-->
19.05.2024

Και για το χρέος μίλησαν Τσίπρας – Μέρκελ – Μακρόν

Η ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε πολύ καλό κλίμα κατ΄ ιδίαν με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μακρόν, αλλά και με τους δύο από κοινού, για το ζήτημα του χρέους».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας, η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν «δεσμεύθηκαν να βρίσκονται τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία προκειμένου να εργασθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, με ορόσημο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

Η συνομιλία με τον Τραμπ

Ολιγόλεπτη συνομιλία είχαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Σε παρακολουθώ», είπε ο Αμερικανός πρωθυπουργός στον κ. Τσίπρα. «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» σημείωσε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τραμπ, στην ολιγόλεπτη συνομιλία του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να προσθέσει: «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».

Ο Πρωθυπουργός απάντησε στα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου αναφέροντας ότι τα καταφέρνουμε μετά από χρόνια κρίσης και σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ σημαντική περίοδο που πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για να ενισχυθεί αυτή η θετική πορεία ανάκαμψης της χώρας και της οικονομίας.

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ @realDonaldTrump στη Σύνοδο των Βρυξελλών» έγραψε ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία συνοδεύεται και από φωτογραφία της συνάντησης.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Συνομιλίες είχε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, είχε επίσης συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, στον οποίο επισήμανε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας» πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρωθυπουργός είχε ακόμη ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Καναδό ομόλογό του. Συνομίλησε επίσης με την πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Περισσότερη ακρίβεια για το χρέος ζητεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρειάζεται περισσότερη ακρίβεια και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου να υποστηρίξει χρηματοδοτικά το πρόγραμμα, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ο κ. Ράις σημείωσε πως το Ταμείο καλωσορίζει τη νομοθέτηση ενός ισχυρού πακέτου μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Για το χρέος, τόνισε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, καθώς και ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι, προκειμένου να εξεταστεί η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, απαιτείται ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων -το οποίο υπάρχει τώρα, όπως συμπλήρωσε- και βιωσιμότητα του χρέους.

Σημείωσε επίσης ότι οι διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό ζήτημα περιορίζονται, δηλώνοντας πως όλοι είναι αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 15 Ιουνίου.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η επίτευξη συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις και την πρόοδο που θα σημειωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με το Ταμείο να ζητεί περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ράις επέμεινε εξάλλου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει.



Διαβάστε επίσης