H ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα ήταν συναρπαστική μέχρι και τον θάνατό της. Κάνεις άλλος θάνατος δεν έχει αναλυθεί τόσο και δεν έχει τραβήξει τέτοια προσοχή από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963. Η γαλλική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, όπως εξάλλου και η βρετανική, καθώς και η νεκροψία δεν έδειξαν ότι ο θάνατος της Νταϊάνα ήταν ύποπτος. Βέβαια, αυτό δεν έσβησε τις θεωρίες της συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες η πριγκίπισσα ήταν θύμα του καθεστώτος.
Η 36χρονη πριγκίπισσα έφυγε από το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου 1997 με τον σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγιέντ και τον σωματοφύλακά της Τρέβορ Ρις Τζόουνς. Η Μερσεντές της, την οποία κυνηγούσαν παπαράτσι, προσέκρουσε σε μια τσιμεντένια κολόνα στην σήραγγα Αλμά τρέχοντας με περισσότερο από 100 χιλιόμετρα την ώρα. Η πριγκίπισσα, ο Φαγιέντ και ο οδηγός της σκοτώθηκαν. Ο Ρις Τζόουνς τραυματίστηκε, αλλά κατάφερε να επιζήσει.
Το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε ο θάνατος της πριγκίπισσας έδωσε τη θέση του σε πολλές θεωρίες συνωμοσίας, σχετικά με τον ρόλο αυτών των παπαράτσι που την κυνηγούσαν και για πιο σκοτεινές δυνάμεις που είχαν διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Η Νταϊάνα ήταν η πιο διάσημη γυναίκα της εποχής της και η δημόσια διαβούλευση για τα δυστυχισμένα χρόνια που ζούσε στον γάμο της αποτέλεσαν μελανό σημείο στον βίο της βασιλικής οικογένειας από τη στιγμή που χώρισε με τον πρίγκιπα Κάρολο, το 1992.
Η Νταϊάνα είχε γράψει τους φόβους της ότι ο Κάρολος «προγραμμάτιζε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό της», αν και σκεφτόταν ότι θα πεθάνει στην πτώση ενός ελικοπτέρου ή στη συντριβή ενός αεροσκάφους.
Ο πιο ένθερμος θιασώτης των θεωριών συνωμοσίας ήταν ο πατέρας του Ντόντι, ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ritz και του καταστήματος Harrod’s, ο οποίος επέμεινε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε εξυφάνει μια συνωμοσία με Βρετανούς κατασκόπους που θα σκότωναν την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον Ντόντι επειδή δεν μπορούσαν να αποδεχθούν τη σχέση τους. Ο Αλ Φαγιέντ ισχυριζόταν ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος ότι επρόκειτο να παντρευτεί τον Ντόντι και πως η βασιλική οικογένεια δεν μπορούσε να δεχθεί ότι ένα μέλος της θα παντρευόταν μουσουλμάνο. Το 2008 ο Αλ Φαγιέντ, στο πλαίσιο έρευνας, κατηγόρησε ως συνωμότες τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον πρίγκιπα Κάρολο, τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, την αδελφή της Νταϊάνα, Σάρα Μακ Κορκουοντέιλ, δύο πρώην επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας και την CIA.
Πάντως, πολλές έρευνες απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνωμοσίας στον θάνατο της Νταϊάνα. Μία γαλλική δικαστική απόφαση του 1999 έκρινε ότι η σύγκρουση προκλήθηκε από τον οδηγό της Πολ, που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και οδηγούσε με διπλάσια από την επιτρεπόμενη ταχύτητα.
Επίσης τριετής έρευνα από τη μητροπολιτική βρετανική αστυνομία κατέληξε ότι ο Πολ, ο οποίος ήταν μεθυσμένος και οδηγούσε με υπερβολικά υψηλή ταχύτητα προκειμένου να αποφύγει τους παπαράτσι, ευθυνόταν για τον θάνατο της πριγκίπισσας. Κατέληξε, δε, ότι η πριγκίπισσα δεν ήταν έγκυος και ότι δεν σχεδίαζε να παντρευτεί τον Ντόντι.
Ωστόσο, παραμένουν ακόμα αναπάντητα πολλά ερωτήματα που επιβεβαιώνουν ότι οι θεωρίες συνωμοσίας δεν πρόκειται να σταματήσουν.