-->
19.05.2024

Δημιουργία νέων βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη πρότεινε στις ΗΠΑ ο Καμμένος

Ζήτημα ενίσχυσης της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα συζήτησε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος, τόσο με την επέκταση των υπαρχόντων βάσεων όσο και με τη δημιουργία νέων.

«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», είπε στα αγγλικά ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανήρτησε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Το βίντεο είναι από τη συζήτηση του κ. Καμμένου με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, όταν έχουν καθίσει στο τραπέζι μαζί με τους συνεργάτες τους.

Σημειώνεται ότι η δήλωσή του αυτή δεν περιλαμβάνεται ούτε στην απομαγνητοφώνηση των επίσημων δηλώσεων του υπουργού, που διανεμήθηκαν από το ΥΕΘΑ, ούτε από το τηλεγράφημα του κρατικού ΑΠΕ.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Π. Καμμένος ρωτήθηκε για πιθανή νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα και απάντησε τα εξής διπλωματικά:

«Υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός είπε και την αινιγματική φράση «συζητήθηκαν πολλά θέματα, τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα».

Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα hellasjournal του Μιχάλη Ιγνατίου αναφέρει ότι Καμμένος και Μάτις συζήτησαν ειδικά για νέα βάση στο νησί της Καρπάθου.

Από την πλευρά ο αμερικανός υπουργός Τζ. Μάτις τόνισε ότι ο Π. Καμμένος «το έθεσε αυτό το θέμα σήμερα. Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμάς. Έχουμε στενή σχέση. Πράγματι, αυτό που δείχνει είναι το πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Και από αυτή την άποψη, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί».

Το βίντεο στο Twitter του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας:

 

ύ πΓΔΜ και Ελλάδας»


Διαβάστε επίσης