Search
Close this search box.
Search

Κοινή δήλωση των «28» κατά Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ – Τσίπρας: Να στηριχθούν όλα τα κράτη απέναντι σε παραβιάσεις τρίτων χωρών

Πριν 8 έτη

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες φέρνουν σε αντιπαράθεση την Άγκυρα τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ελλάδα θα καταδικάσουν από κοινού με δήλωσή τους οι 28 ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση προσχέδιο δήλωσης που βρίσκεται σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Οι «28» καλούν την Τουρκία «να σταματήσει αυτές τις πράξεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ερευνητικό σκάφος του ιταλικού πολυεθνικού κολοσσού ENI αναγκάστηκε να αποχωρήσει από περιοχή όπου η Κύπρος είχε παραχωρήσει τη δυνατότητα ερευνών τον Φεβρουάριο, μετά από στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας στη θάλασσα.

Τσίπρας: Να στηριχθούν όλα τα κράτη απέναντι σε παραβιάσεις τρίτων χωρών

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε, κατά την είσοδό του, στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Αγκυρας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις στην περιοχή, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε ευθείς με την τουρκική πλευρά και την υποχρέωση τους για τον σεβασμό του εθνικού δικαίου, αλλά συγχρόνως να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

Ο κ.  Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι «ειδικά σήμερα, με τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε η Ε.Ε. να είναι δυνατός διεθνής παίκτης. Αυτό συνεπάγεται την στήριξη ευρωπαϊκών μελών σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Σήμερα θα συζητήσουμε για την Τουρκία και την υπόθεση Σαλισμπέρι. Νομίζω  πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία στην διάθεση μας», επισήμανε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα προβάλει δισταγμούς ώστε να καταδικάσει σθεναρά η Ε.Ε. την Ρωσία για την υπόθεση του πράκτορα Σκριπάλ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρέπει να εκφράσουμε αλληλεγγύη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ίδια στιγμή να διερευνήσουμε σοβαρά και με ευθύνη το θέμα».

Τέλος, στο μέτωπο της οικονομίας, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια κρίσιμη στιγμή, στην οποία θα παρθούν κοινές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον και χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωζώνη με ισχυρό και κοινωνικό πυλώνα και μία έγκυρη τραπεζική ένωση για να μας προστατεύσει όλους».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.