Search
Close this search box.
Search

Η “ντρίπλα” Τσίπρα να “εγκλωβίσει” τους πολιτικούς αρχηγούς και οι εκλογές στη ΝΔ

Πριν 9 έτη

Πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς (πλην ΧA) να θέσουν όλοι μαζί τις “κόκκινες γραμμές” έναντι των δανειστών για το Ασφαλιστικό, προσανατολίζεται να απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ως είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στο Μαξίμου γίνονταν ασκήσεις επί χάρτου τις τελευταίες ημέρες, για τον τρόπο αλλά και το περιεχόμενο που θα λάμβανε το αίτημα του κ. Τσίπρα στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για “διάλογο”.ko_nd2

Το φιάσκο της εκλογής προέδρου στη Ν.Δ, είναι προφανές ότι “τράβηξε” χειρόφρενο στους σχεδιασμούς του Μαξίμου, διότι ο πρωθυπουργός προγραμμάτιζε η πρόσκληση να συμπέσει με την ανάδειξη του νέου “γαλάζιου” προέδρου, όπερ σήμανε “αλλαγή σχεδίου”, όταν διαπιστώθηκε ότι η αλλαγή “φρουράς” στην κορυφή της Ν.Δ, θα τραβήξει σε μάκρος.

Κατά τις πληροφορίες του Capital.gr, ο τρόπος που θα εκδηλωθεί το αίτημα του κ. Τσίπρα προς την αντιπολίτευση, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ήτοι εάν θα γίνει απευθείας  μέσω συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ή αρχικά δια κατ ιδίαν επαφών του με τους αρχηγούς των κομμάτων, εν πολλοίς ωστόσο, η ουσία της πρόσκλησης έχει μορφοποιηθεί: Θα αφορά στην δόμηση “κοινού μετώπου” με σύμπασα ( πλην Χ.Α που δεν την επιθυμούν και ΚΚΕ που δεν… τους επιθυμεί) την αντιπολίτευση κόντρα στα των Θεσμών, αιτήματα.

stauros fofiΟ σχεδιασμός τούτος προφανώς και προβλέφθηκε βάσει της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης να “βάλουν πλάτη” στην ψήφιση των σχετικών μέτρων. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, έχουν δια των προέδρων τους, αντιδράσει στην “οσμή” πρόσκλησης (καθόσον επίσημη πρωτοβουλία ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν έχει αναλάβει) εξαιρετικά αρνητικά και στέλνουν έμμεσο μήνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: ή να τα περάσετε μόνοι σας ή να πέσετε.

Η “ντρίπλα” που θα επιχειρήσει το Μαξίμου, εν πολλοίς, στοχεύει και στο να δεσμεύσει a priori την αντιπολίτευση σε ένα κοινό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, ώστε αφενός να δυσκολευτεί η αντιπολίτευση να “κεφαλαιοποιήσει” πολιτικά την κοινωνική δυσαρέσκεια που θα εκδηλωθεί για τη δριμύτητα των μέτρων, αφετέρου να “εγκλωβιστεί” στο δίλημμα: ή συνδράμουμε στη διαμόρφωση των “όχι” που θα εκφωνηθούν ή εμφανιζόμαστε αρνητές αποκλειστικά για μικροκομματικά οφέλη.

Βάσει των προθέσεων του Μαξίμου, αναβάλλεται στο μεταξύ και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την “κύρωση” των μέτρων η οποία φερόταν να προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα: Δεν θα είχε νόημα , μια τέτοια συνεδρίαση από τη στιγμή που θα καλέσουμε τους αρχηγούς σε συνδιαμόρφωση της εθνικής θέσης. Θα ήταν σαν να επιδιώκουμε προσχηματικό διάλογο, ανέφεραν πηγές. Ο Αλέξης Τσίπρας, αναχωρεί σήμερα για διήμερη επίσκεψη σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, οπότε οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.