-->
19.04.2024

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια – Αντιπυρική ζώνη στο χωριό Πλατάνια

Στο μέτωπο που δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μετά από μεγάλη αναζωπύρωση έξω από το χωριό Πλατάνα και πλέον κινείται βορειανατολικά από την περιοχή Κοντοδεσπότι επικεντρώνουν από το πρωί οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Εύβοια.

Στην ευρύτερη περιοχή στην οποία κινείται το μέτωπο δεν υπάρχουν χωριά, αλλά το Κέντρο Άγριας Ζωής και γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην απειληθεί από τις φλόγες.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν για να κάνουν ρίψεις νερού τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη ενώ μετά τις 8 αναμένεται να συνδράμουν και τα τρία αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ισπανία με τις κινήσεις όλων των εναέριων μέσων να συντονίζει ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται μόνιμα το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ τις δυνάμεις της πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες με έξι δικά τους οχήματα.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν καθώς υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα, αφού δεν υπάρχει σε εξέλιξη άλλη μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής στις 7 το πρωί στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ που σε ορισμένα σημεία μπορεί να είναι αυξημένοι λόγω του μικροκλίματος που δημιουργεί η πυρκαγιά..

Περιμετρικά του χωριού Πλατανιά δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από έξι βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατανιά. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους – Χτενίζει τα καμένα κλιμάκιο εμπρησμών της Πυροσβεστικής

Η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά είναι τεράστια, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν γίνει στάχτη τουλάχιστον 10.000 στρέμματα δάσους.

Στην κεντρική Εύβοια, από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της φωτιάς στην περιοχή έχουν μεταβεί τρία κλιμάκια του εγκληματολογικού της Πυροσβεστικής και πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες σε όλα τα επίπεδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αξιωματικοί έχουν στα χέρια τους περισσότερες από είκοσι καταθέσεις και μαρτυρίες για το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Από αυτές τις μαρτυρίες και από την επιτόπια έρευνα έχει εντοπιστεί το ακριβές σημείο έναρξης της φωτιάς και οι έρευνες έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκε.

Ωστόσο μέχρι τώρα και από την μακροσκοπική έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο που να αποκαλύπτει αν πρόκειται για εμπρησμό ή κάποια άλλη αιτία, όπως υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού, κάποια κολώνα ή καλώδια της ΔΕΗ.

Ένα από το πιθανά ενδεχόμενα πάντως που εξετάζονται είναι η φωτιά να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μαρτυρίες για ύποπτες κινήσεις ενός οχήματος την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία.

Όπως και να έχει πάντως η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στις 3.16 τα ξημερώματα στην μέση του πουθενά, είναι αρκετό στοιχείο να κάνει πολλούς να μιλούν για ξεκάθαρο εμπρησμό.



Διαβάστε επίσης