Search
Close this search box.
Search

Δεν… παίζονται οι Κύπριοι!  Γιατί η Λευκωσία βάζει τα… γυαλιά στην Αθήνα 

Πριν 8 έτη

Τελικά οι Κύπριοι είναι πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα. Παντού! Είναι γάτες και για αυτό μπήκαν αργότερα αλλά βγήκαν γρηγορότερα από το μνημόνια ή μνημόνια ενώ η Ελλαδίτσα ακόμη παραπαίει.eksedra_aerio

Τι έκαναν οι πανέξυπνοι Κύπριοι; Με το που ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών επελέγη ο Ρεξ Τίλερσον, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil, αμεσως του έδωσαν τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης του «χρυσοφόρου» οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό ο Ρεξ Τίλερσον είχε συναντηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η  εξέλιξη αυτή, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού προβλήματος. Έτσι η ExxonMobil μαζί με την Qatar Petroleum θα βρίσκονται στο «οικόπεδο 10» και άντε μετά να «κουνηθούν» οι Τούρκοι, αφού οι Κύπριοι θα έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ.tillerson

Ο Ρεξ Τίλερσον έγινε CEO της  ExxonMobil το 2004? Ήταν αντιπρόεδρος από το 2001. Ο Tillerson έχει περάσει από πολλές θέσεις του κολοσσού πριν αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Στην ExxonMobil εντάχθηκε το 1975, και διετέλεσε Πρόεδρος της Exxon Υεμένη Inc., αντιπρόεδρος της Exxon Ventures (CIS) Inc, πρόεδρος της Exxon Neftegas και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Αναπτυξιακής.

Για το οικόπεδο «8» προτιμητέος επενδυτής κρίθηκε η Ιταλική ΕΝΙ που έχει τα δικαιώματα και για τα οικόπεδα «2», «3» και «9» από τον Β΄ γύρο αδειοδότησης. Το τεμάχιο «6» ανατέθηκε στην κοινοπραξία των ΕΝΙ – Τotal. Η Τotal είναι γαλλική εταιρεία και τα θέματα ενέργειας συζητήθηκαν την περασμένη βδομάδα μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη – Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψη του δευτέρου στην Λευκωσία. Όπως λένε τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης η πρόταση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum περιείχε στοιχεία, που της έδωσαν ελαφρά πιο υψηλή τελική βαθμολογία με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και την φόρμουλα αξιολόγησης, έναντι των ανταγωνιστριών εταιρειών που ήταν η κοινοπραξία ΕΝΙ – Τotal και η Νορβηγική Statoil.

Τέτοια κριτήρια είναι το οικονομικό εκτόπισμα, αλλά και το μέγεθος και η μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων, που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κυπριακό κρατικό ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum, που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.

Το υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη και της υπουργικής επιτροπής Υδρογονανθράκων, που αποτελεί ουσιαστικά και την ομόφωνη εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθάκων αλλά και των γάλλων συμβούλων του κράτους, της γαλλικής BEICIP. «Το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του.  Βεβαίως με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου αλλά το γεγονός ότι λάβαμε αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα, μας αφήνουν συγκρατημένα αισιόδοξους», επεσήμανε ο κύπριος Υπουργός, διευκρινίζοντας πως στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις με τους ομίλους να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.