Search
Close this search box.
Search

Επίκαιρα: Το εισαγγελικό πόρισμα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ το 2013-14

Πριν 9 έτη

Στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται η περιβόητη μεταβίβαση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στις εταιρείες real estate Εθνική Πανγαία, θυγατρική τότε της Εθνικής, και Eurobank Properties, θυγατρική της Eurobank την περίοδο 2013-2014. Η συγκεκριμένη υπόθεση αγοραπωλησίας, που «έτρεξε» σχεδόν παράλληλα με την εξαγορά-σκάνδαλο της Πανγαία από την Invel Real Estate, ζημίωσε, σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές, τουλάχιστον κατά 576 εκατ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Τα «Επίκαιρα» αποκαλύπτουν το εισαγγελικό πόρισμα στο οποίο βασίστηκε το σκεπτικό για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου αλλά και μελών του τότε Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Στις 219 σελίδες του περιγράφεται η μέθοδος με την οποία έγινε η συναλλαγή, αιτιολογούνται με λεπτομέρειες οι λόγοι που οδηγούν στη ζημία του Δημοσίου και υποδεικνύονται με σαφήνεια οι ευθύνες των εμπειρογνωμόνων αλλά και των μελών του Δ.Σ.

Πριν μπούμε στην ουσία του πορίσματος, να σημειώσουμε ότι η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να εκχωρηθούν δύο «πακέτα» ακινήτων. Τα 28 ακίνητα είχαν χωριστεί σε Χαρτοφυλάκιο Α και Χαρτοφυλάκιο Β (14+14). Για το Χαρτοφυλάκιο Α επιλέχθηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ –σήμερα ελέγχεται κατά 66% από τον ολλανδοϊσραηλινό επενδυτικό όμιλο Invel Real Estate Netherlands– έναντι τιμήματος 115,5 εκατ. ευρώ και για το Χαρτοφυλάκιο Β η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ έναντι τιμήματος 145,81 εκατ. ευρώ.

Τα «Επίκαιρα», στο 294o τεύχος τους, είχαν αποκαλύψει το υπόμνημα των δικηγόρων Πειραιώς Βαγγέλη Τσουρούλη, Γιάννη Καρδαρά και Γιάννη Βρέλλου, πάνω στο οποίο βασίστηκε το πόρισμα των εισαγγελέων…

Περισσότερα στα “Επίκαιρα” που κυκλοφορούν

ExEpikaira T330.indd

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.