Search
Close this search box.
Search

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Αλεξιάδη – Γιατί δεν συμμετέχει στις συναντήσεις με το κουαρτέτο

Πριν 8 έτη

Σύμπτωση επαναλαμβανομένη, παύει να θεωρείται σύμπτωση. Τις τρεις συνεχείς τελευταίες φορές που ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος μπαίνει σε διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, ο αρμόδιος για τους φόρους αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, πάντα λείπει. Σήμερα, Κυριακή θα γίνει και νέα συνάντηση με την τρόικα. Αν για τέταρτη συνεχόμενη φορά λείψει  ο κύριος Αλεξιάδης, τότε οι απορίες γίνονται υποψίες: τι τρέχει στην κυβέρνηση; υπάρχει πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο; τι διαστάσεις λαμβανει; δρομολογούνται εξελίξεις; ανασχηματισμός; ή κάτι άλλο;

Το μόνο βέβαιον είναι ότι όποτε γίνεται πλέον διαπραγμάτευση για τους νέους φόρους, ο καθ΄ύλην αρμόδιος Τρ. Αλεξιάδης λείπει από τα ραντεβού με την Τρόικα. Και, όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο κύριος Αλεξιάδης είναι και ο μόνος ίσως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιούλιο πέρυσι, έχει δηλώσει στις κάμερες πως «θέλει πολύ να συναντήσει και να γνωρίσει από κοντά τους εκπροσώπους των θεσμών».

Τελικά όμως, είτε το θέλει, είτε τον έχουν αποκλείσει άλλοι, δεν μετέχει εδώ και ένα μήνα στις συναντήσεις αυτές. Αντιθέτως όμως, πάντα είναι κάπου αλλού και μιλάει για τους φόρους, αλλά δεν είναι στο Χίλτον για να τα πει αυτά στην Τρόικα.

Ήταν πριν ένα μήνα που ο κύριος Τσακαλώτος παρουσίασε στους θεσμούς την πρόταση της κυβέρνησης για φόρο 50% στα εισοδήματα φυσικών προσώπων. Ο κύριος Αλεξιάδης εκείνο το βράδυ έλειπε από τη συνάντηση. Την ίδια ώρα όμως μιλούσε σε κινηματογράφο στον Βύρωνα, καλεσμένος της Τοπικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη φορά ήταν την περασμένη Πέμπτη. Ο κύριος Τσακαλώτος παρέλαβε την αντιπρόταση των θεσμών για τους φόρους στα εισοδήματα φυσικών προσώπων. Ο κύριος Αλεξιάδης έλειπε και εκείνο το βράδυ από την συνάντηση. Την ίδια ώρα όμως μιλούσε σε φορολογικό συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου στον Ιντερκοντινένταλ.

Η τρίτη φορά ήταν χθες Παρασκευή. Ο κύριος Τσακαλώτος ενημέρωνε τους θεσμούς για το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων από το υπουργείο Οικονομικών. Αν και το νομοθετικό έργο για την φορολογία είναι η μόνη εκτελεστική αρμοδιότητα και εξουσία που έχει πλέον ο κύριος Αλεξιάδης στην εφορία –αφού ήδη και το ΣΔΟΕ ακόμα έχει ουσιαστικά περάσει στον έλεγχο της ΓΓΔΕ- ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν ήταν στην συνάντηση. Αντιθέτως ήταν εκεί,  μαζί με τον κύριο Τσακαλώτος, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, που όμως δεν είναι στέλεχος της κυβέρνησης και του κόμματος, όπως ο κύριος Αλεξιάδης.

Πού ήταν εκείνη την ώρα ο κύριος Αλεξιάδης; Μάλλον σπίτι του… Το πρωί όμως της ίδιας μέρα μιλούσε σε πρωινή εκπομπή του Αντέννα και έκανε κριτική στα σχέδια επιβολής νέων φόρων ακόμα και σε χαμηλόμισθους των 650 ευρώ το μήνα, τα οποία πρότεινε μια μέρα πριν στην κυβέρνηση η Τρόικα.

Αύριο, λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος συναντάται πάλι με την Τρόικα για να δώσει την νέα πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στους φόρους εισοδήματος.

Στην συνάντηση αυτή θα πρέπει να μετέχει και ο κύριος Αλεξιάδης, όπως μετέχει δηλαδή (και σχεδόν ανελλιπώς) ο έτερος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κύριος Γιώργος Χουλιαράκης. Αλλιώς, πρέπει να υπάρχει κάποια καλή εξήγηση για το πότε και σε τι θέμα θα χρειαστεί ο κύριος Τσακαλώτος και η κυβέρνηση την στήριξη του αρμόδιου για την φορολογία αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κυρίου Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.