανικό παιχνίδι, περίπου 20 χρόνια νεότερο από το ελληνικό, μικρότερο, με λίγο διαφορετική διατομή και, φυσικά, τελείως διαφορετικές παραστάσεις.
Υπήρχαν ακόμα πάρα πολλά οχήματα που έκαναν αναφορά σε περιοχές της Αθήνας, σε δρομολόγια πολύ γνωστά, όπως είναι το τρενάκι Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το λεωφορείο Αθήνα – Παρίσι, το πούλμαν Λουξ κ.λπ.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του κ. Παπαευαγγέλου “διαθέτει πολυετή πείρα στον κλάδο και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της JUMBO από το 1995. Είναι πτυχιούχος της Α.Β.Σ.Π Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1992, είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών. Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών). Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)“.
Η βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου
Στις αρχές Ιουνίου ο επιχειρηματίας Ευ. Παπαευαγγέλου μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις απέκτησε ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Αθήνας. Την βίλα των 1250 τμ που έχτισε στην Φιλοθέη ο τέως εκδότης Πέτρος Κωστόπουλος και η σύζυγός του Τζένη Μπαλατσινού.
Η βίλα, που βρίσκεται σε ένα από τα ακριβότερα σημεία της Αθήνας, στην πλατεία Δροσοπούλου στη Φιλοθέη, μετά το «κανόνι» της ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου, πέρασε στην Eurobank από το 2013 και από τότε είχε μπει πωλητήριο στο ακίνητο, μέσω της θυγατρικής της τράπεζας την Eurobank Property Services.
Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν βγήκε σε πλειστηριασμό. Ανήκε στο στοκ ακινήτων της τράπεζας και πωλήθηκε πριν από λίγες μέρες στην τιμή των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Βέβαια, η αρχική τιμή ήταν υψηλότερη, αρκετά πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ, αφού το συγκεκριμένο ακίνητο αποτιμάται στα 8 με 10 εκατ. ευρώ.
Όμως ο κ. Παπαευαγγέλου, έριξε το τίμημα τουλάχιστον κατά 500 χιλιάδες ευρώ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας. για να την πωλήσει αρκετά πάνω από τα 4,7 εκατ. ευρώ, που πλήρωσε ο ίδιος.
Η βίλα στην πλατεία Δροσοπούλου στην Φιλοθέη, κατασκευάσθηκε σε σχέδια του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου του Τάσου Ζέππου. Βρίσκεται σε οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων περίπου, και το συνολικό εμβαδόν της -που αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα- είναι 1.250 τ.μ., ενώ διαθέτει και 68 τ.μ. εξωτερική πισίνα.
Συγκεκριμένα η βίλα διαθέτει υπόγειο εμβαδού 528 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 280 τ.μ., πρώτο όροφο 253 τ.μ. και δεύτερο όροφο εμβαδού 182 τ.μ.
Το “κοράκι” των ακριβών ακινήτων
Ο εξ’ απορρήτων του ιδρυτή του κορυφαίου retailer της χώρας Απόστολου Βακάκη, κ. Παπαευαγγέλου το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει στην αγορά σειράς ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό. Μεταξύ των ακινήτων που απέκτησε είναι και τέσσερα σπίτια της εταιρείας Koumbas Development του Γιώργου Κούμπα στην οδό Αγίου Δημητρίου 62 στο Παλαιό Ψυχικό ύστερα από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Αυξάνονται τα κρούσματα
Ανεξαρτήτως των παραπάνω, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, οι αγορές ακινήτων από την Κίνα μέσω Pos αυξάνονται συνεχώς. Κατ’ επέκταση αυξάνονται οι Κινέζοι επενδυτές που παρότι έχουν επενδύσει -έστω και κατά παράβαση της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας Κίνας- για την αγορά ακινήτου στη χώρα μας, αδυνατούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής. Και παρότι διαθέτουν στην κυριότητά τους ιδιοκτησία στη χώρα μας οδηγούνται προς απέλαση.
Υπολογίζεται, σύμφωνα με επαΐοντες, ότι κάθε χρόνο αγγίζουν τα 70 αυτού του είδους τα περιστατικά, ενώ μονόδρομο, αν και με σημαντική γραφειοκρατία, αποτελεί για τους επενδυτές η εκκίνηση της διαδικασίας για χορήγηση άδειας διαμονής ως οικονομικά ανεξάρτητα άτομα που διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς πόρους, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 20 του Ν.4251/2014.
Εν μέσω όλων αυτών, ασφαλείς πληροφορίες, κάνουν λόγο για υπόθεση εξαπάτησης μεγάλου αριθμού Κινέζων από Έλληνα πωλητή, ο οποίος εισέπραξε προκαταβολές χωρίς να έχει ποτέ ολοκληρώσει τις αντίστοιχες συναλλαγές πώλησης ακινήτων.
Μία ακόμη συχνή περίπτωση παραπλάνησης Κινέζων αγοραστών σχετίζεται με το ποιος υπογράφει για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Στην Κίνα, όπως εξηγούν γνώστες με βαθιά γνώση της εκεί αγοράς, η απόκτηση ενός σπιτιού ολοκληρώνεται μόνο με την υπογραφή του μεσίτη. Ωστόσο, οι αγοραστές από την αχανή ασιατική χώρα, αγνοώντας ότι στην Ελλάδα μία αγοραπωλησία επικυρώνεται από συμβολαιογράφο και δικηγόρο, θεωρούν ότι το σπίτι στην χώρα με τις 300 ημέρες ηλιοφάνειας έχει γίνει δικό τους, επειδή υπέγραψε ο Έλληνας μεσίτης που συνεργάζεται με κάποιο από τα πολυάριθμα γραφεία μετανάστευσης του Πεκίνου. Ως εκ τούτου, δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις όπου οι επιτήδειοι έχουν εισπράξει είτε προκαταβολή είτε ακόμη και το σύνολο του τιμήματος, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει πραγματική πώληση.