Search
Close this search box.
Search

Ενωμένοι Δημοσιογράφοι: Όλη η αλήθεια για το ασφαλιστικό

Πριν 9 έτη

Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται η υποχρεωτική ένταξη του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στο νέο Υπερταμείο (Ε.Φ.Κ.Α.), το οποίοθα είναι εξαρχής ελλειμματικό.

Ορίζεται με σαφήνεια πως όλη η περιουσία του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, κινητή και ακίνητη, καθώς και τα αποθεματικά του περιέρχονται στον Ε.Φ.Κ.Α. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ταμείου μας, τα αποθεματικά, τα ταμειακά διαθέσιμα καθώς και η ονομαστική αξία των ομολόγων του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ είναιπερί το 1.000.000.000 ευρώ.

Η βιωσιμότητα του Ταμείου μας έχει τεκμηριωθεί με αναλογιστική μελέτη και έχει τη δυνατότητα καταβολής συντάξεων για 40 χρόνια.

Αντιθέτως, ο Ε.Φ.Κ.Α. θα βασίζεται στον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, τα οποία οφείλουν στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕπερί τα 100.000.000 ευρώ από τη διαδοχική ασφάλιση και δεν τα έχουν αποδώσει. Τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία, τα οποία θα αποτελέσουν κεντρικό πυλώνα του Υπερταμείου, παρουσιάζουν τεράστια ελλειμματικά. Συγκεκριμένα:

ΙΚΑ ΕΤΑΜ :  2.100.000.000 ευρώ

ΟΑΕΕ          :     807.000.000 ευρώ

ΟΓΑ             :       14.400.000 ευρώ

Το κράτος, ενώ δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ,προχωρά σε μια υποχρεωτική, αυθαίρετη και πρόχειρη συνένωση. Αντίθετα, εμείς συνεισφέρουμε με τις κρατήσεις μας στο ευρύτερο ασφαλιστικό σύστημα!

Το ύψος των εισφορών των ασφαλισμένων με μπλοκάκι στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα ορισθεί με υπουργική απόφαση, αφήνοντας μετέωρους δεκάδες εργαζομένους.

Το αγγελιόσημο, για το οποίο οι δημοσιογράφοι παλέψαμε, δεν καταργείται αλλά θα το εισπράττει το κράτος προκειμένου να χρηματοδοτεί το ελλειμματικό του νέο Υπερταμείο,με τον κίνδυνο να θεωρηθεί φόρος υπέρ τρίτων.

Η ταυτόχρονη καταβολή αγγελιοσήμου και εργοδοτικής εισφοράς δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσειςγια τη σταδιακή κατάργηση του αγγελιοσήμου,ακριβώς λόγω της ύπαρξης δύο εργοδοτικών εισφορών.

Αίρεται η εξασφάλιση της ελάχιστης σύνταξης για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ καιοδηγείται σε κατάρρευση ο ΕΔΟΕΑΠ.

Τα επιδόματα ανεργίας και επίσχεσης θα εξομοιωθούν με αυτά του ΟΑΕΔ,θα μειωθούν δηλαδή κατά 50%.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.