Search
Close this search box.
Search

Καραμανλής: Θα είναι δύσκολος ο ορίζοντας για τη χώρα, αν… – Tι λέει για τα εθνικά θέματα

Πριν 8 έτη

Μπορεί η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, οι προσπάθειες για τη σύσταση του ΕΣΡ και το σκληρό μπρα-ντε-φέρ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον νόμο Παππά να μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο πολιτικό προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, αλλά ο Κώστας Καραμανλής πάντα έχει την προσοχή του στη «μεγάλη εικόνα» για τη χώρα, είτε αυτή αφορά το εσωτερικό και το μέτωπο της οικονομίας είτε το εξωτερικό και τα εθνικά θέματα.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σιαδήμας στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”, ο πρώην πρωθυπουργός λέει σε συνομιλητές του πως «θα είναι δύσκολος ο ορίζοντας για τη χώρα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ολοκληρώσει τη ρύθμιση του χρέους». Άλλωστε, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που παρουσιάζει ήδη αρκετές δυσκολίες, η επένδυση της κυβέρνησης στην επίσκεψη Ομπάμα για τη διευθέτηση του χρέους και η ενδεχόμενη παρέμβαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στο αρνητικό μέχρι τώρα Βερολίνο για το συγκεκριμένο ζήτημα σηματοδοτούν την επόμενη μέρα και τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Χρέος και εκλογές

Βέβαια, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους απομακρύνει τον εκλογικό ορίζοντα, κάτι που επιθυμούν διακαώς και οι Γερμανοί και το έχουν διαμηνύσει σε όλες τις πλευρές, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό. Εξάλλου, και ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί κομβικό σημείο τις όποιες θετικές εξελίξεις γύρω από το χρέος, αφού έτσι θα απομακρυνθούν τα δυσοίωνα σενάρια για την οικονομία και τον τόπο.

Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να εκτιμά ότι η κρίσιμη περίοδος για τις αποφάσεις που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση, ακόμα και για το ενδεχόμενο εκλογών, θα είναι η άνοιξη του 2017. Αφού μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει κατά πολύ το τοπίο σε σχέση με την πορεία της αξιολόγησης, το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

Τα εθνικά θέματα

Την ίδια ώρα όμως, ο Κώστας Καραμανλής εκφράζει την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα ειδικά σε σχέση με τη γειτονική Τουρκία και τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, το προσφυγικό, αφού εξαρτάται κυρίως από το εξωτερικό και από τις καλές διαθέσεις της Τουρκίας, καθώς και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι ανιστόρητες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη Χειμάρρα, με τις κατεδαφίσεις αποκλειστικά ελληνικών κατοικιών.

Όλα αυτά σε μια χειμαζόμενη οικονομία επιτείνουν περαιτέρω τις ανησυχίες για τα εθνικά ζητήματα, απαιτώντας ένα μίνιμουμ συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και διαρκή επαγρύπνηση από την ελληνική πλευρά. Αυτό έρχεται να σημειώσει και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός μέσα από τον πρόλογο στο βιβλίο του Κώστα Γκιουλέκα, «Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908», που μόλις κυκλοφόρησε. «…Η μελέτη και η κατανόηση του παρελθόντος είναι η ασφαλέστερη οδός για ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον. Για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές. Για την καταδίκη των πρακτικών που πάντα και παντού οδηγούν σε περιπέτειες. Το δίδαγμα αυτό της ιστορίας είναι πάντα επίκαιρο. Πολύ περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, διεθνούς αναστάτωσης και γεωπολιτικής αστάθειας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

Και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «αναδεικνύει όμως η ιστορία και ένα άλλο δίδαγμα. Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ισχυρής πολιτικής βούλησης και ομοψυχίας σ’ έναν δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο».

Για τον Κυριάκο

Όσον αφορά τα εσωκομματικά, ο Κώστας Καραμανλής δεν παρεμβαίνει, κάτι που το διαμηνύει συνεχώς, άσχετα αν κατά καιρούς κάποιοι θέλουν να τον τοποθετούν στο επίκεντρο πρωτοβουλιών ακόμα και για διεργασίες στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Όπως συνέβη πρόσφατα και με την περίπτωση του Βύρωνα Πολύδωρα για το ΕΣΡ, που κάποιοι προσπάθησαν να τον συνδέσουν μαζί του. Κάτι που τελικά δεν ίσχυε, όπως αποδείχθηκε. Αν του ζητηθεί όμως η γνώμη για οποιοδήποτε ζήτημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα καταθέσει την άποψη του. Άλλωστε, οι δυο τους τα λένε τακτικά, πάντα με γνώμονα την ενότητα της παράταξης. Εν τω μεταξύ, πάγια θέση του είναι πως ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος έχει το προνόμιο της χάραξης της πολιτικής και της επιλογής των συνεργατών του με τα δικά του κριτήρια. Βέβαια, οι καλά μυημένοι υποστηρίζουν πως αυτό απέχει από όσα κατά καιρούς ακούγονται και γράφονται για πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δη του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» όσον αφορά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στις «γαλάζιες» λίστες στις προσεχείς εκλογές.

Η υπεύθυνη στάση του Κώστα Καραμανλή, ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, τον έχει καταστήσει κεντρικό πρόσωπο αναφοράς, όχι μόνο για την κεντροδεξιά παράταξη, αφού χαίρει γενικότερης εκτίμησης και αποδοχής στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Αυτό από μόνο του αποκτά βαρύνουσα σημασία για κάθε τοποθέτηση, δημόσια ή μη, αφού ο ίδιος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του κυρίως στην πορεία των εθνικών θεμάτων, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.