Search
Close this search box.
Search

Είστε σίγουρα καθηγητής Οικονομικών κ. Διονύση Χιόνη ή καθολικά άσχετος με το αντικείμενο;

Πριν 7 έτη

H Ιταλική κρίση δίνει σανίδα σωτηρίας στους λαϊκιστές, δραχμολάγνους, και δεν συμμαζεύεται. Δεν αρκούνται φαίνεται στους κόκκινους σβέρκους Τσίπρα-Καμμένου.

Έτσι λοιπόν αρχίσαμε να διαβάζουμε ξανά για την δικτατορία της ΕΕ, την γερμανική μπότα, #ThisIsACoup και διάφορα άλλα γραφικά.

Επειδή δεν λείπει ο Μάης από την Σαρακοστή, έκανε την εμφάνιση του και ο «καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης» Διονύσης Χιόνης, ο οποίος τουίταρε το παρακάτω:

Με λίγα λόγια, η ΕΚΤ πουλάει τα ιταλικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της προκειμένου να ανεβάσει τα spreads της Ιταλίας και έτσι να εκβιάσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους.

Είναι έτσι τα πράγματα;

Φυσικά και όχι. Η ΕΚΤ δημοσιεύει σε μηνιαία βάση τα στοιχεία αγορών κρατικών ομολόγων στα πλαίσια του QE, ή πιο τεχνοκρατικά PSPP (Public Sector Purchase Programme) 

Εκεί μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Το σύνολο των αγορών εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα όπου βλέπουμε το ύψος αγορών των Ιταλικών ομολόγων για τον Απρίλιο να είναι 3,971 δισ. € ή 16,8% του συνόλου των αγορών για όλες τις χώρες.

Έχει μειωθεί αυτό το ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα;

Ελέγχοντας τα ιστορικά στοιχεία (σημείο History of cumulative purchase breakdowns under the PSPP) και αναλύοντας τα δεδομένα που υπάρχουν εκεί από την αρχή του QE μέχρι Απρίλιο διαπιστώνουμε ότι:

  • Το ποσοστό αγορών Ιταλικών ομολόγων επι του συνόλου των αγορών από την αρχή του QE μέχρι Απρίλιο 2018 είναι 17%. Τόσο είναι και το % των αγορών Ιταλικών ομολόγων επι συνόλου αγορών τους τελευταίους 5 μήνες. Αθροιστικά η ΕΚΤ κατέχει 341 δισ. € ιταλικό χρέος (ομόλογα)
  • Στα πλαίσια της μείωσης του QE, το σύνολο των αγορών ομολόγων μειώνεται, όχι όμως ειδικά για την Ιταλία αλλά για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που μετέχουν στο QE. Το % της Ιταλίας παραμένει ίδιο τόσο πριν όσο και μετά την μείωση των αγορών. (βλέπε παρακάτω πίνακα)

Η ΕΚΤ έχει σκουπίσει τα ιταλικά ομόλογα στην δευτερογενή και κατέχοντας σημαντικό μέρος ιταλικού χρέους, κρατάει βάσει καταστατικού τα ομόλογα μέχρι την ωρίμανση και λήξη τους. Η μέση ωρίμανση ( τρέχουσα διάρκεια μέχρι την λήξη) των ιταλικών ομολόγων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Συμπεράσματα.

Η ΕΚΤ δεν έχει μειώσει ειδικά για την Ιταλία τις αγορές ομολόγων στα πλαίσια του QE. Αυτές παραμένουν σταθερές ως ποσοστό επι του συνόλου των αγορών. Η γενική μείωση του μηνιαίου ύψους αγορών του προγράμματος QE σε συνδυασμό με τις λήξεις ομολόγων του ήδη κατείχε η ΕΚΤ μειώνουν ελαφρά το σύνολο του ιταλικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΚΤ «πουλάει» ιταλικά ομόλογα διότι απλά δεν τον κάνει βάσει καταστατικού.

Άρα για το «συμπερασμα» του Διονύση Χιόνη μπορούμε εικάσουμε 2 τινά:

  1. Είτε ξέρει την πραγματικότητα και προτιμάει να την διαστρεβλώνει
  2. Είτε δεν ξέρει να διαβάζει πίνακες, να γνωρίζει στοιχειωδως βασικά οικονομικά και να αδυνατεί να κατανοήσει απλά κείμενα στα αγγλικά, τουτέστιν είναι καθολικά άσχετος με το αντικείμενο.


Aλλά ο κ Χιόνης δεν πτοήθηκε από τις ανακρίβειες που έγραψε και  επανήλθε οπότε οι χρήστες του twitter δεν άντεξαν:

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.