Search
Close this search box.
Search

ΔΝΤ: Παραμένουν οι διαφωνίες μας για πλεονάσματα και χρέος – Στην Αθήνα το επόμενο διάστημα η Κριστίν Λαγκάρντ

Πριν 7 έτη

Παρά την επί της αρχής συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς εκταμίευση, οι διαφωνίες του Ταμείου με τους Ευρωπαίους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους για την περίοδο μετά το 2022 παραμένουν, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις.

Όπως υποστήριξε, σχολιάζοντας τη συμφωνία του Λουξεμβούργου, «δεδομένων των συνθηκών», η λύση που βρέθηκε είναι προς όφελος της Ελλάδας. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του Ταμείου, ότι η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν απέχει πολύ, ωστόσο «χρειάζεται ακόμη χρόνος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν θεωρούσαμε ότι μία συμφωνία δεν είναι εφικτή δεν θα προχωρούσαμε στην καταρχήν έγκριση».

Διαφωνίες για τα πλεονάσματα

Παράλληλα επανέλαβε πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφωνεί με το ύψος των δημοσιονομικών στόχων. «Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη ρεαλιστική πορεία της ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, είναι γνωστή, δεν συμφωνούμε με όλες τις υποθέσεις που έχουν γίνει στοπλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος. Για το λόγο αυτό, η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα βασιστεί αποκλειστικά στις υποθέσεις τουΤαμείου», είπε.

Όπως είπε, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι εφικτός, ωστόσο, όπως έχει επαναλάβει το ΔΝΤ στο παρελθόν, μακροπρόθεσμα ο στόχος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%, προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την τόνωση της ανάπτυξης, τη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου προστασίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Ράις, η καταρχήν έγκριση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπαίνει στο περιθώριο η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και συμπλήρωσε ότι «αν θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχει καλή πιθανότητα να έρθουμε σε συμφωνία δεν θα προχωρούσαμε με αυτόν τον τρόπο».

Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα έρθει σύντομα. Επικαλούμενος τις δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου, επανέλαβε ότι συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιουλίου, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονική προθεσμία για το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα.

Στην Αθήνα η Κριστίν λαγκάρντ,

Την άφιξη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ελλάδας το επόμενο διάστημα γνωστοποίησε παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Η επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ στη χώρα γίνεται κατόπιν πρόσκληση από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την οποία και αποδέχθηκε, ενώ η ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, καθώς αναμένεται να προσδιοριστεί με βάσει το πρόγραμμα και των δύο.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.