-->
01.05.2024

Η Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων – Η Άγκυρα ανακάλεσε τον Πρέσβη της στο Βερολίνο και η Μέρκελ ρίχνει τους τόνους

Το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα Πέμπτη, 2 Ιουνίου, σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ότι παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

Είναι προφανές ότι ακόμη και για τους εισηγητές, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μάλλον δύσκολη συγκυρία, με την Τουρκία να αξιοποιεί τον κομβικό της ρόλο στην προσφυγική κρίση, απειλώντας ακόμη και να «παγώσει» την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για απελευθέρωση του καθεστώτος της βίας για την Ζώνη Σένγκεν. Σε αυτές τις απειλές ήρθαν να προστεθούν και οι αυστηρές προειδοποιήσεις για επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων, για διπλωματική κρίση, ακόμη και για απόσυρση του τούρκου πρέσβη από το Βερολίνο. «Γελοίο» χαρακτήρισε το ψήφισμα ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο ίδιος τηλεφωνικά τις απόψεις και τις απειλές του στην κυρία Μέρκελ.

Τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε πάντως πέρυσι πρώτος ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ένα αντίστοιχο ψήφισμα όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή το 2015, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

Τουρκία: Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας πλήττει τις σχέσεις με τη Γερμανία

Σε μια κίνηση άμεσης απάντησης, η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε «κενό γράμμα» το ψήφισμα το οποίο ενέκρινε η Μπούντεσταγκ.

Για «ιστορικό λάθος» της Γερμανίας έκανε λόγο από τη μεριά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Numan Kurtulmus.

Το ψήφισμα με το οποίο γίνεται λόγος για «γενοκτονία των Αρμενίων» το οποίο ενέκρινε η κάτω Βουλή της Γερμανίας τραυμάτισε σοβαρά τις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας, δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας Γιασίν Ακτάι.

Η δήλωση έγινε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι η Μπούντεσταγκ ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα το ψήφισμα στο οποίο υιοθετείται ο όρος «γενοκτονία» για τη σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων από δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, επί εποχής Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Αρμενία: Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Γερμανία

Αμέσως μετά, η Αρμενία χαιρέτισε την απόφαση των Γερμανών βουλευτών.

«Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απάντηση Μέρκελ: Ισχυροί οι δεσμοί με την Τουρκία

«Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας είναι μεγάλοι», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.



Διαβάστε επίσης