Search
Close this search box.
Search

Αυτές είναι οι γυναίκες του Κυριάκου…

Πριν 8 έτη

Δύο νέες γυναίκες, τις κυρίες Μαίη Ζαννή και Βασιλική Λοϊζου, όρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ως αναπληρώτριες Γραμματείς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Κόμματος. Στην συγκεκριμένη Γραμματεία, λίγες μέρες νωρίτερα είχε αναλάβει γραμματέας ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Οικονόμου.

Ποια είναι η Βίκυ Λοϊζου

Η Βίκυ Λοΐζου είναι πολιτικός επιστήμων – διεθνολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργασθεί, μεταξύ άλλων, ως σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας στο Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ήταν υπεύθυνη για το συντονισμό και τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Έχει εργασιακή εμπειρία στις κατασκευές και τις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ είναι στέλεχος της ΜΟΔ ΑΕ και διετέλεσε προϊσταμένη Πληροφόρησης και Δημοσιότητας στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ. Την περίοδο 2007-2010 είχε εκλεγεί δεύτερη σε σειρά Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Νέου Ψυχικού. Μιλά άριστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ καταλαβαίνει Ιταλικά και Τουρκικά.

loizouΣτενή συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη

Τα μέλη των κλιμακίων της τρόικας όπως και ο Χορστ Ράιχενμπαχ, την γνώριζαν με το μικρό της όνομα. Η Βίκυ Λοϊζου, όπως έγραφαν τα Παραπολιτικά, τον Απρίλιο του 2014, “αποτελεί τον άνθρωπο του Κωστή Χατζηδάκη,  το alter ego, που έχει αναλάβει την επαφή με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ αλλά και την Task Force. Η νεαρή Βίκυ Λοΐζου είναι αυτή που παραλαμβάνει πρώτη για λογαριασμό του υπουργού Ανάπτυξης τις παρατηρήσεις, τα σχόλια, τις προτάσεις και τα… τελεσίγραφα των εκπροσώπων των δανειστών για τα φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και αυτή που στη συνέχεια τους απαντά. Αρκετά συχνά επίσης συμμετέχει στις κλειστές συναντήσεις του πολιτικού της προϊσταμένου με τους ξένους ελεγκτές.

Ωστόσο, σημείωνε το δημοσίευμα: “Το τελευταίο διάστημα η νεαρή πολιτική επιστήμων έχει αναλάβει και έναν επιπλέον ρόλο, καθώς συμμετείχε ενεργά στις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, που ολοκληρώθηκαν. Εχοντας απόλυτη γνώση των γενικών και των ειδικών μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, των «μυστικών» της διαδικασίας και της τακτικής που ακολουθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, εντάχθηκε με απόφαση του κ. Χατζηδάκη στην ομάδα του υπουργείου που διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις για την προώθηση της περίφημης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

zanni1Ως εδώ όλα καλά…  Ποια είναι όμως η Μαίη Ζαννή; Σύμφωνα με το βιογραφικό της γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραίτη. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Queen Mary College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου (BA 1998).zanni2

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε European Politics στο Birkbeck College του Πανεπιστημιού του Λονδίνου (MSc 1999) και σε Politics of Empire and Post-Imperialism στο London School of Economics (MSc 2000). Ως φοιτήτρια στο LSE επιλέχθηκε να κάνει πρακτική εξάσκηση στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. Επίσης έχει κάνει πρακτική εξάσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην UNESCΟ στο Παρίσι και στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κώνσταντίνος Καραμανλής.zanni4

Δούλεψε ως βοηθός έρευνας με αρμοδιότητα τη διασύνδεση ευρωπαϊκών think tanks για το Trans European Policy Studies Association (TEPSA) στις Βρυξέλλες και επί σειρά ετών ήταν στέλεχος με αρμοδιότητα τις σχέσεις με Διεθνείς Κυβερνητικούς Οργανισμούς στο Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου (ICC) στο Παρίσι.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα ως πολιτική αναλύτρια.

Το 2011 έλαβε μέρος στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις γυναίκες στη Δημόσια Διοίκηση “Women in Public Service” εκπροσωπώντας την Ελλάδα. To 2012 συμμετείχε στο πρόγραμμα “Public Leaders in Southeast Europe” του Harvard Kennedy School.

Το 2012 ήταν υποψήφια με την Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές στην περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Υπήρξε αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης της Νέας Δημοκρατίας από το 2011 ως το 2016. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, βασικά γερμανικά και μαθαίνει ρώσικα. Έχει μια κόρη, την Ολυμπία.zanni3

Πως κόπηκε από τις ευρωεκλογές

Το όνομα της ακούστηκε από τα πρώτα για τη λίστα των ευρωεκλογών. Η υποψήφια βουλευτής  της Ν.Δ. στην Α’ Αθηνάς και αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος Μαίη Ζαννή, εφέρετο να έχει «κλειδώσει» μία από τις 42 θέσεις. λλωστε, η εγγονή του Γεωργίου Ράλλη έχει ασχοληθεί ενεργά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινοτικές πολιτικές.

Ωστόσο, μεταξύ της συμφωνίας για την υποψηφιότητα και της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου μεσολάβησαν πολλά και κυρίως ο θόρυβος από την αντιπαράθεση της κ. Ζαννή με την οικογένεια Μπακογιάννη.

Όταν η Μαίη Ζαννή εξαφανίστηκε από τη λίστα, δεν είναι λίγοι όσοι συνέδεσαν τα δύο γεγονότα και υπέθεσαν ότι κόπηκε για «προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους» από την Ντόρα.

Η ίδια είχε γράψει τότε:

Καλή επιτυχία εύχομαι σε όλους τους υποψήφιους και τις υποψήφιες της ΝΔ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χωρίς καμία πικρία που δεν είμαι ανάμεσα τους ή διάθεση να σχολιάσω την αιτία, βρίσκω ότι υπάρχουν πολλοί που εκτιμώ μέσα στους 42 και ήδη ξέρω ποιες και ποιους θα ψηφίσω…”zanni6

Η σχέση της με το Κώστα Μπακογιάννη 

bakogiannisΤο 2014 το περιοδικό το ΒΗΜΑgazino είχε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για τον Κώστα Μπακογιάννη με τίτλο: “Κώστας Μπακογιάννης: Θέλω να είμαι ο πατέρας του Παύλου, όχι ο γιος του Παύλου” και ότι το 2014 ήταν μία χρονιά-σταθμός για τον Κώστα Μπακογιάννη. Μιλώντας στο περιοδικό , ξετυλίγει την προσωπική και πολιτική διαδρομή του.

zanni5Σε αυτό το δημοσίευμα ανάμεσα στα άλλα αναφέρονταν και τα εξής: 

“Η οικογενειακή ζωή του θα διαταραχτεί βίαια στις αρχές του 2014, όταν ο νεαρός πολιτικός γίνεται στόχος μιας σειράς «κιτρινόχροων» δημοσιευμάτων που μιλούν για την αλαζονεία με την οποία οι γόνοι των πολιτικών «τζακιών» αψηφούν κατά συρροή τους κοινωνικούς κανόνες. Τα δημοσιεύματα φέρνουν στο φως λεπτομέρειες για τον εκτός γάμου «καρπό» της σχέσης του με τη Μαίη Ζαννή (εγγονή του Δημητρίου Ράλλη, αδελφού από διαφορετική μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη), υποψήφιας της ΝΔ στην Α’ Αθηνών (2012). Οι λεπτομέρειες που θα διαρρεύσουν δεν παραλείπουν να πληροφορήσουν το φιλοθεάμον κοινό για τη γνωριμία του με τη Μαίη Ζαννή (γνωρίζονται στις Βρυξέλλες όταν αμφότεροι είναι ασκούμενοι στο Ευρωκοινοβούλιο) αλλά και για το επικείμενο τέλος του γάμου του με την Κάλλια Καμπουρίδου (σήμερα τελούν εν διαστάσει, αλλά οι σχέσεις τους είναι φιλικές καθότι η παρούσα κουβέντα με τον νεαρό περιφερειάρχη φιλοξενήθηκε στο εστιατόριο «It» της κυρίας Καμπουρίδου στην οδό Σκουφά). Οι προβολείς αναπόφευκτα θα εστιάσουν και στην οξεία δικαστική διαμάχη στην οποία θα εμπλακεί με τη Μαίη Ζαννή, ύστερα από την αγωγή που θα καταθέσει εκείνη εναντίον του για τη διατροφή της γεννηθείσας τον Ιανουάριο του 2013 κόρης του Ολυμπίας (ο ίδιος θα την αναγνωρίσει μετά τη διεξαγωγή τεστ DNA). Δεν θα αργήσει και η αποκάλυψη της σημερινής σχέσης του με την ανκοργούμαν του ΣΚΑΪ Σία Κοσιώνη.zanni7

Στο στόχαστρο των προαναφερθέντων δημοσιευμάτων που θα γίνουν, ως είθισται, talk of the town, θα βρεθεί, μεταξύ πολλών άλλων, η υπέρμετρη légèreté με την οποία ένας φέρελπις πολιτικός επέλεξε να διαχειριστεί την προσωπική του ζωή, ιδιαίτερα στην εποχή του Διαδικτύου, όπου το ιδιωτικό γίνεται με ένα «κλικ» δημόσιο. Ο ίδιος αλήθεια δεν γνώριζε πώς, όταν εμπλέκεσαι στα κοινά, έχεις, όπως έλεγε η Μάργκαρετ Θάτσερ, τόση ιδιωτικότητα όση «ένα χρυσόψαρο μέσα στη γυάλα»; «Πιστέψτε με, από όλες τις συνέπειες του δικού μου λάθους, αυτή είναι η μικρότερη» εξομολογείται στο ΒΗΜΑgazino. «Το μεγάλο κόστος των πράξεών μου το έχουμε πληρώσει εγώ και οι άνθρωποί μου – που είναι και το χειρότερο – σε βαθμό που η ηδονοβλεπτική τακτική κάποιων δεν μπορεί ούτε να διανοηθεί. Κάθε μέρα σκέπτομαι πόσο διαφορετικά θα μπορούσα να είχα κάνει τα πράγματα. Ομως αυτό για το οποίο αγωνιώ σε όλη αυτή την ιστορία είναι το πώς θα προστατέψω τα παιδιά μου και τους ανθρώπους που αγαπώ. Αυτό που με τρελαίνει είναι πώς κάποιοι για να χτυπήσουν εμένα βάζουν στο στόχαστρο τα παιδιά μου. Ας κανιβαλίσουν εμένα όσο θέλουν αλλά ας αφήσουν τα παιδιά ήσυχα. Ετσι και αλλιώς το θέμα δεν είναι το λάθος αλλά τι το διαδέχεται. Δεν μετράει πάντα αν πέφτεις, αλλά αν ξανασηκώνεσαι. Εγώ τώρα οφείλω να διορθώσω ό,τι έγινε. Ζω με δανεικό χρόνο. Ζω τη δεύτερη ευκαιρία μου απέναντι στα παιδιά μου και τους δικούς μου ανθρώπους που βρέθηκαν εκτεθειμένοι…».
Ο ίδιος έχει πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν πολιτικές καριέρες που καταποντίστηκαν εξαιτίας ενός προσωπικού «ατοπήματος»: «Ναι, αλλά αν αύριο το πρωί είχα να διαλέξω ανάμεσα στην προστασία των παιδιών μου και στην πολιτική μου διαδρομή δεν θα δίσταζα ούτε ένα δευτερόλεπτο» τονίζει και προσθέτει: «Υπήρχε για πολλά χρόνια μια λογική αγιοποίησης των πολιτικών, η οποία ήταν όμως βαθιά υποκριτική. Εμείς ειδικά οι νέοι οφείλουμε να κομίσουμε μια πιο ανθρώπινη κουλτούρα, οφείλουμε να είμαστε όσο πιο ειλικρινείς γίνεται με τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας. Το θέμα είναι αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας ή δεν την κάνουμε. Εγώ, στα μόλις τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, δεν έχει βρεθεί άνθρωπος να υπονοήσει ότι έχω την παραμικρή σχέση με ένα ευρώ. Αυτή είναι μια ηθική κόκκινη γραμμή, απαράβατη για όποιον ασχολείται με τα κοινά. Εδώ η κοινωνία πρέπει να είναι αδέκαστη. Ομως το τι κάνει ο καθένας μας στην προσωπική του ζωή δεν σχετίζεται με το πώς ασκεί τα δημόσια καθήκοντά του».
Ο ίδιος σήμερα ρίχνει την αυλαία υπογραμμίζοντας ότι τόσο καιρό δεν επεδίωξε να αποκρούσει τις επιθέσεις εναντίον του (διότι το «ζήτημα δεν είναι επικοινωνιακό, αλλά βαθιά προσωπικό. Αφορά την οικογένειά μου και τη συνείδησή μου»), ενώ διευκρινίζει ότι όσον αφορά το εκτός γάμου παιδί του «δεν υπάρχουν εκκρεμότητες», άλλωστε «ούτε πριν από την αγωγή υπήρχαν”.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.