Search
Close this search box.
Search

Δημοκρατία της Ουζούπης: Mια χώρα στην Ευρώπη, η μικρότερη στο κόσμο!

Πριν 6 έτη

Μπορείτε να φανταστείτε μία χώρα με αντλίες που αναβλύζουν μπύρα; Μία χώρα που είναι τόσο μικρή ώστε να μην χωράει την διαφθορά; Αν όχι τότε θα εκπλαγείτε από την Δημοκρατία της Ουζούπης!

Η Ουζούπη, που έχει έκταση μόλις 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, Βίλνιους. Το όνομα της σημαίνει «πέρα από τον ποταμό» και παρά το μικρό μέγεθος έχει τον δικό της πρόεδρο, κυβέρνηση, σύνταγμα και νόμισμα. Περηφανεύεται ακόμη για το ναυτικό της που αριθμεί μόλις τρία ή τέσσερα μικρά πλοία που χρησιμοποιούνται κυρίως για τα δημόσια θεάματα και τελετουργίες. Μέχρι πρόσφατα είχε και το δικό της στρατό σχεδόν 10 ανδρών αλλά η ειρηνική στάση της οδήγησε στη σύνταξη τους στρατιωτικούς.

Η σημαία της κοσμείται από ένα χέρι σε μπλε φόντο που φέρει μία τρύπα στη μέση-σύμβολο ότι οι πολιτικοί της δεν δέχονται «μίζες».

Στην κεντρική πλατεία της χώρας μπορεί κανείς να πιει μπύρα από μία αντλία.

Η χώρα που ξεκίνησε ως ένα πρωταπριλιάτικο αστείο είναι εμπνευσμένη από την φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Οζούπης, Τόμας Κεπαϊτης, από τους ιδρυτές της δημοκρατίας, εξήγησε στο BBC ότι δημιουργήθηκε από την αριστοτέλεια θέση ότι κάθε μεγάλη πόλη θα πρέπει να έχει έναν περιορισμένο αριθμό κατοίκων.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε την δική μας μικρή χώρα βασιζόμενη στην αρχαία σκέψη ότι μία καλή χώρα δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 5.000 κατοίκους επειδή το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να θυμηθεί περισσότερα πρόσωπα. Όλοι γνωρίζουν όλους και είναι δύσκολο να κλέψεις και να χειραγωγήσεις τον άλλον», λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουζούπης. 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.