Οι πλέον απαισιόδοξοι πολίτες της Ε.Ε. και με διαφορά παραμένουν οι Έλληνες σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και την απασχόληση, ενώ εμφανίζονται δύσπιστοι με την Ευρώπη, ωστόσο, στηρίζουν μαζικά το ευρώ. Δηλώνουν επίσης ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας άρχισε να δημιουργεί η επικείμενη έξοδος από το μνημόνιο, κάτι που καταδεικνύει η αύξηση του αριθμού των πολιτών που προβλέπει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν στο σύνολο της Ε.Ε. η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία των πολιτών.
Στην Ελλάδα, το 98% των πολιτών χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας από κακή έως πολύ κακή, μακράν το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος των θετικών απαντήσεων φτάνει το 48%.
Την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 30%, ενώ το 70% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το 98% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις 2% καλή, που είναι μακράν το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 48% των Ευρωπαίων θεωρεί καλή την κατάσταση στην απασχόληση στη χώρα του.
Στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες, το 14% βλέπει βελτίωση, ενώ το 48% περαιτέρω επιδείνωση. Πρόκειται για τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις στην Ευρωζώνη, όπου το 27% προβλέπει βελτίωση και το 23% επιδείνωση.
Στην ερώτηση πώς βλέπουν να εξελίσσεται η απασχόληση του επόμενους 12 μήνες, το 14% βλέπει βελτίωση και το 46% επιδείνωση. Και εδώ το ποσοστό των πιο αισιόδοξων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες, ενώ των απαισιόδοξων μειώθηκε κατά 15 μονάδες.
Σχετικά με την απασχόληση στην Ευρώπη το 59% των Ελλήνων, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., δεν θεωρεί ότι τα χειρότερα πέρασαν.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες είναι κατά σειρά τα εξής: Η ανεργία (49% των ερωτηθέντων), η κατάσταση της οικονομίας (44%), η μετανάστευση (37%), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους (35%), και το δημόσιο χρέος 30%.
Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή με το 66% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό ψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε.
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 11%, ενώ το 88% απάντησε αρνητικά. Συνολικά για τα πολιτικά κόμματα, με το 94% των ερωτηθέντων να μην έχει εμπιστοσύνη, και μόλις το 4% να απαντάει θετικά.
Το 22% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 76% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 42% και 48% αντίστοιχα.
Σε σχέση με την εικόνα της Ε.Ε., το 23% των Ελλήνων την χαρακτηρίζει θετική και το 60% αρνητική. Πάντως, στην καίρια ερώτηση εάν είναι καλύτερα εκτός ΕΕ το 35% απάντησε καταφατικά, ωστόσο το 59% θεωρεί ότι είναι καλύτερα για τη χώρα να παραμείνει μέλος της Ευρώπης.