Η νέα υπασπιστής Πολεμικού Ναυτικού της ΠτΔ, η Υποπλοίαρχος Καλλιόπη Πορόγλου ΠΝ είναι Πειραιώτισσα και ανήκει σε ναυτική οικογένεια, με τον ναύαρχο πατέρα της να έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και διευθυντής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ, και σύζυγο συνάδελφό της επίσης αξιωματικό του ΠΝ.
Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2002 την πρώτη χρονιά κατά την οποία στη Σχολή κατατάχθηκαν οι πρώτες γυναίκες Μάχιμοι Ναυτικοί Δόκιμοι και αποφοίτησε από τη Σχολή το 2006 ως Σημαιοφόρος Μάχιμος.
Από τότε έχει υπηρετήσει σε αρματαγωγά και φρεγάτες του Στόλου (π.χ. Αξιωματικός Ναυτιλίας στη φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ») ενώ η τελευταία της θέση ήταν σε πλοίο ταχείας μεταφοράς (αερόστρωμνο τύπου “Zubr”) της Διοικήσεως Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου.
Έχει δίδυμα παιδιά, 7 ετών (αγόρι-κορίτσι) και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Κατεύθυνση Στρατηγικής Διαχειρίσεως Καταστάσεων και Κρίσεων, όπου υποστήριξε την πτυχιακή της εργασία με θέμα: «Οι γυναίκες σε περιπτώσεις καταστροφών. Το φύλο ως παράγοντας ευαλωτότητας».
Τι είχε πει τον Νοέμβριο του 2016
Απαντώντας στο ερώτημα του Λεωνίδα Μπλαβέρη, για το τι την ώθησε προς το στρατιωτικό επάγγελμα και ιδιαιτέρως προς τη ΣΝΔ και όχι σε κάποιον άλλο Κλάδο των Ε.Δ., μας λέει: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Η καθημερινότητα σε αυτή την πόλη περιστρέφεται γύρω από τη θάλασσα.
Όπως καταλαβαίνετε, η εικόνα του ναυτικού δοκίμου μού ήταν ιδιαίτερα οικεία. Η αποφοίτησή μου από το Λύκειο συνέπεσε με την πρώτη χρονιά που η Σχολή δεχόταν γυναίκες δοκίμους. Πήρα λοιπόν την απόφαση να δηλώσω τη ΣΝΔ για να ακολουθήσω το επάγγελμα του αξιωματικού του ΠΝ. Ήταν μεγάλη πρόκληση και συνεχίζει να είναι, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχω μετανιώσει».
Αναφορικώς με το αν είναι ικανοποιημένη με την έως τώρα πορεία της και ποιο θα θεωρούσε ως το πιο σημαντικό επίτευγμα στην καριέρα της στο Ναυτικό ως μάχιμος αξιωματικός, η Πειραιώτισσα αξιωματικός επισημαίνει:
«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από τη μέχρι σήμερα σταδιοδρομία μου. Συμπληρώνοντας φέτος 14 χρόνια στο ΠΝ νιώθω τυχερή. Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρίες και να αναλάβω ευθύνες από αρκετά νεαρή ηλικία. Και όλα αυτά σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, σε ένα πολεμικό πλοίο. Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, ο προορισμός κάθε μαχίμου αξιωματικού είναι να διατελέσει κυβερνήτης. Πιστεύω πως ανεξάρτητα από τη σταδιοδρομική εξέλιξη του καθενός, στο τέλος κυρίως αυτό μένει».
Τέλος, για το πόσο εύκολα (ή δύσκολα) μια γυναίκα αξιωματικός, πλήρωμα ενός πολεμικού πλοίου, μπορεί να ανταποκριθεί και στον ρόλο της συζύγου και της μητέρας, η Υποπλοίαρχος Πορόγλου μας αποκάλυπτε:
«Είμαι παντρεμένη και έχω δύο αξιολάτρευτα παιδάκια (δίδυμα 2 ετών). Ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι. Είναι γεγονός πως η μητρότητα δεν συνδυάζεται εύκολα με την υπηρεσία σε ένα μάχιμο πλοίο του Στόλου. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, αλλά και μεγάλες θυσίες. Στόχος μου είναι να αντεπεξέρχομαι όσο καλύτερα μπορώ και στις δύο μου ιδιότητες. Πίσω από όλα αυτά, βέβαια, βρίσκεται ένας άψογος σύζυγος, που με κατανοεί και με στηρίζει πάντα, και δύο υπέροχοι γονείς.