Search
Close this search box.
Search

Η άγνωστη διαγραφή, τα όνειρα του Μαξίμου και τα παιχνίδια της Ντόρας

Πριν 8 έτη
Κάντε υπομονή…
Σε δεύτερο χρόνο και όχι άμεσα, εξετάζει, σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Αν και η αίσθηση ήταν όταν θα ανακοινωνόταν αμέσως, πιθανότατα και τη Δευτέρα, δηλ. στον απόηχο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επικρατήσει άλλες εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και πλέον οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετατίθενται.
2332369
 
«Νικολοβάρβαρα»
Για πότε πάει ο ανασχηματισμός; Μην εκπλαγείτε εάν γίνει κοντά στα λεγόμενα «Νικολοβάρβαρα», δηλ. στις 5-6 Δεκεμβρίου, δηλ. ημέρες που εορτάζουν η Αγία Βαρβάρα και ο Άγιος Νικόλαος. Για να πάρουν οι κυβερνώντες ευλογία; Όχι, αλλά πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση. Διότι όπως λένε ανώτερες κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές, καθώς αρχίζει η δεύτερη αξιολόγηση και μετά να γίνει η επανεκκίνηση.
 

Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η μάχη για το χρέος 

Ως καθοριστική παράμετρο για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και ως πολιτικό «σωσίβιο» για την κυβέρνηση που δέχεται για πρώτη φορά την τελευταία διετία ισχυρότατη δημοσκοπική πίεση, αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός την επερχόμενη δεύτερη αξιολόγηση και την εν εξελίξει στο παρασκήνιο συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πλήρως ότι ριζική και μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει μέχρι το τέλος του έτους.

Protesters are silhouetted in front of the parliament during an anti-austerity and pro-government demonstration in Athens February 15, 2015. Greece has agreed with its European partners that there needs to be a "national reform plan" to deal with decades-long issues of the economy, its government spokesman said on Sunday. Greece and its euro zone partners are in difficult negotiations over demands by the new government of leftist Prime Minister Alexis Tsipras for an end to austerity and a renegotiation of Greece's debt. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

Κυβερνητικές εκτιμήσεις 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, όμως, ότι ακόμη και μια συμφωνία για «κλείδωμα» των επιτοκίων του ελληνικού δανεισμού σε ποσοστά της τάξης του 1,5%-1,8% θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις, ειδικά εάν υπάρξει το πρόσθετο βήμα να συμφωνηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα δαπανά ετησίως πάνω από το 15% του ΑΕΠ της για τόκους και χρεολύσια.

unknown
 
Τα όνειρα του Μαξίμου 
Τι ονειρεύονται ως ιδεατό σενάριο στο πρωθυπουργικό γραφείο; Όπως αναφέρουν συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε συνδυασμό με τα ανωτέρω μέτρα για το χρέος θα άνοιγε τον δρόμο για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως ζητεί το ΔΝΤ, έξοδο της χώρας στις αγορές και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σ’ αυτή την περίπτωση, προσθέτουν, το κλίμα θα άλλαζε άρδην στην εγχώρια οικονομία, αλλά, το κυριότερο, μεταξύ των ξένων επενδυτών, η άφιξη των οποίων στην Ελλάδα έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι αποτελεί το μόνο ασφαλές κλειδί για την επιστροφή σε σταθερή και μακροχρόνια ανάπτυξη, δίδοντας παράλληλα στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ανακάμψει πολιτικά, καθώς θα μπορούσε να μεταδώσει στους πολίτες ότι «τα δύσκολα πέρασαν».
Τα παιχνίδια της Ντόρας 
Μπορεί να ομνύει πίστη στον πρόεδρο της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά υπογείως άλλα φαίνεται ότι συμβαίνουν… Το πρώτο που λέγεται σε ορισμένα κέντρα της Ν.Δ. είναι ότι δραστηριοποιείται και πάλι στις οργανώσεις της ΝΔ και συγκεντρώνει κόσμο. Μάλιστα έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με πολλούς από αυτούς που είχε ψυχραθεί στο παρελθόν. 
bbc7e53d5a0778a97c7f8e849b7b7c78
 
Γαλάζια ένταση στο ΤΕΕ
Γιατί παιχνίδια της Ντόρας; Στις επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ, ο «ντορικός» Χρόνης Ακριτίδης κατεβαίνει με άλλο ψηφοδέλτιο, αφού αποχώρησε από την γαλάζια παράταξη. Το θέμα όμως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να στηρίξει η ΝΔ με νύχια και με δόντια τη ΔΚΜ, ώστε να επανεκλεγεί πρόεδρος ο επικεφαλής Γιώργος Στασινός που είχε προωθήσει ο πρώην γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος. Σε αυτό το κλίμα ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης φώναξε τον Ακριτίδη όσο και άλλα στελέχη και τους ζήτησε να κατέβουν με την επίσημη γαλάζια παράταξη. 
imagehandler-ashx
 
Η άγνωστη διαγραφή
Όμως, ο Χρ. Ακριτίδης, με τις πλάτες της Ντόρας όπως λένε οι κακιές γλώσσες, δήλωσε ότι είναι ανεξάρτητος. Τι έγινε; Ο Λ. Αυγενάκης τον καθαίρεσε από αναπληρωτή γραμματέα επιστημονικών φορέων της ΝΔ και τα πράγματα αγρίεψαν με ένταση στο παρασκήνιο! 
 
Υπερατλαντικός Παπακωνσταντίνου
Μεγάλο ενδιαφέρον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το βιβλίο του Γ. Παπακωνσταντίνου «Game Over». Λογικό, αφού η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Ανδρέα Γεωργίου έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το τι έγινε και τι δεν έγινε το 2009-2010 και έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο. Ο Παπακωνσταντίνου κάνει δεκαπενθήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων έχει προγραμματίσει να μιλήσει, σε κάποια μίλησε μάλιστα για το βιβλίο, στο Harvard Business School, στο Γέιλ, στο Κολούμπια, στο NYU, στο Τζονς Χόπκινς, στο Ινστιτούτο Ολμπράιτ του Welsley, στο German Marshall Fund και στο Ινστιτούτο Πέτερσον στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια ετοιμάζεται για Βερολίνο. 
gameover0000
 
Μουρμούρες για… Μουρμούρα
Κολλεγιές και ανοικτή γραμμή με το ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και πρώην υφυπουργός, Γιάννης Μουρμούρας, ο οποίος διορίστηκε υποδιοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος επί κυβέρνησης ΝΔ. Όμως, ο Μουρμούρας λέγεται από γαλάζιες πηγές, παίζει το ρόλο του «κατασκόπου» στην ΤτΕ, με πολλές στενές σχέσεις με το λεγόμενο «Συριζαίϊκο» στρατόπεδο. Μάλιστα, λέγεται ότι έχει άριστη σχέση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
dfa9138379cb7d2f4d9b63db35b713f5

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.