Search
Close this search box.
Search

“Γραμμή Μαξίμου” η σύγκρουση με το ΔΝΤ – Το παρασκήνιο της επίθεσης από το ΥΠΟΙΚ

Πριν 9 έτη

 

Πολλαπλές αναγνώσεις επιδέχεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει σκηνικό ρήξης με το ΔΝΤ. Παρότι κύκλοι των δανειστών δεν κατανοούν «προς τι τόσος θόρυβος» και επιμένουν πως το μέτωπο μεταξύ των δανειστών παραμένει αρραγές, ο στενός συνεργάτης του κυρίου Τσακαλώτου και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης ξέσπασε και πάλι κατά του ΔΝΤ, λέγοντας πως «θέλουν να το φτάσουν στο χείλος του γκρεμού», «συστήνουν» να μην πληρωθούν στην ώρα τους μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο, «η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι τοκογλύφικη συμπεριφορά», «έχουν εμμονές» κλπ.

Ήταν αρχές Ιανουαρίου όταν ο κύριος Τσακαλώτος είχε δώσει επίσημη συνέντευξη Τύπου για να «μαλώσει» το ΔΝΤ  που δημιουργεί προβλήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα «κύκλοι» του υπουργού Οικονομικών εμφάνιζαν τις θέσεις και προτάσεις του ΔΝΤ ως «ασόβαρες» και εμμονικές.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Προφανώς γιατί, όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, κυβέρνηση και ΔΝΤ χωρίζει δημοσιονομική «άβυσσος» ύψους 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 5 δισ. ευρώ) ως το 2018! Και μάλιστα, όπως τόνισε ο κύριος Κουτεντάκης, το ΔΝΤ ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του 2015 έχει ακόμα αποδεχτεί (επιμένει στην εκτίμηση για έλλειμμα 0,6% δηλαδή 1,5 δισ. διαφορά), ούτε βλέπει «υπεραπόδοση» μέτρων του 2015 που συνεχίζονται και τα επόμενα χρόνια στην οποία υπολογίζει πολύ η κυβέρνηση, ενώ ανησυχεί για μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά ακόμα δεν εισπράττονται (πχ έσοδα από τον φόρο στο κρασί ή από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ) αλλά και να εφαρμοστούν ακόμα αμφισβητεί αν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα και, επιπλέον, το Ταμείο δεν έχει συμφωνήσει ούτε στους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπει για τα επόμενα χρόνια το μακροοικονομικό σενάριο της κυβέρνησης.

Με όλα τα μέτωπα ανοικτά, για να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει το «παζάρι» για την είσοδο του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση απαιτείται να προτείνει νέα μέτρα λιτότητας, επιπρόσθετα σε όσα έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς, ενώ θα δεσμεύεται πως θα πρέπει να λαμβάνει και άλλα για να πάρει κάθε επόμενη «υποδόση» των δανείων, αν στην πορεία φανεί ότι κάτι δεν εφάρμοσε ή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Από την άλλη, θεωρείται συνήθης διπλωματική πρακτική πια προ μιας τελικής συμφωνίας, να ξεσπάει μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, με σκοπό να φανεί τότε σαν «νίκη» και αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης για κάθε πλευρά το όποιο αποτέλεσμα προκύψει σαν συμφωνία.

Επί του παρόντος πάντως, όπως είπε και ο κύριος Κουτεντάκης, η κυβέρνηση θέλει να διατηρεί το δικαίωμα να μην εφαρμόζει, όταν πρέπει, μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει.  «Πολιτικά, υπάρχουν όρια στο πόσο γρήγορα μπορεί να προχωράνε, δεν μπορεί όλα να γίνουν όπως λέγαμε τον Αύγουστο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.