Search
Close this search box.
Search

Δημήτρης Ράφτης: Ο άγνωστος ήρωας και αρχιτέκτονας του θαύματος της ελληνικής γυμναστικής

Πριν 8 έτη

Σίγουρος για την κυριαρχία του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους και τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για τον Βλάσση Μάρα: «Είμαι εδώ γιατί υπήρχε ο Βλάσσης σε όλη μου την επαγγελματική ζωή. Δεν τρέχει τίποτα που δεν πήγεκαλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τις ολυμπιάδες, είναι μεγάλος αθλητής»

petrouniasΓια τον Λευτέρη Πετρούνια: «Συγχαρητήρια στον Λευτέρη. Έχει το χάρισμα. Έχει αρκετή αγάπη και στήριξη, αλλά δεν φτάνει αυτό. Πήρε την πρώτη θέση και φταίει το χάρισμα που έχει».

Για την φετινή κυριαρχία του Πετρούνια: «Ο Λευτέρης είναι ακόμα στην αρχή. Βρέθηκε στην καλύτερή του φάση στο Ρίο. Θέλω να πιστεύω πως, αν είναι υγιής και συνεχίσει να έχει στήριξη, θα επαναλάβει πολλές φορές το “3Χ3” που κατάφερε φέτος».

Για το ότι ήταν σίγουρο το μετάλλιο μόλις τελείωσε το πρόγραμμά του:«Το μόνο ορατό λάθος που έκανε ήταν λίγο πριν την έξοδο. Και είναι λογικό, γιατί χρειάζεται μέγιστο βαθμό συγκέντρωσης. Του είχα πει πως τον αγώνα μπορεί να τον αρχίσει και να τον τελειώσει ο ίδιος και έτσι έγινε. Είναι ο μοναδικός αθλητής που έχει αγγίξει το 16.000. Δεν θα μπορούσε να τα φτάσει κανένας άλλος».

raptisΟ Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας μετά την κατάκτηση του χρυσού και σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ανέφερε ότι “αισθάνεται την ανάγκη να αφιερώσει το μετάλλιο στον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη”,  δείχνοντας έτσι για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερη ποιότητα του ως προσωπικότητα, αφού αντιλαμβάνεται την παρουσία του προπονητή του ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γυμναστικής του ζωής και όχι μόνον.

Κορυφαίος προπονητής για το 2015

Στον Δημήτρη Ράφτη κατέληξε το βραβείο του κορυφαίου προπονητή για το 2015. Ο Δημήτρης Ράφτης είναι ο άνθρωπος πίσω από τον Λευτέρη Πετρούνια. Για πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων του ΠΣΑΤ βραβεύτηκε προπονητής της ενόργανης γυμναστικής. Μια σημαντική αναγνώριση του ρόλου ενός ανθρώπου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πρώτου αθλητή της χρονιάς, του Λευτέρη Πετρούνια.

raftis2Όπως αναφέρει το gymnast.gr, ακόμη και μετά την βράβευσή των πρώτων, η ελληνική βιομηχανία αθλητικού θεάματος φρόντισε (πιστή στον ρόλο της) μέσω των ΜΜΕ να προβάλει πρωτίστως από την βράβευση τους εκπροσώπους του επαγγελματικού ποδοσφαιρικού και μπασκετικού θεάματος, αφήνοντας τους πρώτους της γυμναστικής σε μια μικρή τηλεοπτική «γωνιά» μιας και το κοινό της ενόργανης ελάχιστα επηρεάζει την βιομηχανία θεάματος με ότι αυτό συνεπάγετα για τα κέρδη της.

Χρειάζεται να τονιστεί πως, ο προπονητής της γυμναστικής διαφέρει στην βάση του από τον προπονητή των ομαδικών αθλημάτων που συνήθως αποκαλείται «κόουτς» και που στην ουσία σημαίνει ο άνθρωπος που «κουμαντάρει» μια ομάδα ανθρώπων προκειμένου να φέρουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο προπονητής της γυμναστικής όμως, εκτός από κόουτς είναι και ο άνθρωπος που διαδραματίζει έναν πολύ υπεύθυνο και σοβαρό ρόλο σε προσωπικό επίπεδο και που δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της προπονητικής – τεχνικής καθοδήγησης των αθλητών του.

raftisΗ φύση του ρόλου του είναι τέτοια που διαφέρει ακόμη και από τα άλλα ατομικά αθλήματα (π.χ. κολύμβηση) αφού από πολύ νωρίς έρχεται σε σωματική επαφή με τους αθλητές του βοηθώντας τους να εκτελέσουν προασκήσεις αλλά και ασκήσεις μέσα στην όλη πολυπλοκότητα της φύσης του αθλήματος σε 4 (για τις γυναίκες) και 6 (για τους άνδρες) όργανα διαφορετικά μεταξύ τους σε επίπεδο επιβάρυνσης.

Το επίπεδο ψυχολογικής πίεσης που δέχεται ο προπονητής «αγνοείται» παντελώς από τον κόσμο που απλά παρακολουθεί τον αθλητή του να ανεβαίνει τους κρίκους ή το μονόζυγο για να εκτελέσει το πρόγραμμά του. Ο προπονητής της γυμναστικής είναι κάτι πολύ παραπάνω από προπονητής. Είναι δεύτερος γονέας, ψυχολόγος, φίλος, αδερφός… είναι τα πάντα.

Ο Δημήτρης Ράφτης δικαίως καθίσταται ως ο κορυφαίος προπονητής. Ο Δημητρης Ράφτης αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους προπονητές ατομικών – ομαδικών αθλημάτων και όχι μόνον για την ενόργανη γυμναστική.

Βέβαια, τα «μπράβο» και τα… καλά λόγια για τον Δημήτρη Ράφτη έχουν σημασία όταν εκφράζονται κυρίως από τους αθλητές του. Και ο Μάρας και ο Πετρούνιας με περίσσια γενναιότητα το κάνουν σε κάθε ευκαιρία, εκθειάζοντας τον ρόλο του και τονίζοντας παράλληλα το πολύ αρμονικό επίπεδο της στενής τους σχέσης.

petrounias1Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίστεί ο Δημήτρης Ράφτης ήρωας που κατάφερε το ακατόρθωτο μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον κρίσης όλα αυτά τα χρόνια. Ήρωες προπονητές και προπονήτριες η ελληνική γυμναστική διαθέτει αρκετούς και οι οποίοι εργάζονται στο ίδιο ή σε παρόμοιο περιβάλλον και που επίσης αγνοούνται από τον πολύ κόσμο για όλα αυτά που προσφέρουν.

Αυτό, λοιπόν, ήταν το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο και για τον Δημήτρη Ράφτη καθώς με τον, επίσης, πολύ καλό πρωταθλητή μας, Βλάση Μάρα έχει φτάσει τέσσερις φορές στην… πηγή αλλά δεν είχε πιει νερό. Ο προπονητής των Μάρα και Πετρούνια θεωρείται από τους καλύτερους στον κόσμο, παρόλο που ο ίδιος δεν έχει κάνει ποτέ ενόργανη γυμναστική.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.