Search
Close this search box.
Search

ΔΝΤ: Μένουμε στο πρόγραμμα μόνο με σκληρούς όρους!

Πριν 8 έτη

Το βαθύ χάσμα που επικρατεί στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα αποκαλύπτουν εμπιστευτικά έγγραφα, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, τα ενδεχόμενα σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν όλα ανοιχτά.

Όπως αναφέρει το MNI, που επικαλείται διαβαθμισμένα έγγραφα του Ταμείου, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, ενώ σύμφωνα με αυτά, προβλέπεται τετραετής ή διετής βοήθεια στην Ελλάδα.

«Μια ομάδα μέσα στο ΔΝΤ θέλει έξοδο από το πρόγραμμα ή σκληρούς όρους για την Ελλάδα. Αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα η Eυρωζώνη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Επιπλέον, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο κορυφαία κοινοτική πηγή, αποκαλύπτει ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποδεχθούν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο πεδίο του 2% του ΑΕΠ, μετά το 2018, καθώς

Οι παραπάνω πληροφορίες ενισχύονται και από τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ορόσημο, δεν θα παραστεί η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει στο τέλος, και αφού έχει προηγηθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Αισιοδοξία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Αν και παρακολουθεί στενά τις διεργασίες σε όλα τα επίπεδα, δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ούτε να εκφράσει προσδοκίες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε ερώτηση αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 – δεδομένου ότι σταθερή άποψή του παραμένει ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας – έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει τους φόρους και να ενισχύσει την οικονομία της, παρέπεμψε στις υπάρχουσες «σταθερές συμφωνίες» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Υπενθύμισε επίσης ότι το θέμα των δημοσιονομικών στόχων δεν ανήκει στην αρμοδιότατα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά «είναι ζητήματα που συζητούνται και αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα αντίστοιχα όργανα και συζητούνται εκεί τα μέτρα που αναφέρατε».

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, όταν ρωτήθηκε για το ΔΝΤ, παρέπεμψε και πάλι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας:

Έχουμε μιλήσει πολύ για το θέμα, θα δούμε τι θα βγει τη Δευτέρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει, δεν θέλω να εμπλακώ σε εικασίες για το πότε αυτό θα γίνει, πάντως σε αυτό το σημείο είμαστε αισιόδοξοι και δεν σχολιάζουμε δηλώσεις άλλων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Υπάρχει πρόοδος, αλλά…

Για «αξιοσημείωτη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς έκανε λόγο ευρωπαίους αξιωματούχος, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ωστόσο επισημαίνει πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

To Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα επικεντρωθεί, κυρίως, στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει «πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» και υπάρχει «κλίμα συνεργασίας».

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, καθώς ένας μικρός αριθμός θεμάτων παραμένει προς διευθέτηση.

Όσον αφορά τα ζητήματα που μπορεί να «σκαλώσουν» στη διαπραγμάτευση, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογραμμίζει τα εργασιακά για τα οποία σημειώνει ότι «δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».

Αν παραμείνει μόνο ένα θέμα ανοιχτό ως τη Δευτέρα, το οποίο είναι «πολιτικά ευαίσθητο», «είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Δεν βλέπω κάποιο μεγάλο πρόβλημα εκεί και είμαι αισιόδοξος ότι αν το θέλουν όλοι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος έως το 2018.

Ο ίδιος εξήγησε ότι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν νωρίτερα, πχ στις αρχές του 2017, και άλλα αργότερα και αυτό θα είναι, επίσης, ένα θέμα που θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν τώρα, αφού αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών Αρχών. Επίσης, υπενθύμισε ότι για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) χρειάζεται το staff level agreement, γιατί μόνο τότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.

Ερωτηθείς, δε, για τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών ως προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε «θα δούμε», καθώς όλοι εμπλέκονται σε αυτήν τη συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.