-->
01.05.2024

Επίδειξη ενότητας στη ΝΔ για να αποφευχθεί ένα νέο εκλογικό φιάσκο με τη συμμετοχή

Με επίδειξη ενότητας και στην κοινοβουλευτική ομάδα, μετά την ομόφωνη απόφαση στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για κάλπες στις 20 Δεκεμβρίου, προσπαθεί η ΝΔ να συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει το στελεχικό δυναμικό και την κομματική βάση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο εκλογικό φιάσκο, αυτή τη φορά λόγω μιας περιορισμένης συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Η συνυπογραφή στην επίκαιρη ερώτηση κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τους τρεις βουλευτές που διεκδικούν την ηγεσία (Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης), αλλά κυρίως των πρώην προέδρων Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι είχαν αποφύγει να συμμετάσχουν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της γαλάζιας ΚΟ, ενισχύει -έστω και φαινομενικά- την συνοχή του κόμματος και της ΚΟ, την ώρα που προετοιμάζονταν εκρηκτικές καταστάσεις.

Σε εκτόνωση αυτού του κλίματος προσδοκούν στη Συγγρού ότι θα οδηγήσει και ο πρώτος γύρος των εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου, αφού ακόμη κι απαιτηθεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη αρχηγού, στις 10 Ιανουαρίου, αυτός θα είναι απαλλαγμένος -όπως χαρακτηριστικά λένε- από το κλίμα καχυποψίας σχετικά με την αξιοπιστία της διαδικασίας. Ό βασικός λόγος για μια τέτοια εξέλιξη είναι ότι ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί μόνον με τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους του πρώτου γύρου, οι οποίοι θα πρέπει να ψηφίσουν και στο ίδιο τμήμα. Για να αποφευχθεί μια μεγάλη αποχή στον β΄ γύρο, πάντως, υπάρχουν εισηγήσεις να αποδεχθούν οι τέσσερις υποψήφιοι την δυνατότητα κάποιοι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν σε περιοχές διακοπών στις 20 Δεκεμβρίου, να μπορούν να ψηφίσουν σε άλλο τμήμα στην επαναληπτική ψηφοφορία, αν το έχουν δηλώσει από την πρώτη κάλπη.

Παρά το φιάσκο και την κόπωση από την παράταση της προεκλογικής περιόδου, εξάλλου, στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων δεν αποκλείουν στις νέες κάλπες να προσέλθουν περισσότεροι ψηφοφόροι από εκείνους που θα ψήφιζαν στις 22 Νοεμβρίου.



Διαβάστε επίσης