Search
Close this search box.
Search

Η Βρετανία δείχνει τον δρόμο: Το κυβερνητικό σχέδιο για εμβολιασμό και στην Ελλάδα

Πριν 5 έτη

Οι κάτοικοι και οι υπάλληλοι σε γηροκομεία – κέντρα φροντίδας θα είναι πρώτοι που θα λάβουν το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – το πρώτο που εγκρίθηκε για κλινική χρήση στον δυτικό κόσμο. Η μικτή επιτροπή εμβολιασμών και ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας, ενημέρωσε σήμερα τον κατάλογο των προτεραιοτήτων, μετά την έγκριση χρήσης του εμβολίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της χώρας.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και θα κάνει ερωτήσεις στην τηλεοπτική ενημέρωση από το Downing Street στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα)

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των ομάδων προτεραιότητας για το νέο εμβόλιο, που ανακοινώθηκε από τη JCVI. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από την ομάδα 1 και θα συνεχιστεί σταδιακά μέχρι την ομάδα 9 ως εξής:

1. Φιλοξενούμενοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
5. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
8. Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
9. Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κοροναϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA.

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτείας-  κατά τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

«Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες» είπε. Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα τα πρώτα επτά ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κοροναϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech.

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένονται ακόμη επτά.

Τα εμβόλια διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασίες στους -80 βαθμούς Κελσίου. Κάθε ψυγείο χωρά έως και 100.000 εμβόλια.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουμε τις πρώτες 200.000 δόσεις του εμβολίου και αρχικά θα εμβολιαστούν 100.000 άνθρωποι (επί δύο δόσεις), όλοι θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.

Σύντομα, περίπου ένα με ενάμιση μήνα μετά, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες. Με βάση σειρά προτεραιότητας, πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια οι υπόλοιποι πολίτες, θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν την πρώτη παρτίδα του εμβολίου.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τους, ενώ ρόλο σε αυτό θα παίξει και το παράδειγμα που θα δώσει το πολιτικό προσωπικό. «Η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό» είπε χαρακτηριστικά  ο Στέλιος Πέτσας.

Λογικό είναι στην αρχή να υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους πολίτες αλλά το ποσοστό όσων θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα ανέβει στην πορεία, εκτίμησε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το υγειονομικό διαβατήριο, απάντησε ότι τέτοιου είδους σκέψεις υπάρχουν παγκοσμίως,  και αποτελούν και ένα είδος κινήτρου που έχει πέσει στο τραπέζι προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. «Δεν γνωρίζουμε τι μορφή θα πάρει ή αν θα καθιερωθεί κάτι τέτοιο, αφού είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης» είπε σχετικά.

«Ουσιαστική και όχι τυπική η έγκριση»

Το εμβόλιο θα είναι ασφαλές διαβεβαίωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Η έγκριση του εμβολίου «είναι ουσιαστική και όχι τυπική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι παγκόσμιοι οργανισμοί κοιτούν τα δεδομένα σε βάθος και κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους για να δώσουν την έγκρισή τους. Συνεπώς, «εφόσον δοθεί έγκριση αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε δύο δόσεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.

Παράλληλα με την πρόληψη και τους εμβολιασμούς, είναι σημαντικό να υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα, σχολίασε τέλος ως προς τις έρευνες που γίνονται στον τομέα του φαρμάκου.

«Εμβολιασμοί τον Ιανουάριο»

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου, παρείχε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, εκτιμώντας ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αρχίσουν μέσα στον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε, μιλώντας στον Σκάι, ότι η διαδικασία θα είναι μακρά, καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 έκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου.

Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχεται σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.

Τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, εκτίμησε και ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μιλώντας στο MEGA.

Η έγκριση του εμβολίου από τις αρχές της Βρετανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε νωρίτερα η πρώτη χώρα στον δυτικό κόσμο που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η έγκριση αφορά σε εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), εν αναμονή των αντίστοιχων αποφάσεων του FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην Ευρώπη.

Η MHRA εξουσιοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να εγκρίνει το εμβόλιο σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς που ισχύουν καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2021 όταν θα καταστεί πλήρως υπεύθυνο για την έγκριση φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα παραλειφθούν τις επόμενες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε ίση αποτελεσματικότητα μεταξύ νεότερων εθελοντών και εκείνων άνω των 65 ετών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη λοίμωξη Covid-19. Το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα δεν έκαναν καμία διαφορά.

«Η σημερινή άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η Επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για την προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Αλμπέρτ Μπουρλά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Και συνεχίζει λέγοντας, ότι «καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις επικεντρωνόμαστε στην ασφαλή διανομή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Με χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται, κάθε μέρα έχει σημασία στη συλλογική προσπαθεια για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πανδημία».

Η Pfizer και η BioNTech αναφέρουν ότι το συνδυασμένο δίκτυο παραγωγής τους έχει τη δυνατότητα να παρέχει παγκοσμίως έως 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021.

Αν και το εμβόλιο πρέπει να διατηρηθεί στους -70C, μπορεί να μείνει έως και πέντε ημέρες σε απλό ψυγείο, στους 2-8°C.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι όσοι βρίσκονται σε δομές φροντιδας υγείας, όπως οι οίκοι ευγηρίας και τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι τους φροντίζουν.

Εν συνεχεία οι ηλικιωμένοι και το λοιπό προσωπικό του NHS.

Πότε φτάνουν οι πρώτες δόσεις στη Βρετανία

Η παράδοση των πρώτων δόσεων από τις 40 εκατ. που έχει παραγγείλλει το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει στη χώρα άμεσα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, 10 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να φτάσουν φέτος. Η παράδοση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 σταδιακά «για να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή εμβολίων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές με εκτελεσμένα συμβόλαια», σύμφωνα με τις Pfizer/BioNTech.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.