Search
Close this search box.
Search

Δείτε τι έχει το “Medal of Honor”, που απονέμει ο Ομπάμα σε ήρωες και θα εκπλαγείτε

Πριν 8 έτη

Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία-παρακαταθήκη του Μπαράκ Ομπάμα στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο να μιλά από την Αθήνα, για την τέχνη, τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό του Δυτικού κόσμου.

Με κλασική παιδεία και βάθος γνώσεων, ο Μπαράκ Ομπάμα τοποθέτησε στη σωστή της διάσταση την ελληνική διείσδυση σε όλη την υποδομή του Δυτικού κόσμου. Με τις γνώσεις του για τις αρχετυπικές κορινθιακές, δωρικές, ιωνικές κολώνες της Ουάσινγκτον και των άλλων πρωτευουσών του κόσμου, μέχρι τη μελέτη φιλοσόφων, όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, έδειξε πως τιμά και σέβεται την Ελλάδα.

The Medal of Honor nomination process is governed by a strict set of rules, and packets require the award recommendation, an in-depth narrative, the citation, witness statements and topographical maps with detailed description of the events. (U.S. Army graphic)

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό. Τα φώτα της φιλοσοφίας και των επιστημών έχουν τις ρίζες τους εδώ, στην Αθήνα. Υπάρχει μια έκφραση, “καλός καγαθός”. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από αρετή. Αυτή η έκφραση περιγράφει τις σχέσεις των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Medal of Honor recipient and U.S. Army Staff Sgt. Ty M. Carter wears his medal Aug. 27, 2013, shortly before a ceremony in his honor at the Pentagon in Arlington, Va. Carter was awarded the Medal of Honor Aug. 26, 2013, for actions during the Battle of Kamdesh at Combat Outpost Keating, Nuristan province, Afghanistan, Oct. 3, 2009. Carter was a cavalry scout with Bravo Troop, 3rd Squadron, 61st Cavalry Regiment, 4th Brigade Combat Team, 4th Infantry Division at the time of the battle. (DoD photo by Glenn Fawcett/Released)

Μια και αναφερθήκαμε στην αρετή, κάτι που ελάχιστοι στη χώρα μας γνωρίζουν (ακόμη και πολιτική), είναι ότι στο «Medal of Honor», το ανώτατο μετάλλιο ανδρείας των ΗΠΑ, απεικονίζεται το κεφάλι της θεάς Αθηνάς!medal_kontino Η έκδοση για τον Στρατό Ξηράς περιγράφεται από τον Ινστιτούτο Heraldry ως «ένα χρυσό πεντάκτινο αστέρι, που στο κέντρο του βρίσκεται η κεφαλή της Αθηνάς (σ.σ.: η οποία, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είναι η θεά της σοφίας και της πολεμικής στρατηγικής), η οποία περιβάλλεται από τη φράση Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής». Δεν γνωρίζουμε γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρθηκε και σε αυτήν τη «σχέση» μεταξύ των δύο κρατών, πρέπει, όμως, να αναφέρουμε τη σπουδαιότητα αυτού του μεταλλίου:

Είναι το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο που μπορεί να λάβει κάποιος στις ΗΠΑ, ενώ απονέμεται προσωπικά από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο για πράξεις ανδρείας πάνω και πέρα από το καθήκον. Λιγότερο γνωστό και ως «Μετάλλιο Τιμής του Κογκρέσου», απονέμεται σε επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο και, σύμφωνα με την Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών των ΗΠΑ, μόλις 3.515 στρατιώτες το έχουν κρεμάσει στο στήθος τους!

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι στον πλατωνικό Κρατύλο το όνομα «Αθηνά» ετυμολογείται από το Α-θεο-νόα ή Η-θεο-νόα, δηλαδή «η νόηση του Θεού». Συσχετίζεται, δε, από τους Ετρούσκους με τη θεά τους Μένρβα και αργότερα από τους Ρωμαίους ως Μινέρβα, ενώ η Αθηνά συχνά βοήθησε ήρωες. Παριστάνεται οπλισμένη, ποτέ ως παιδί, πάντα παρθένος, καθώς, σύμφωνα με τη μυθολογία, ποτέ δεν είχε σύντροφο ή εραστή, αν και μια φορά ο Ήφαιστος προσπάθησε… χωρίς να επιτύχει!

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.