Search
Close this search box.
Search

Με ύφεση 0,2% έκλεισε και το 2016 – ΝΔ: Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός των φόρων – Η Ελλάδα μένει πίσω

Πριν 8 έτη

Με ύφεση 0,2% έκλεισε το 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρώτη εκτίμηση που είχε κάνει τον περασμένο Μάρτιο για την πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Τον περασμένο Μάρτιο, είχε ανακοινωθεί μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ σε όρους όγκου συγκριτικά με το 2015. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η τελική καταναλωτική δαπάνη του 2016 παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2016, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση 0,6%.

Με δεδομένη τη συμμετοχή της καταναλωτικής δαπάνης στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, η συγκεκριμένη αλλαγή στην πρόβλεψη ήταν τελικώς και αυτή που επηρέασε τη συνολική εικόνα του ΑΕΠ. Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση, η αναθεώρηση στην καταναλωτική δαπάνη έγινε εξαιτίας του ότι ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών του 2016.

Οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το 2015 έναντι μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

Οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 1,8% έναν μείωσης 2% που είχε ανακοινωθεί την άνοιξη.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ παρουσίασε το 2016 μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 2015, όταν τον Μάρτιο είχε ανακοινωθεί αύξηση κατά 0,1%.

Η αντίδραση της ΝΔ

«Πρωθυπουργό των φόρων» αποκαλεί η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι τα εν λόγω στοιχεία επιβεβαίωσαν περίτρανα πως τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ έφεραν δύο χρόνια ύφεση.
«Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά οικονομία σε ανάπτυξη και οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέα χρέη. Όταν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται ταχύτατα, η Ελλάδα μένει πίσω, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού των φόρων, Αλέξη Τσίπρα» σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.